Home » Krachtige synergie tussen rijke historie en hedendaags wonen

Krachtige synergie tussen rijke historie en hedendaags wonen

Door Nicole Zaaijer
Interior Keizersgracht, Amsterdam. Designed by Studio Ruim, Amsterdam

Studio Ruim

Tijdens de eerste ontmoeting met de klant en het aan de Amsterdamse grachten gelegen pand hadden interieurarchitecten Sigrid van Kleef en René van der Leest niet alleen oog voor de kansen die de woning bood, maar zeker ook voor de wijze waarop de opdrachtgever – een drukbezette man die na vele verhuizingen behoefte had aan een rustpunt in zijn leven – zich door het pand bewoog. Een belangrijk aspect in de persoonlijke werkwijze van Studio Ruim. Het duo ontwerpt bij voorkeur op de locatie zelf. Door een periode volledig op te gaan in de sfeer van het pand, laten ze de woning op zich inwerken. Zo ervaren ze optimaal de kwaliteiten ervan en kunnen ze het huis weer laten stralen.

De entree van de Amsterdamse grachtenwoning lijkt origineel te zijn, maar is – samen met de guirlandes, bogen en gewelven – in oude glorie hersteld met behulp van archiefmateriaal. De combinatie van deze authentiek ogende details met strakke en moderne elementen, een gedurfd kleurenpallet en luxe materialen, maakt het huis aan de Keizersgracht een typisch project van Studio Ruim. Tijdens de grondige renovatie is tevens de routing op de wensen en de leefwijze van het gezin afgestemd.

In de gang bij de entree is het witte Arabescato-marmer als een open boek neergelegd, dat doorloopt in de lambrisering. Daar zorgt de combinatie met bruin Billiemi-marmer voor een speels samenspel, dat diepte brengt. Bij het betreden van de leefruimtes valt op dat elke kamer een eigen karakter met eigen structuren en kleuren kent. Zo heeft de woonkamer met z’n donkere kleuren en lichtspel iets theatraals. Aan het plafond hangt een stalen, zelfontworpen lichtobject, dat geïnspireerd is op 17e-eeuwse plafondornamenten uit de tijd waarin het huis gebouwd is.

De keuken heeft een masculiene uitstraling met een betonnen vloer, een volledig met Belvedère-marmer bekleed eiland en kasten van onbewerkt blauwstaal, die de hele wand verrijken en terugkomen in de onderliggende slaapkamer in het souterrain. Door het dakraam van de keuken is te zien hoe het origineel gestucte blokkenpatroon van de buitenmuur binnen doorloopt en voor verbinding zorgt. Het industriële ontwerp van de keuken vloeit moeiteloos over in de klassieke grandeur van de eetkamer, waar traditionele ronde vormen gecombineerd worden met moderne elementen. Achter de historische wanden zijn de nieuwste lichttechnieken weggewerkt, zodat het op het eerste gezicht lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

 

“Het industriële ontwerp en de moderne elementen benadrukken de klassieke aspecten van dit monumentale pand. Het is onze specialiteit om daarin precies de juiste balans te vinden en eenheid te scheppen”, aldus Sigrid. Met originele details, maatwerk, een gedurfd kleurenpalet en luxe materialen weet Studio Ruim dit grachtenpand weer z’n oude grandeur terug te geven, met een moderne twist.

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Studio Ruim

 

Legemaat van Elst   |    Europa Parket  |    Proest Interior  |   Westerhaard  |   Gaggenau  |   Quooker