Home » Kunst als levensader

Kunst als levensader

Door Veerle van Heertum

“Ik heb altijd gedacht dat acteren mijn kunst was, er zat echter veel meer in”, opent Micky Hoogendijk het gesprek. Micky is opgegroeid met kunst om zich heen, in het hartje van Amsterdam. “Mijn grootvader had daar een kunsthandel. Mijn stiefvader was kunstenaar en ik ben getrouwd geweest met een kunstenaar. Kunst loopt vanaf mijn prille jeugd al als een levensader door mijn lichaam.”

Vrijheid die bewaakt moet worden

Micky’s fotografie straalt een puur gevoel van vrouwelijke vrijheid uit. In haar werken staat vrouwelijk naakt op een belangrijke plaats, iets waar niet iedereen van gecharmeerd is anno 2021. “We leven in een wereld die aan het ‘verpreutsen’ is. Het gevolg is dat er censuur gepleegd wordt. Daarmee wordt de onschuld van naakt vermoord”, concludeert Micky. “Ineens mocht er niets meer met naakt. Er werd me zelfs gevraagd om mijn werk te censureren. Dat maakt de rebel in mij wakker. De serie ‘The Nudes’ is daar een goed voorbeeld van. Ik had 30 mensen gefotografeerd die naakt op me af komen lopen. Dat werd niet geaccepteerd op social media, wel op de Kunst Rai. Voor Social media ben ik toen met Photoshop aan de slag gegaan. Eerst heb ik de expliciete delen weggepoetst, maar in dat proces schoot ik uit. Uiteindelijk heb ik de personen zelf uitgepoetst, totdat niet meer zichtbaar was wat het geslacht, de leeftijd, religie en de etniciteit was. Het resultaat was de mens in haar puurste vorm. The Nudes is een verrassende uitkomst die bepaald is door een emotie. Dat was voor mij dan ook de aanzet om de eerste stappen te zetten richting het maken van beelden. Een ding is zeker: ik bewaak vrijheid met hand en tand.”

The Ones vertellen 1001 verhalen

De door Micky gecreëerde beeldenserie ‘The Ones’ is een indrukwekkende verzameling minimalistisch en rauw vormgegeven mensen. Samen stellen zij de maatschappij voor die gebukt gaat onder de maatregelen en gevolgen van de corona crisis. “The Ones zijn gemaakt van ijzerdraad en klei, ontstaan uit een pure emotie die vanuit mijn tenen kwam”, legt Micky uit. “Ze horen allemaal bij elkaar en ik blijf de serie uitbreiden. Toen ik begon met het maken van deze beelden voelde ik dat ik het nodig had. Ik weet nu dat ik verder moet met het maken van beelden, er zijn nog veel verhalen die verteld moeten worden. Beelden zijn rauwer en nog eerlijker dan fotografie. De beelden hebben me veranderd, beïnvloed. Rauwe emotie en mijn ‘kind energie’ zit in deze beelden. Met liefde sla ik nieuwe, ongebaande paden in, die leiden naar het onbekende. Ik verander mee met elk kunstwerk dat ik maak, maar zie dat vaak achteraf pas.”

Alles begint met een droom

De creaties van Micky hebben één ding gemeen: ze komen voort uit een droom. “Ik maak wat ik in een droom heb gezien. Vaak schilder ik waarover ik gedroomd heb en dan voel ik het tot in het diepst van mijn ziel: er komt een nieuw werk aan. Met schilderen open ik mijn dromen, het brengt me rust en focus. Ik leef dan in een eigen bubbel. Daarom is deze woonplek zo ideaal.”

Micky staat ons te woord vanuit haar huis in Brabant, waar ze is neergestreken na te hebben gewoond in Amsterdam, daarna 18 jaar in het buitenland. Ze vindt er natuur, rust, afstand en een inspirerende ruimte om zich heen. “Ook geestelijke ruimte. Deze plek is ideaal voor me.” En Amsterdam dan? “Amsterdam is voor mij leven. Ook in het buitenland droomde ik over Amsterdam, het is zo’n fijne smeltkroes van alle kunsten en mensen. Mijn vrienden wonen daar en het is nog steeds ‘thuis’ voor me. Amsterdam roept een oergevoel op.”

Trust: in moeder’s keuken

Ter afsluiting spreken we over het kunstwerk ‘Trust’. Een meisje zit aan de keukentafel in een souterrain. Alleen. “Dat meisje ben ik”, verklapt Micky. “De keuken is ook daadwerkelijk de keuken in het Amsterdamse huis waarin ik ben opgegroeid. Ik kreeg een unieke kans om daar te fotograferen. Het meisje op de foto heb ik ontmoet op een van mijn reizen, ze deed me aan mij denken. Dat meisje was zelf ook net door een enorme emotionele tijd gegaan. De uitstraling die dat met zich meebrengt is overweldigend. Door met haar de photoshoot te doen konden we haar een dag haar zorgen laten vergeten. Onvergetelijk, die uitwisseling.”

Beeld: Studio Micky Hoogendijk

Mis niks van het werk van Micky Hoogendijk

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief