Kunstenaar Conbulius

Creatief proces

Het grootste gedeelte van de tijd kunt u Peter Post vinden in de twee vestigingen van kunstuitleen Maastricht of in zijn levenswerk Galerie Post + Garcia, de in Maastricht gelegen kunstzaken waar hij samen met zijn vrouw Paloma Garcia eigenaar van is.

Op gezette tijden verandert de aimabele galeriehouder echter in kunstenaar Conbulius en creëert hij in het atelier van zijn schoonvader én bekend kunstenaar Ripollés bijzondere kunstwerken. Aldaar, in het Spaanse gehucht Mas de Flors, zeventig kilometer Noordelijk van Valencia, gaat Peter als kunstenaar Conbulius volledig in het creatieve proces en komt hij tot rust. Iets dat terug te zien is in zijn serene werken.

Andere wereld

Het contrast tussen het werk van Peter Post als galeriehouder en kunstenaar Conbulius is groot. En voor hem even fascinerend als rustgevend. “Ik ben daar in de weer met kettingen, glas en andere materialen, ik draag handschoenen en verricht vies en zwaar werk. Tijdens dat zware en creatieve proces vergeet ik de wereld om me heen.”

Het volgen van je hart

Achter de geboorte van de kunstenaar Conbulius schuilt een bijzonder verhaal. “Vaak komen dingen op je pad waaraan je meestal achteloos voorbij gaat. Maar soms nemen ze ongemerkt een plaats in. Als ik bedenk hoe vaak en hoe veel het toeval mijn leven heeft bepaald, dan vraag ik me af wat er zónder die toevallige gebeurtenissen zou zijn gebeurd. Zo zitten mijn vrouw Paloma en ik een jaar of zeven geleden in Potsdam in de tuin van Armando, de in 2018 overleden Nederlandse kunstenaar.”

“We vertellen over materie-drukken met gebruik van carborundum zoals ze in het atelier in Mas de Flors worden gemaakt. Armando wordt nieuwsgierig en wil het zelf gebruiken.”

“Enkele weken later sta ik in zijn atelier met het prachtige materiaal. Tot aan zijn dood hebben wij in intensieve samenwerking bijna veertig verschillende prenten met hem in Spanje gemaakt. Een ongelooflijk mooi avontuur dat ik voor geen goud had willen missen”, aldus de bevlogen vertellende Peter.

Hij vervolgt: “Een jaar geleden ben ik in Mas de Flors. Ik loop naar ons huisje. Voor de deur hangt een vliegengordijn gemaakt van gehaakte kettingen. Zonder enige bedoeling til ik het uit de houder en een tel later ben ik op weg naar de hydraulischae pers. Ik drapeer de kettingen totdat ik een interessant patroon ontwaar en leg er een vel van het kostbare handgeschepte papier op.”

“De drie minuten die de pers nodig heeft om de gigantische druk op te bouwen duren een eeuwigheid. Als ik eindelijk de pers uitschakel en het resultaat aanschouw, voel ik diep in mij een nieuw soort voldoening en rust. En het resultaat draagt mijn naam: Conbulius!”

Unieke prenten

“Sindsdien ga ik regelmatig een week naar het atelier in Mas de Flors. Nu werk ik uitsluitend op rond papier dat speciaal voor mij wordt gemaakt. Ik druk voornamelijk met zware ijzeren kettingen en glaskorrels. Maar ook met ingekleurde vormen die ik met zwaar reliëf en intense kleuren in het papier druk.”

“Ik streef ernaar dat iedere prent uniek is, zowel in de vormentaal als in de uitdrukking. Of ik met droog of nat papier druk, de druktijd en het aantal atmosfeer waarmee ik druk, maakt veel verschil. Het goede is dat de prenten die ik maak in geen enkel opzicht lijken op iets dat al bestaat.”

Kunstuitleen Maastricht

Peter Post: “In 2010 begonnen we Kunstuitleen Maastricht aan de Rechtstraat 50 in Wyck. Dat bleek een zeer goede beslissing. In die tien jaar hebben wij veel klanten uit het hele land en het verre buitenland mogen bedienen en heel vaak aan ons kunnen binden. Intussen werken wij met zes fulltimers en zijn we vorig jaar een tweede Kunstuitleen Maastricht gestart in het snel opkomende Sphinxkwartier aan de Boschstraat 87.”

“Het geheim van het succes zit voor een gedeelte in de huur-spaarformule. Maar het zit vooral in het exclusieve aanbod van kunstenaars die wij in ons programma hebben. Door de jarenlange ervaring en contacten die wij als galerie hebben, heeft onze kunstuitleen dezelfde kwaliteit als de galerie tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. En blijkbaar slaat dat aan.”

De galerie en kunstuitleen Maastricht vindt u op de volgende adressen: Rechtstraat 50, en de Boschstraat 87 te Maastricht

Fotografie | Peter Cox

Met dank aan Kunstenaar Conbulius, Kunstuitleen Maastricht en Galerie Post + Garcia