Home » Leefbare luxe

Leefbare luxe

Piet-Jan van den Kommer

Door marketing

Ontwerper Piet-Jan van den Kommer transformeerde een monumentale stolpboerderij uit 1861 tot een hedendaagse, energieneutrale, sfeervolle, verrassende en vooral leefbare gezinswoning. Mét behoud van de rijke historie van het voormalige boerenbedrijf. “De rijke geschiedenis van het pand is te lezen in de kleuren en houtbewerking van het originele plafond, waarin nog zichtbaar is waar de verschillende kamers en bedsteden zich vroeger bevonden!”, aldus de enthousiast vertellende Piet-Jan. “Op de plek in de keuken waar je nu een koffienis ziet, was vroeger een bedstede gesitueerd. Prachtig toch?” 

De smaakvolle boerderij is zeer royaal qua opzet. Echter wordt slechts tweederde van de woon- en leefruimtes verwarmd. “Je komt binnen via de enorme hal aan de voorzijde of via de voormalige stallen aan de achterzijde. Door deze twee ruimtes niet te verwarmen, creëer je een bepaalde vorm van spanning en verlies je minder warmte. Een warmtepomp en een goede doorstroming zorgen dat de temperatuur in de woning aangenaam is en blijft. Zelfs in de twaalf meter hoge entreeruimte, waarin onder meer een enorme magnolia, de zomerse auto op de brug, de imposante schoorsteen en de voetbaltafel voor een verrassend geheel zorgen”, aldus Piet-Jan, die aanstipt dat de energieneutrale boerderij voorzien is van zonnepanelen.  

Comfort en sfeer  

Via deze unieke ruimte en de dubbele maatwerkdeuren – een fraaie mix van robuustheid en elegantie – bereiken we de living, die is voorzien van een betonnen vloer en een zacht en natuurlijk kleurenpalet. De comfortabele living nodigt uit tot het beleven van heerlijke televisieavonden met het gezin. Op een van de twee kopse kanten van de begane grond ontwierp Piet-Jan een klassieke opkamer die dient als werkruimte. De creatieve ontwerper paste op de vloer en het bureau leer toe. Het kunstwerk van Selwyn Senatori zorgt voor extra beleving in de ruimte, van waaruit de bewoners een fraai uitzicht hebben over de landerijen en de rest van het interieur.  

 

Indrukwekkende maatwerkkeuken 

De maatwerkkeuken – de ruimte deed voorheen dienst als koeienstal – vormt een ware eyecatcher in het toch al zo indrukwekkende interieur. Het zeven meter lange eiland is gemaakt van blauwstaal en voorzien van een blad van prachtig natuursteen. In de achterwand is de apparatuur verwerkt. In het verlengde van het eiland situeerde Piet-Jan de stijlvolle eettafel. We bereiken de indrukwekkende keuken via de achteringang van de boerderij. “In de voormalige stallen aan deze zijde van de woning hebben we voor ieder gezinslid een eigen box ontworpen, waar eenieder zijn schoenen, fiets en overige spullen kan opbergen om vervolgens via de dubbele deuren het daadwerkelijke woongedeelte te betreden”, aldus Piet-Jan.   

Luxe privédomein 

Een verdieping hoger maakt het privédomein van de opdrachtgevers grote indruk. De als een luxe hotelsuite vormgegeven ruimte combineert luxe, comfort en warmte. Het zicht op het historische houtwerk tegen het plafond vervolmaakt het sfeervolle geheel. In het hart van het privédomein – voorzien van een houten visgraatvloer met een dekkende kleur – is de dressing gepositioneerd, die wordt geflankeerd door de comfortabele slaapkamer, waarin de reeds genoemde imposante schoorsteen zichtbaar is, en de oogstrelende badruimte. Buiten verhogen onder meer het terras en de fraaie, betonnen buitenkeuken de sfeer op warme en zonrijke dagen.  

Fotografie: Peter Baas  

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Piet-Jan van den Kommer B.V. | Maretti Lighting | Alphenberg Leather | Gaggenau

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief