Levensgeluk in Brabants land

Pure expertise

“Heldere detailleringen, een hoog afwerkingsniveau, een pure vormentaal, fraaie belijningen en volledig in balans”, maakt Tom Kneepkens duidelijk waaraan wij zijn hand kunnen ontdekken als we naar de stijlvolle en landelijk gelegen woning kijken.

De bevlogen architect ontwerpt niet volgens een vaste stijl, maar stelt de plek, de geschiedenis, de mogelijkheden, het wensenpakket van de opdrachtgevers en de te creëren geluksmomenten centraal.

De combinatie van zijn creativiteit en het feit dat hij elk project met open vizier aanpakt, leiden tot unieke, oogstrelende en persoonlijke leefomgevingen die het levensgeluk van gebruikers vergroten.

Enthousiasme

Als Tom Kneepkens samen met zijn opdrachtgevers de kavel bezoekt waarop zij verliefd zijn geraakt, snapt hij gelijk het grote enthousiasme van het echtpaar.

De natuurlijke omgeving is prachtig, er heerst een oorverdovende stilte en de vergezichten zijn meer dan weids. Maar om het wensenpakket van de opdrachtgevers op een juiste wijze naar de werkelijkheid te vertalen, was meer ruimte nodig dan de kavel waarop ze stonden.

“Samen kwamen we tot de conclusie dat, als we echt de woning van hun dromen wilden creëren en als we echt dat grote gebaar in de landelijke omgeving wensten te maken, ze beter ook de naastgelegen kavel konden kopen”, kijkt Tom Kneepkens terug. “En zo geschiedde.”

Geluksmomentjes

Eerste stap in het ontwerpproces van de bevlogen architect is het situeren van de gewenste ruimtes op de gewenste plek in het bouwvlak. “Hoe staat de zon door de dag heen op de kavel en hoe kunnen we optimaal gebruikmaken van de vergezichten op de omgeving? Door te puzzelen en te schuiven koppel ik de mooiste plekken op de kavel aan de juiste ruimtes. Uiteraard rekening houdend met de leefwijze van de bewoners.”

Zo wordt het echtpaar elke ochtend wakker met de ochtendzon die tussen de stijlvolle lamellen door de achtergelegen slaapkamer verlicht, kijkt het gezin vanuit de living en de keuken naar een steeds veranderende ansichtkaart en zorgen zonnestralen voor geluksmomentjes in de keuken en het naastgelegen, en van een buitenhaard voorziene, terras.

Vormentaal

De kavel is gesitueerd aan de rand van een agrarisch gebied. Om goed aan te sluiten op de bebouwing in de omgeving ontwierp Tom Kneepkens een woning die qua vorm en belijning overeenkomt met de overige panden in de omgeving en is gestoken in een hedendaagse jas.

“Een pure vormentaal uitgevoerd in slechts enkele materialen, wat zorgt voor rust en een stijlvolle uitstraling van de woning. De ruim toegepaste lamellen zorgen voor een fraaie belijning in het geheel en dienen eveneens voor de benodigde zonwering. Door hout toe te passen aan de onderzijde van het overstek bij het terrasgedeelte, voegen we sfeer en warmte toe aan deze mooie buitenruimte.”

Openheid VS geborgenheid

Aan de binnenzijde wensten de bewoners een mix tussen openheid en geborgenheid. Tom Kneepkens speelde passend in op dat verlangen door in het hart van de woning een groot rechthoekig houten volume te plaatsen, waar het gezin omheen kan lopen. In dit maatwerkmeubel bracht de architect onder meer de garderobe, diverse kasten, de trap en de achterwand van de keuken onder.

“De verschillende woonruimtes lopen op de begane grond rondom het blok in elkaar over, terwijl het geen grote open ruimte is. Verder zorgt het houten meubel voor de benodigde privacy in de woning, waarbij het geborgenheid geeft richting de straatzijde. De gecreëerde vides dragen bij aan de openheid én aan de fraaie lichtinval in de woning”, aldus Tom Kneepkens.

Tom Kneepkens is niet alleen zelf meer dan tevreden is over het eindresultaat, maar ook met plezier luistert naar de lovende opdrachtgevers: “De bewoners geven mij terug dat ze zich gelukkig prijzen met de woning en de van een zwemvijver voorziene tuin. Ze genieten volop van het huis en de tijdens de verschillende jaargetijden veranderende omgeving.”

Landelijke beplanting en natuurlijk zwemvijver

Realisatie dankzij Hoveniersbedrijf Jonnie Michelbrink

“De bewoners zijn vooral te spreken over de fraaie overgang tussen de strakke woning en de tuin en het achtergelegen landschap. En ze genieten volop van de door ons aangelegde zwemvijver”, aldus Jonnie Michelbrink.

De eigenaar van het in 1989 opgerichte Hoveniersbedrijf Jonnie Michelbrink paste, rondom de door Tom Kneepkens ontworpen woning, strak straatwerk toe en verrijkte de tuin met een landelijke beplanting. Uiteraard hield hij in zijn ontwerp rekening met de door de architect gecreëerde zichtlijnen vanuit de woning.

Hoveniersbedrijf Jonnie Michelbrink is specialist in het ontwerpen en realiseren van zwemvijvers.

“Een zwemvijver is een natuurlijk alternatief voor een zwembad en vormt een verfraaiing van de tuin, waarvan onze opdrachtgevers het gehele jaar door kunnen genieten. Door het gebruik van waterplanten en een natuurlijk ogende randafwerking kan een zwemvijver in iedere vorm en afmeting worden aangelegd. Van een strakke belijning tot organische vormen”, aldus Jonnie, die samen met zijn vrouw en een achttal vakmensen dagelijks droomtuinen ontwerpt, aanlegt en onderhoudt.

Fotografie | Peter Baas

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Tom Kneepkens Architect | Hoveniersbedrijf Jonnie Michelbrink

Borgmans Interieurbouw B.V. | J.A. de Beijer B.V. Bouwtechnisch Adviesbureau