Home » Licht en warm droominterieur op fantastische locatie

Licht en warm droominterieur op fantastische locatie

Door Veerle van Heertum

Het interieur van het fraaie herenhuis aan de historische Oudegracht in Utrecht voldeed niet meer aan de huidige wensen en de bewoners zochten naar ideeën om meer uit de woning te halen. Het ingeschakelde bureau design Brendan Bakker zag de enorme potentie van het pand en verraste de opdrachtgevers met een nieuwe plattegrond en een sierlijk ontwerp, dat hun leven vergemakkelijkt en verrijkt. Architect Brendan Bakker: “de rigoureuze metamorfose heeft geleid tot een ruimtelijk, modern herenhuis.”

Het prettige gevoel dat de woning oproept, hebben we eigenlijk al als we de Oudegracht bereiken en de heerlijke sfeer van de Utrechtse binnenstad ons omarmt. Als de voordeur opengaat, worden we verwarmd door een oase aan daglicht en een uitnodigend interieur. Daarin zorgen grote gebaren voor een aansprekend totaalbeeld, waarvan de strakke gietvloer een stijlvolle basis vormt. Aan de straatzijde positioneerde architect Brendan Bakker een royale eettafel, die aansluit bij het gastvrije karakter van de bewoners. Aan de tuinzijde ontwierp de creatieve vakman een warme en ruime leefkeuken en paste hij een royale stalen schuifpui toe, waardoor daglicht de leefruimte vult en de bewoners tijdens het koken in contact staan met de knusse binnentuin. Via het trapje in de stadstuin bereiken de bewoners de functionele kelder.

Verbinding tussen verdiepingen

Door de gecreëerde vide valt ook in het midden van de langgerekte woning op fraaie wijze daglicht binnen en ontstaat een verbinding tussen debegane grond en de twee bovengelegen verdiepingen. Uiteraard zorgt ook de imposante stalen trap met treden van eikenhout voor verbinding en dat beeld wordt versterkt door de handgemaakte glazen kroonluchter in combinatie met de geoxideerde metalen wandafwerking. Tevens vertolkt de maatwerktrap op subtiele wijze de rol van roomdivider, waardoor geborgenheid in de voor- en achterzijde van de woning ontstaat. Brendan: “Doordat de wanden en plafonds in lichte kleuren zijn afgewerkt, wordt de rust bewaard en aandacht geschonken aan de inrichting en de historische details die de woning karakter geven. Het resultaat is eigentijds luxueus, met een balans tussen de historische identiteit van het huis en de persoonlijkheid van de bewoners.”

Comfort en sfeer 

Op de eerste verdieping situeerde Brendan aan de straatzijde een comfortabele en luxe ingerichte living/leeshoek. De kunstwerken aan de muur, de charmante boekenkast en de balkenstructuur aan het plafond verhogen de sfeer in de uitnodigende ruimte. Als de bewoners via de twee trappen naar de achterzijde lopen, bereiken ze de slaapkamer, die grenst aan het dakterras en door de raampartijen connectie biedt met de omgeving.

Douchen met zicht op sterren

Nog een verdieping hoger vormt de badkamer van het echtpaar de grote eyecatcher. Ook hier paste Brendan grote gebaren toe, zoals bijvoorbeeld de dubbele wasbak en de royale douche, waardoor ruimtelijkheid voelbaar is in de relatief smalle woning. Een leuk detail in de stijlvolle privéruimte is het dakraam dat voor inval van natuurlijk licht zorgt en maakt dat de bewoners tijdens het douchen in alle privacy kunnen genieten van de lucht en de omgeving. Brendan Bakker is een Nederlands-Ierse architect die interieur met architectuur verbindt. Zijn ontwerpen hebben een signatuur van tijdloze luxe, comfort en een hoge mate van persoonlijkheid. Met zijn benadering van inside-out brengt hij functionaliteit, esthetiek en identiteit in evenwicht. Hierdoor heeft elk ontwerp een eigen verhaal en is elk project uniek.

De volgende partijen werkten mee aan dit project

Brendan Bakker | Solo Gietvloeren

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief