Home » Licht, schoonheid en luxe

Licht, schoonheid en luxe

Kraal architecten

Door Stagiair

“We zijn bijzonder tevreden over Kraal architecten”, openen de bewoners van de prachtige woning het gesprek. “We hebben in opeenvolgende stadia ons huis verbouwd en de gehele tuin inclusief zwemvijver en bijgebouwen laten ontwerpen en aanleggen. Ondanks dat de totale verbouwing jaren heeft geduurd, is de samenwerking echt goed gebleven. De eerste ontwerpen van Kraal architecten verrasten ons positief en zetten de toon voor het hele project.” 

De bewoners vervolgen: “De combinatie van schoonheid, architectuur en praktische invulling voor een groot-gezin-huis is wat ons betreft het meest waardevolle kenmerk van Kraal architecten. En een niet te onderschatten element is ook dat de mensen van Kraal architecten heel prettig zijn in de omgang. Ze bewaren in de hectiek de rust en er valt ook goed mee te lachen. We zijn erg blij met het eindresultaat, met dank aan Kraal architecten.”

Baden in natuurlijk licht  

Voor de renovatie van de eerste verdieping van de klassieke woning uit 1888 hadden de bewoners de grote wens dat de woonlaag een vriendelijker, fijner en lichter karakter zou krijgen. Middels een verrassend en creatief ontwerp van Kraal architecten is dat meer dan gelukt. Architect Thomas Kraal: “We hebben de indeling van de verdieping op de schop genomen: in de as van de woning hebben  we een glazen vloer gemaakt en in het midden van de woning het dak voorzien van een dakraam, waardoor je op zowel de eerste verdieping als op de begane grond een natuurlijke lichtinval hebt. Door de glazen vloer zijn ook de originele – en tijdens de renovatie behandelde – houten balken in de dakconstructie zichtbaar, wat voor een fraaie connectie met het rijke verleden van het pand zorgt”, aldus Thomas, die benadrukt dat tijdens de grondige renovatie de klassieke villa ook flink is verduurzaamd.  

Transparantie  

“Door de nieuwe indeling is er op de eerste verdieping ruimte voor vier kinderkamers – elk met een eigen thema – en een grote badkamer voor de kinderen. De ruime ouderslaapkamer heeft een inloopkast en een eigen badkamer. Daarnaast is er plek voor een separaat toilet en een was- en droogruimte.” Het interieur kenmerkt zich door contrasten. Het is een mix van moderne en authentieke elementen. De moderne badkamers hebben een witte basis. De witte tegels en maatwerkkasten staan in contrast met de zwarte wastafels en kranen. De douchewand in de badkamer van de ouders is volledig van glas. Samen met de glazen verdiepingsvloer en de glazen balustrade bij de vide zorgt dit voor transparantie in het interieur. De slaapkamer van de ouders heeft een moderne uitstraling. De kamer heeft een inloopkast en een maatwerkkast aan het hoofdeinde van het bed. Ook hier zijn de originele houten spanten zichtbaar.” 

Een geheel  

In de tweede fase van de samenwerking tussen Kraal architecten en de bewoners ontwierp het bureau een prachtige tuin die is voorzien van een zwemvijver, twee bijgebouwen, bestrating en een fraaie beplanting. Een mooi detail is dat het nieuwe tegelpad in de voortuin in één lijn ligt met de nieuwe glazen vloer op de eerste verdieping, waardoor op fraaie wijze eenheid ontstaat tussen binnen en buiten. Thomas: “De gevels van de bijgebouwen zijn bekleed met horizontale zwarte houten latten. Tussen de zwarte latten zitten grijze latten of zijn latten weggelaten, als (abstracte) referentie naar de driedeling van de serre van het woonhuis. De schuine kap van het woonhuis komt terug in de schuine delen van de houtconstructie van de bijgebouwen. Zo vormen de drie gebouwen samen een geheel.” 

Fotografie: Ed van Rijswijk Fotografie 

De volgende partijen werkten mee aan dit project:  

Kraal architecten B.V. | Boswijk B.V. 

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief