Aan tafel bij de prins van Luxemburg

Aan tafel bij de prins van Luxemburg

Een overdaad aan goede smaak wat betreft het interieur, verfijnde gerechten en een gevoel dat je bij de lokale aristocratie behoort. Dat was mijn conclusie toen ik het Parijse restaurant van de prins van Luxemburg uitliep.

Chique en weelderig

Maar nu eerst even terug naar het begin van de hyper klassieke vijf-gangen lunch, niet ver van de wereldberoemde Parijse’ Avenue. Na een kijkje te hebben genomen in de wijnshop die ook deel uitmaakt van het etablissement, nemen we plaats in het salon op de eerste verdieping voor een aperitief. Het decor is kleurrijk, chique en weelderig. De gastheer vertelt ons dat Robert van Luxemburg, prins van Luxemburg en tevens eigenaar van het restaurant regelmatig komt, maar dat zijn komst nooit voor een opvallend moment mag zorgen onder de gasten. Na te hebben getoast en een aantal hoogwaardige snacks op zilveren plateaus te hebben gegeten  is het tijd om afscheid te nemen van het salon, en een volgende etage te bezoeken. De tweede om precies te zijn.

Tot in de puntjes verzorgd

De twee-sterren lunch vindt plaats in de eetzaal: hoge plafonds met bijbehorende gordijnen, een grote kroonluchter en een volumineus  boeket paarse bloemen in het midden van de zaal. We kunnen kiezen uit een drie, vier of vijf gangen-lunch. Niemand is ooit overleden aan een overdose twee- sterrengerechten naar mijn weten, dus kiezen we voor de laatst genoemde optie. Een kaart met de omschrijving van de gerechten is nergens te vinden. Hier heeft chef Christophe Pelé het voor het zeggen, en dat is maar goed ook lijkt me. Hoe kan een kok je omver blazen met gerechten die weinig wisselend zijn en niet geheel  zijn kookhart sneller laat kloppen? De smaken zijn niet perse vernieuwend maar elk gerecht is tot in de puntjes verzorgd en stelt alles behalve teleur.

Geen patsergedrag

Het decor verraadde al genoeg bij binnenkomst over wat we op het bord konden verwachten. Je zult hier geen patsergedrag met flashy smaakcombinaties zien of decadent nouveau- riche publiek. De gedegen sfeer en de constante kwaliteit van de gerechten gedurende onze lunch geeft vertrouwen. We eten onder andere rauwe vis met bloemblaadjes, een gamba met licht verbrande mais, konijn met een zeer verfijnde jus, een mini tartelette met bosaardbei, een kleine chocolademoussetoren met wat goudblad en waterkers ijs.

Wijndomeinen in Bordeaux

Robert van Luxemburg is ook eigenaar van drie wijndomeinen in Bordeaux. Al spelen zijn eigen wijnen de hoofdrol in deze gastronomische film, er is ook een ruim aanbod aan andere wijnen die worden geschonken door een sommelier met veel buitenlandse Michelin-ervaring. Mochten de wijnen in de smaak vallen, is er dus een gelegenheid om de wijnshop te bezoeken die zich aan de overkant van de entree bevindt. Laat je niet afschrikken door de chique allure, er zijn wijnen voor ieders budget te koop en het personeel is deskundig genoeg om je een goed advies te geven in zowel het Frans als Engels.

Tekst: Marina de Massiac

Le Clarence