Restaurant Cecconi’s

Restaurant Cecconi’s

Sohohouse Amsterdam

De hippe Engelse hotelketen Sohohouse opende onlangs zijn Italiaanse restaurant in het centrum van Amsterdam. Dat ging niet zonder slag of stoot. Buurtbewoners waren het niet eens met de komst van het hotel in het voormalig universiteitsgebouw en spanden een rechtszaak aan. Eigenaar Nick Jones ging in hoger beroep en kreeg uiteindelijk zijn zin: het veelbesproken hotel kreeg definitief toestemming van de gemeente om te openen na een intensieve verbouwing van een jaar.

Sohohouse Amsterdam

Ballotagecommisie

Het in september geopende restaurant Cecconi’s zit op de begane grond van het hotel en is voor iedereen toegankelijk. Dat klinkt wellicht als een normale gang van zaken, maar dat geldt niet voor de hotelkamers,bioscoop, sportschool en het buitenzwembad. Het hotel werkt met een lidmaatschap en strenge ballotagecommisie.De bedoeling is dat ieder potentieel  lid een (artistieke) aanvulling moet zijn op het bestaande ledenbestand.

Glamour in polderland

Het smaakvol inrichte restaurant voelt on-Nederlands aan door het gebruik van materialen als marmer, velours en een great Gatsby achtige sfeer. We bezoeken het restaurant rond een uur of zes op een vrijdagavond en zien het chique grachtenpand-publiek langzaam binnendruppelen, maar zo ook wat  groepjes vrienden die verdacht veel op jonge (kunstzinnige) freelancers lijken. Een reservering lijkt hier voorlopig hoognodig: een aantal mensen komen opgewekt binnen en verlaten de oergezellige zaal binnen een aantal minuten: het restaurant zit bomvol.

Italiaanse gerechten

Ondanks het feit dat het restaurant vrij luxueus is ingericht zijn de gerechten benaderbaar en vrij toegankelijk qua prijs. Goedkoop is het uiteraard niet, maar de prijs-kwaliteit verhouding lijkt wel enigszins te kloppen naar mijn idee. Het ene gerecht pakt vele malen duurder uit dan het andere. Er is best wat variëteit te vinden in het menu qua prijzen. De burrata smaakt vers, de vitello tonnato is precies perfect gesneden -met goede saus die niet té vet en té zout is- en de tonijntartaar met munt wordt niet ver van ons vers bereid. Qua hoofdgerechten gaan we voor de pasta met truffel en zeebaars met kokkels en tomaat. Als aanvulling bij het hoofdgerecht nemen we de (krokante) aardappels,simpele tomatensalade en spinazie. Het geheel smaakt ons goed en de bediening blinkt uit in zijn snelheid, alertheid en professionaliteit.

Dolce vita

De tiramisu, panna cotta met aardbeien en chocolade taart met een bolletje pistacheijs smaken alle drie goed. Favoriet is de ietswat zware chocoladetaart vanwege zijn aardse en diepdonkere smaak. We sluiten het geheel af met een potje gember-citroen thee en waggelen tevreden naar huis langs de levensgenieters die aan een verfijnde cocktail nippen onder het genot van live pianomuziek op een van de eerste en wellicht mooiste herfstdag(en)van het jaar.

Cecconis Amsterdam 

Tekst: Marina de Massiac

EXCELLENT | magazine