Abstracte kunstenaar | William Malucu

Abstracte kunstenaar | William Malucu

Zeventien jaar geleden ontmoette de Eindhovense galeriehouder Bram Reijnders in Brazilië de schilder William Malucu, één van de succesvolste abstracte kunstenaars van de wereld. “Een man van bijzonder weinig woorden, maar hij kan één ding zeer goed: schilderen” 

Kleurrijke beleving

William Malucu da Silva (45) is zijn volledige naam. Hij schildert en woont in de populaire kustplaats Fortaleza. Het bruisende nachtleven in het broeierige noordoosten van Brazilië, het eindeloze zicht op de Atlantische oceaan en de inspirerende klassieke muziek van Mahler en Bach op de achtergrond. Dat zijn voor hem de beste condities om te werken. Met een uitzonderlijke focus en bezieling weet hij zijn kleurrijke belevingswereld rechtstreeks over te brengen op het doek. “Malucu” refereert naar “maluco” wat in het Portugees, zijn moedertaal, gek of maf betekent.

Verliefd

AbrahamArt en Malucu hebben zich hand-in-hand ontwikkeld. “Hij is een echte ras kunstenaar. Eén keer per jaar komt hij naar Eindhoven. In mijn galerie aan de Stratumsedijk hangen diverse werken van hem”, zegt Reijnders. Bram Reijnders woonde zelf 16 jaar in Brazilië, waar hij verliefd werd op een Braziliaanse en op de Braziliaanse kunst. Hij startte in Nederland een galerie, waar hij werken van Braziliaanse kunstenaars ging verkopen. Ook de werken van William Malucu.

Aparte vogel

Het levensverhaal van de Braziliaanse kunstenaar is er niet meteen een uit een jongensboek. Reijnders vertelt: “William is geboren in een klein dorpje, Maceió, een kustplaats aan de zuidelijke Atlantische Oceaan. Zijn vader was er burgemeester en als de puber William met zijn vrienden in een bar iets ging drinken, liet hij de rekening steevast naar het gemeentehuis, naar zijn vader sturen.

Zo ging het op meer vlakken, want William ging op school áltijd over. Hij was tenslotte de zoon van de burgemeester! Die besloot zijn zoon uiteindelijk een eigen bar te geven in de hoop, dat hij daar zakelijk wat beter uit de verf zou komen. Maar ook daar nodige hij zijn vrienden uit voor gratis drank en binnen de kortste keren was de bar failliet.

‘Maar we willen niet alleen drinken, we willen ook vlees eten’, zei William tegen zijn vader. Die hem vervolgens een slagerij schonk. Maar waar William het uiteindelijk ook niet redde”, weet Reijnders. ”Het zegt iets over zijn kijk op de wereld. Het is een aparte vogel en dat zou hem later in zijn leven wèl heel ver brengen.

Goede vrienden

William Malucu krijgt ruzie met zijn vader en vertrekt met de bus en weinig geld naar het honderden kilometers zuidelijker gelegen Rio de Janeiro.

Reijnders: “Daar begon hij te tekenen. Meer als tijdverdrijf en zeker niet met de intentie om daar zijn beroep van te maken. Toeristen vonden zijn werk echter mooi en kochten zijn tekeningen en niet veel later was er een bedrijf dat William’s werk ging kopen. Zeventien jaar geleden ben ik hem in Brazilië tegengekomen en sindsdien zijn wij goede vrienden”.

Impact

William Malucu is één van de Braziliaanse kunstenaars die vanaf het eerste uur bij galerie AbrahamArt van Bram Reijnders betrokken is. “Hij heeft het talent om via zijn schilderijen te communiceren: door het gebruik van kleuren, technieken, het gebruik van penselen en spatels, zijn vingers en het soms gebruiken van chemische toevoegingen.

In al die jaren heeft hij geleerd met het meest diverse materiaal om te gaan. Hij schildert heel direct. Hij maakt schitterende werken op een manier, die ik niet veel mee maak. Al ogen zijn doeken heel dynamisch, toch wordt de verf vrij secuur  aangebracht.

Hij gaat zeer gecontroleerd met kleur en ritme om. Zijn werk ligt open voor verschillende interpretaties en gevoelens. Maar hij is ook continue op zoek naar nieuwe invalshoeken en substanties. Hij is grenzeloos in het combineren van acrylverf met de meest uiteenlopende materialen, waaronder bladgoud, zand of oude kranten.

De vele lagen in zijn werk (letterlijk en figuurlijk) geven extra diepgang. “Elk materiaal wordt kunst in mijn handen. Ik geniet van uitdagingen en ontdek graag nieuwe materiën, structuren en vormen. Ik wil geweldige schilderijen maken die veel impact hebben”, zegt Malucu.

Reijnders: “Malucu is ook een wat mysterieuze man, je dringt niet echt tot hem door als je contact met hem hebt. Het is echter een briljante kunstenaar, van wie ik graag werken laat zien.”

AbrahamArt

Stratumsedijk 79

5614 HP, Eindhoven

Tel: 088-2223111

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN