Architectuur & kunst | Montalba

Architectuur & kunst | Montalba

“Kenmerkend is het toekomstgerichte en conceptuele werk..”

Montalba Architects, opgericht door de Zwitsers-Amerikaanse architect David Montalba, is misschien vooral bekend om zijn opvallende, maar toch moderne opdrachten. Zo is hij in zee gegaan met veeleisende particuliere klanten en luxemerken. Denk hierbij aan modelabels, zoals The Row en Monique Lhuillier, evenals restaurantcollectie, Nobu. Kenmerkend is het toekomstgerichte en conceptuele werk.

Verbinding

“Kleine structuren en compacte ruimtes bieden de mogelijkheid om een samenspel te creëren tussen vorm en substantie. Op deze wijze wordt architectuur en kunst met elkaar verbonden,” merkt Montalba op.

Internationale prijzen

Sinds de oprichting in 2004 heeft Montalba Architects meer dan 80 nationale en internationale prijzen gewonnen, waaronder bijna 30 van het American Institute of Architects (AIA) en onder meer World Interiors News (WIN), International Design Award en World Architecture Festival.

De meest recente, kleinschalige conceptuele projecten van het bedrijf zijn:

99% AIR, artgenève

Ontworpen voor artgenève 2019 – een kunstbeurs en tentoonstelling met bijna 90 prestigieuze galerieën die kunstenaars vertegenwoordigen. Alles omtrent kunst, moderne kunst en hedendaags design.  De conceptuele ruimte transformeerde lucht tot het primaire bouwmateriaal. Met behulp van opblaasbare elementen voor zitplaatsen en enscenering. Het materiaalafval nadat 99% AIR was gedemonteerd, verminderde het tot 1% van de totale massa.

Whitepod Hotel, Zen Suite

Het hart van deze geodetische koepel bevat geprefabriceerde elementen, zoals een platform, een koepel en een badkist. Binnen gebogen houten wanden liggen de ruimtes met een verzonken slaapgedeelte.  Omgeven door een tatamimat en een verhoogd badgedeelte. Achttien individuele Pods vormen het Whitepod eco-resort, gelegen in de Zwitserse Alpen.

Bex & Arts Pavilion

Een project op het kruispunt van kunst, architectuur en nieuwe technologie. Deze 40 vierkante meter (430 vierkante meter) structuur werd gemaakt als onderdeel van de Bex & Arts sculptuur triënnale in Bex, Zwitserland. Het paviljoen, beschikt over onder meer een fabricagestudio, expositieruimte en bezoekerscentrum. Dit wordt onder meer gesteund door lichtgewicht houten planken en bevindt zich op een verplaatsbare basis om de impact van de constructie te beperken tot het landschap.

Meer informatie? Montalba Architects

EXCELLENT | WONEN & LEVEN