Djordje Varda bloemist van wereldklasse

Djordje Varda bloemist van wereldklasse

Djordje Varda is een bloemist van de bovenste plank. Hij verzorgde onder andere de bloemen voor het huwelijk van Pippa Middleton en schikt op basis van een vast contract de bloemen voor het prestigieuze vijf sterren Hotel de Crillon in Parijs. We interviewde de drukbezette man vanuit zijn woonplaats St Barths over Nederland, vrouwen en orchideeën.

Als u een bloem zou zijn, welke zou dat dan zijn?
Een Paphiopedilum maudiae, een ietwat vreemde en zorgelijke orchidee.

Zou u zich een leven zonder bloemen kunnen voorstellen?
Absoluut niet. Ik ben pas op late leeftijd bloemist geworden – 33 jaar- maar ik zie mijn huidige werk niet alleen als beroep maar als echte passie.

Hoe bent u het vak ingerold?
Ik heb rechten gestudeerd en heb daarna uiteenlopende beroepen uitgeoefend. In geen van elk heb ik mijn geluk kunnen vinden. Mijn vrouw heeft me gestimuleerd om alles achter me te laten en me op de bloemsierkunst te focussen. In 2004 opende ik in Parijs mijn eerste bloemenwinkel zonder enige vorm van kennis of opleiding. Het enige dat ik had was passie en een onbedwingbare zin in bloemen schikken.

Wat zijn nu precies uw werkzaamheden?
Inmiddels verkoop ik geen bloemen meer maar schik ik de bloemen voor trouwpartijen over heel de wereld en werk ik samen met het Hotel de Crillon in Parijs. Bloemen zijn voor mij een manier om  me op artistieke manier te uiten, emoties over te brengen en mooie herinneringen te creëren. Hotel de Crillon is een unieke locatie die haast magisch is. Het hotel heeft zoveel charme en geschiedenis, en zit op een zeer goede locatie in het centrum van Parijs. Het voelt als een voorrecht om samen met het hotel te mogen werken.

Ik heb in een documentaire gezien dat u uw bloemen uit Nederland haalt, klopt dat?
Ja, dat klopt. Het overgrote deel van de bloemen komt uit Nederland. Ik heb een goede band met de telers daar. Met sommige ben ik zelfs inmiddels bevriend. Steef van Adrichem van ANCO heeft wat mij betreft de mooiste orchideeën ter wereld. We hebben samen een orchidee gecreëerd genaamd  La vanda bij Djordje Varda. Ik werk trouwens graag samen met Nederlanders. Ze zijn erg professioneel en aardig. Nederlanders zijn daarbuiten ook gewoon ijzersterk als het om bloemen gaat.

Wat is de duurste bloem ter wereld?

Bepaalde orchidee soorten zijn wel te categoriseren tot het duurste ter wereld. Als je bloemen buiten de seizoenen koopt dat kan dat ook erg oplopen. Ik kijk echter niet naar de prijs van de bloemen als ik er verliefd op ben!

Waarom zijn vrouwen zo gek op bloemen?
Vrouwen zijn gevoelig voor schoonheid en sensibiliteit, en laat dat nu precies de omschrijving zijn van bloemen.

Nog toekomstdromen?
Ik werk aan een boek op het moment en voor de rest wens ik niet al te veel verandering in mijn leven. Het gaat mij er niet om, om zo rijk mogelijk te sterven. Mijn prioriteit is om er te zijn voor mijn gezin en het zien opgroeien van mijn kinderen. Het allerbelangrijkste is dat ik zo veel mogelijk tijd met ze kan doorbrengen.

Tekst: Marina de Massiac

EXCELLENT | wonen & leven