Dolci With Love – schitterend kookboek

Dolci With Love – schitterend kookboek

De Australische Steph Wakefield is de auteur van het Engelstalige kookboek Dolci with love. Het boek is alleen te koop via de gelijknamige website en is bijzonder vanwege zijn gewaagde en kunstzinnige fotografie. Het boek valt onder de categorie kookboek, maar ook zeker onder die van koffietafel boeken.

Je boekt bevat vrij expliciete beelden. Vanwaar het idee om gastronomie met haast niets verhullende foto’s te combineren?

Als je het mij vraagt is naaktheid een deel van Italië. Wat dat betreft wordt er niet snel geoordeeld over mensen. Naaktheid in Italië is wat een t shirt is voor Amerikanen. Het is dus doodgewoon. Het combineren van eten en topless foto’s vertegenwoordigt goed de zomers op de Amalfi kust. Je hebt daar het gevoel dat er altijd van alles kan gebeuren. Het ging er vooral om in dit boek om de apartheid van Italië te laten zien, het is er buitengewoon mooi. Beeld, poëzie en woorden helpen mij om dat gevoel goed uit te drukken.

Meest sexy Italiaanse dessert?

Dat moet tiramisu zijn. Je kunt het makkelijk eten zonder dat je ermee knoeit. De aroma van koffie is heerlijk en sexy. Je zou het bijna een voorproef van de avond kunnen noemen.

Altijd al zo’n fervent Italië ganger geweest?

Volgens mij ben ik hier in een vorig leven geboren! Hoewel mijn basis in Australië ligt ben ik veel in Europa te vinden. Ik ben op zoek naar een huis in Florence zodat ik nog meer tijd in Italië kan doorbrengen. Veel van de poëzie in mijn boek is trouwens een ode aan een Italiaanse man waar ik een mooie en vurige relatie mee heb gehad.

Je bezoekt veel luxe hotels in Italië. Wat zijn je favoriete hotels?

Villa Boheme in Positano is mijn meest favoriete hotel. Het is er klein en boutique-achtige. Het uitzicht en de locatie zijn uitstekend. Het grote ontbijt op het terras is ook heerlijk.
Borgo Egnezia in Puglia voelt als een andere wereld. Het eten is er geweldig en het voelt er altijd kalm aan.
Le Sirenuse in Positano voelt alsof je bij een grote familie verblijft. Het is een verslavend hotel. Er heerst veel geschiedenis en elk hoekje is met veel zorg ingericht.
The Westin in Florence is een mooi traditioneel hotel. The Portrait hotel is cool, erg luxe en relaxed.
Hotel de Russie in Rome heeft een prachtige tuin. De kamers zijn fijn, maar de tuin maakt het geheel. Ik raad het hotel vooral aan als het warm is.
Het boutique hotel JK Place Roma heeft ruime kamers en voelt huiselijk en luxe aan. Het voelt alsof je bij een kennis logeert, en dat vind ik erg fijn.
Belmond in Portofino is een geweldig mooi hotel
Villa San Giacomo in Portofino is een aanrader. Het uitzicht is fenomenaal!

Wat zijn de mooiste plekken in Italië die we moeten zien?

Ponza is een prachtig klein eiland op 1,5 uur van Napels met de boot. Het telt natuurlijk niet mee als Italië maar het is de moeite waard.
Florence is een historische stad met veel cultuur.
Capri voelt s’avonds als een aparte wereld op zich.
Praiano voelt als het Italië van twintig jaar geleden.
Positano blijft favoriet: het is een plek vol energie, lieve mensen, goed eten en eerlijkheid.

Hoe ziet de perfecte Italiaanse dag eruit?

Een dag op het strand in Positano. Dan zou ik een aperitief nemen bij de champagne bar van Le Sirenuse tussen 18.00 en 20.00 uur. Ik zou bij restaurant Rada aan een tafel met uitzicht op het stadje dineren. Qua gerecht een fettuccini met een glas Chianti Barbi. Beneden is er een club waar je daarna wat kunt dansen om te avond compleet te maken.

Beste restaurants?

Over het algemeen houd ik meer van kleine trattoria’s. Van die zaakjes waar je het gevoel hebt dat je bij een Italiaanse oma eet. In Positano kun je dat goed doen bij Da Vincenzo’s. In Florence bij Trattoria 13 Gobi. Op de Amalfi kust zou ik Conca Del Sogno aanraden. Het is een klein restaurant tussen Capri en Positano. Het eten is er subliem en het uitzicht evenmin. Het reeds genoemde Rada is een romantisch restaurant met een spectaculair uitzicht. Boven restaurant Rada is er een bar genaamd Fly Bar waar er live piano muziek wordt gespeeld. Restaurant Nino in Rome is een oud instituut dat ouderwetse gerechten serveert. Van alle keren dat ik uiteten ben geweest in Zuid-Italië heb ik nog nooit slecht gegeten!

Dolci With Love

Tekst: Marina de Massiac 

EXCELLENT | wonen & leven