From Waste to Wow | Piastrelle

From Waste to Wow | Piastrelle

ApuaneCave | Fotografie: AdobeStock

Stonethica is een project van het bedrijf Petris en werd geboren in het gebied tussen de Apuaanse Alpen en Versilia, vanuit een idee van Alessandro Franci, al generaties lang een ondernemer in de marmersector. Zijn ideeën zijn altijd enigszins tegen de lokale markt geweest en om deze reden zeer doeltreffend!

Designer Moreno Ratti tussen Stonethica-platen

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Dit project, legt Franci uit, begon als een productie van steenmaterialen binnen een eco-duurzame cyclus: steenafval, afkomstig van de verwerking van marmer en natuursteen, wordt geassembleerd en vervolgens opnieuw gebruikt voor de productie van platen dankzij een niet-toxische tweecomponentenhars.

Het hele proces maakt het mogelijk om gemiddeld 80% van het uitgangsmateriaal terug te winnen en daarna producten te verkrijgen die bestaan uit tussen 98,6% en 99,4% steenafval die kunnen bijdragen aan de naleving van de LEED.-parameters (Leadership in Energy and Environmental Design) en BREEAM. (Environmental Assessment Method van het Building Research Establishment) voor de beoordeling van de milieuprestaties van gebouwen; bovendien werd dit jaar het hele project als geschikt beoordeeld voor het behalen van het Bureau Veritas-certificaat, wereldleider op het gebied van kwaliteit, gezondheid, veiligheid, milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het resultaat van de groene productiecyclus van Stonethica is de creatie van een homogeen materiaal dat wordt gekenmerkt door de typische texturen die worden gecreëerd door de nevenschikking en overlapping van stroken materiaal die zijn teruggewonnen uit de talrijke laboratoria die in het gebied marme bewerken.

Alessandro Franci met Carrara Mix Texture op de achtergrond
Fotografie: Matteo Dunchi

Natuurlijke schoonheid

Een materiaalconsistentie die ook de aanraking van de Stonethica-platen volledig identiek maakt als die van gepolijst, gezoet en geborsteld marmer, en ook voorkomt dat er bij aanblik geen verschillen of kruispunten tussen de lagen van verzamelde steenrestjes zijn. In het midden van een ethiek van circulaire economie, worden de restjes hergebruikt op KM0 en vervolgens verwerkt door lokale ambachtslieden om nieuwe schoonheid te verkrijgen. Een natuurlijke schoonheid die allemaal uit het hart van de Apuaanse Alpen komt.

Hoog kwaliteitsniveau

De zeven varianten van Stonethica-stenen combineren traditie en moderniteit en verbeteren de nieuwste trends in interieurdesign dankzij de polychromie van het Apuanen marmer en het effect van meerlagige geometrieën. Tegelijkertijd geven ze invulling aan originele decoratieve uitingen, gaande van het reviseren van de klassieker tot het maken van kostbare materiële details, van de samenvloeiing van stijlen tot het uitwerken van unieke toepassingsmogelijkheden.

Het eclecticisme van Stonethica voldoet aan de behoeften van mensen die op zoek zijn naar vloeren of wanden die worden gekenmerkt door een hoog kwaliteitsniveau en een hoge esthetische opbrengst zonder een veelzijdig gebruik van het materiaal op te geven.

Ideale oplossing voor elke behoefte

De Stonethica productiecyclus maakt voornamelijk gebruik van marmer uit de Apuanen Alpen en vermijdt het gebruik van steenafval van verschillende steenverwerking, zelfs in combinatie met heterogene materialen. Een functie die een hoge mate van productaanpassing mogelijk maakt als antwoord op specifieke behoeften op het gebied van interieurontwerp, smaak en stijl.

Wat het project ook is, voor Stonethica vertegenwoordigt het de mogelijkheid om zijn waarden door te geven in termen van natuursteen, schoonheid, kwaliteit van tijdloze en ecologisch duurzame materialen. Voor architecten, interieurontwerpers, marmerbewerkers, retailers en eindklanten gaat Stonethica op zoek naar de ideale oplossing voor elke behoefte.

Design by Moreno Ratti | Fotografie: Lea Anouchinsky

Een nieuwe esthetische geest

Er zijn zeven basislijnen van Stonethica-producten: Calacatta, Carrara Mix, Bardiglio, Bianco Carrara, Statuario, Pietra del Cardoso en Pietra Gray. Elke plaat wordt bestudeerd, ontworpen en gebouwd in een laboratorium in Pietrasanta en elk klein stukje materiaal is een belangrijke stap naar een bewust hergebruik van één van de bekendste en meest waardevolle grondbronnen ter wereld.

”Stop Digging, Keep Seeking” is een zeer geliefde uitdrukking voor het project, een perspectiefverandering van een visie, een subtiel onderzoek dat is gebouwd op concepten zoals ecologische duurzaamheid en circulaire economie, de enige die het milieu de natuur en de planeet waarin we leven kunnen beschermen zonder belangrijke morfologische territoriale veranderingen te betrekken en zonder af te zien van de creatie van nieuwe expressieve en conceptuele vormen; Stonethica ervaart door middel van design en kunst, een nieuwe schoonheid, een nieuwe esthetische geest die nieuwe kansen en nieuwe limieten identificeert ; een bewuste keuze die, in een samensmelting van de kunst van recycling en ambachtelijke kennis, leidt tot de transformatie van afval in een kunstwerk.

Elke plaat, elk kunstwerk, vertelt een filosofie van hergebruik van materialen die de waarde en charme van het fijnste Carrara marmer hecht in buitengewone expressive mogelijkheden.Cardoso Slab

Piastrelle

Van Baerlestraat 14

1071 AW Amsterdam

Tel: 020-6716475

EXCELLENT | WONEN & LEVEN