Hotel JK Place Firenze | Florence

Hotel JK Place Firenze | Florence

“Firenze klein, druk en pittoresk met kleine charmante straatjes..”

Thuis van thuis

Het eerste hotel aan de bewegelijke Piazza di Santa Maria Novella is onderdeel van een hotelgroep met een aantal andere hotels in Rome, Capri en Parijs. De grote (luxe) winkelketens bevinden zich op minder dan 500 meter van het hotel. Niet zo gek gezien de omvang van Firenze. Het centrum van Firenze is relatief klein, druk en pittoresk met zijn kleine charmante straatjes. Wat JK place anders maakt dan zijn concurrenten is de bijzondere service. Ze staan bekend om hun persoonlijke service en willen zich liever niet kwalificeren als hotel. Ze noemen het hotel dan ook liever een thuis van huis.

Intiem

Het hotel heeft maar twintig kamers en suites. De staf spreekt zijn gasten aan bij naam en probeert het de gast zo veel mogelijk naar hun zin te maken. Het begint al bij binnenkomst: de gast wordt gevraagd om in de lounge te gaan zitten onder het genot van een drankje. Er wordt een cappuccino gebracht – met een aantal hartvormige koekjes- in het prachtige kopje van het Italiaanse porseleinhuis Richard Ginori. We krijgen vervolgens een klein boekje toegeschoven met een uitleg over de buurten van Florence en zijn hotspots.

Inspiratie

General manager Claudio Melio geeft aan dat hij samen met de Kafri familie – eigenaar van alle JK places- onder andere zijn inspiratie haalde uit Amsterdam. Tijdens een overstap van een aantal uur klopten ze aan bij een hotel zonder duidelijke naamsvermelding genaamd Seven one Seven. Er werd hun thee aangeboden en de eigenaar liet een map zien van Amsterdam en zijn verborgen parels. Melio en Kafri waren zo onder de indruk van het concept dat ze de eigenaar zes maanden naar Firenze – beter bekend als Florence- hebben gehaald om de staff van JK place te trainen naar zijn visie en ervaringen.

Interieur

Het interieur lijkt wel op een Amerikaans interieur met hier en daar wat Italiaanse elegance:  we zien veel beige, bruin, crème en wit. Van excentrieke interieurstukken is er geen sprake bij JK place. Het decor speelt op safe en straalt daardoor een bepaald soort comfort en rust uit. Het is dan ook weinig verrassend dat het hotel voornamelijk door Canadezen, Amerikanen en Australiers wordt bezocht. Een leidraad in het interieur is comfort. Het heeft geen zin om allerlei prominente designspullen te plaatsen als deze geen comfort bieden volgens Melio. De kamers zijn dan ook sober, chique en comfortabel. Opvallend is het gebruik van zeer mooie stoffen: de deken op het bed is van de fijnste soort cashmere en het beddengoed van soepel vallend linnen.

Plezierige extra’s

Familie Kafri irriteerde zich aan het feit dat (luxe) hotels over het algemeen niet flexibel zijn als je het ontbijt op bed wil zonder meerprijs of bijvoorbeeld moet bijbetalen als je graag een cappuccino wil. Als gast van JK place heb je dan ook vrij toegang tot thee en/of koffie gedurende de hele dag, en kun je gebruik maken van het kleine buffet- naast de haast onzichtbare frontdesk- met wat versnaperingen. Het ontbijt kan op bed worden geserveerd tussen 07.30 uur en 11.00 uur. De kamer wordt regelmatig aangevuld als het op vers fruit en water aankomt en de non alcoholische minibar kan ook vrij worden gebruikt.

Restaurant

Het hotel heeft een terras met uitzicht op de Piazza di Santa Maria Novella waar gegeten kan worden. Op een koude dag vindt men comfort bij de openhaard aan de lage tafels. De kaart is simpel en overwegend Italiaans. Klassiekers als burrata met Toscaanse ham, tagliatelle en risotto staan op de kaart, maar zo ook octopus met pikante olie, steak met zolfini bonen en gebakken aardappels. Tussen oktober en mei kan er op zondag door (hotel)gasten worden gebruncht.

Tekst: Marina de Massiac

EXCELLENT | WONEN & LEVEN