Unieke kunst | Bram Reijnders

Unieke kunst | Bram Reijnders

Bewonder kunst op prachtige plaatsen  …

Zijn werken hangen in beroemde galerieën in Miami, Los Angeles, Saint Tropez, Berlijn en Parijs. En natuurlijk in zijn eigen galerie ‘Abrahamart’ aan de Stratumsedijk in Eindhoven. Deze maand opende de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders een galerie in Amsterdam, in de Van Baerlestraat bij het museumplein, tegenover het stedelijk museum.

“Een mooie plek, ik hoop daar vooral buitenlanders, die Amsterdam bezoeken, naar binnen te trekken. Mezelf Kosmopolitisch manifesteren noem ik dat maar!” 

Artistieke stijl

Voor hen die de carrière van Bram Reijnders (45) niet zo goed kennen: op z’n elfde wilde hij naar de toneelschool, maar het in de rij staan voor audities zinde hem niet. Van zijn 21e tot zijn 27e werkte hij in de aardappelindustrie. Als snelle marketingjongen. Maar, hij maakte een aardige carrière-switch.

“Ik verkocht aardappels. Zeventien jaar geleden trok ik van de ene op de andere dag naar de jungle van Brazilië, heb daar rondgetrokken en werd verliefd. Op een schilderij! Toen ik het de volgende dag wilde kopen, was het weg. Misschien dat die gebeurtenis er uiteindelijk toe geleid heeft dat ik zelf ben gaan schilderen.”

Reijnders begon een galerie, waarin hij kunst afkomstig uit Zuid-Amerika verkocht. “Ik had ook een Braziliaanse vrouw en wilde jonge en oude kunstenaars in dat land helpen hun producten aan de man te brengen. Dat was op zich niet zo’n klus, want aardappels verkopen of kunst verkopen is niet zo verschillend. Het later zèlf schilderijen maken heb ik mijzelf aangeleerd. Vijf jaar geleden ben ik begonnen mijn eigen artistieke stijl te gaan ontwikkelen.”

Kunst voor liefhebbers

Met kunst kun je je boterham verdienen. Er zijn erbij die het hoofd lastig boven water kunnen houden. “Ik werk met kunstenaars die dat allemaal wel kunnen. En die dat heel goed kunnen. Die kunstwerken van 4000 tot 8000 euro verkopen. Internationaal liggen die prijzen nog hoger. Er zijn kunstenaars die met hun werk miljoenen verdienen. Die hangen hier ook in mijn galerie”, zegt Reijnders.

“Maar dat zegt helemaal niets. Je hebt ook kunstenaars die heel veel vragen en weinig verkopen. Die markt moet je kennen!” Reijnders rekent ook diverse beroemdheden uit binnen- en buitenland tot zijn klantenkring en was onlangs te zien bij de Kardashians.

De artistieke stijl van Bram Reijnders laat zich het gemakkelijkst omschrijven als street-art en pop-art. “Ik heb een unieke maar toch toegankelijke stijl. Dat is natuurlijk ook commercieel interessant.” Maar die artistieke stijl beheerst veel meer dan een verfkwast en een potje verf.

“Ik maak eerst foto’s op allerlei plaatsen op de wereld. Dat is de meest tijdrovende fase. Dan bewerk ik die foto’s in de computer en vervolgens moet het kunstwerk afgemaakt worden. Die foto’s plak ik op billboards. En daar doe ik van alles mee: ik hak er aan, breek af, zodat het mijn stijl krijgt. Daar komt ook wel eens een kettingzaag bij kijken, ja!”

Bram Reijnders verkoop kunst, maar je kunt het ook lénen. Of het in delen bij elkaar sparen. “En dat gebeurt meer dan je denkt. Ik denk dat slechts 2/3 van mijn klanten koopt. De rest benut de kunstuitleen. En heeft daar niet altijd financiële motieven voor. Er zijn liefhebbers, die gewoon op z’n tijd iets anders aan de muur willen hebben hangen”.

De nieuwe galerie in Amsterdam is nog niet helemaal klaar. “De loop moet er nog een beetje inkomen, maar over de omzet hebben we niettemin niets te klagen. Als alles over een paar weken klaar is, moeten we maar eens een mooie opening vieren!”

AbrahamArt

Stratumsedijk 79

5614 HP, Eindhoven

Tel: 088-2223111

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN