¡Ajoblanco! heerlijke soep

¡Ajoblanco! heerlijke soep

Amandelgazpacho

Ajoblanco, het witte zusje van gazpacho, is een koude soep uit Andalusië. Hij kenmerkt zich door de romige textuur, maar heeft toch een verrassende frisheid. Heerlijk bij zomerse temperaturen maar zeker ook de moeite waard als de zon niet schijnt.
Als ik heimwee heb naar Spanje en verlang naar de zon maak ik deze soep. Hij is snel en makkelijk te bereiden. Ik maak hem dus heel vaak. Ook in de winter. Als ik voel dat ik verkouden ga worden, knap ik enorm op van een shotje ajoblanco.

Er zijn echt heel veel varianten op deze soep. Het leuke is dat je gerust kunt variëren met de hoeveelheid van de ingrediënten, zoals knoflook, olijfolie, brood en amandelen. Dit is mijn persoonlijke favoriet.

4-8 personen

500 ml water

50 g witbrood, zonder korst

150 g blanke amandelen

1 knoflookteentje

1-2 el sherryazijn

1⁄4 tl zout

1⁄2 meloen

ca. 25 pitloze druiven

25-50 ml olijfolie zwarte peper

optioneel 1⁄2 el azijn

Week het brood met de amandelen en het knoflookteentje in het water totdat het brood zacht is. Doe de sherryazijn met het zout erbij. Maak met een parisienneboor (meloenboor) of lepeltje meloenbolletjes en snijd de druiven doormidden. Begin met pureren van het broodmengsel met ca. de helft van het water. Giet de olijfolie er beetje voor beetje bij. Begin met 25 ml olijfolie. Je kunt er later meer bij doen naar smaak. Giet de rest van het water er langzaam bij totdat de soep net zo dik is als vloeibare slagroom. Voeg er eventueel nog wat water bij als de soep nog te dik is. Is hij te vloeibaar, pureer er een stukje brood doorheen. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een klein scheutje azijn (1⁄2 eetlepel). Haal eventueel door een zeef. Zet de ajoblanco minstens 2 uur voor het serveren in de koelkast.

Serveertip: leg een paar meloenbolletjes en druiven op de bodem van een diep bord of glas. Giet de ajoblanco erbij en sprenkel er wat olijfolie over.

Variatietip: ook lekker met plakjes radijs en/of verse muntblaadjes. een droge rosado (bijvoorbeeld rioja rosado), of een droge sherry.

EXCELLENT | magazine

  • ¡Cordero asado estilo Segovia!¡Cordero asado estilo Segovia! Lamsbout uit de oven in Segovia-stijl 6-8 personen 1 lamsbout van ca. 1 1⁄2 kg zout […]
  • ¡Bocadillo de tinta de calamares!¡Bocadillo de tinta de calamares! Inktvisinktburger met inktvisringen 6 burgers - Inktvisinktbroodjes - 3 zakjes inktvisinkt à 4 g 125 ml […]
  • ¡Zarzuela!¡Zarzuela! Spaanse visschotel La Zarzuela is de plaats waar het paleis van de koning van Spanje staat. […]
  • KREEFTENBISQUEKREEFTENBISQUE EEN ‘BISQUE’ IS EEN SCHAALDIERENSOEP EN DE PERFECTE MANIER OM HET ‘AFVAL’, DE SCHALEN EN KOPPEN, TE […]
  • Heerlijke én gezonde pancakesHeerlijke én gezonde pancakes Healthy Pancakes: Dit heb je nodig: • 500 ml havermelk • 250 gram speltbloem • 3 eieren • scheutje […]
  • Hete Bliksem van Guus en DickHete Bliksem van Guus en Dick Recept afkomstig uit: Het lekkerste van Guus en Dick Auteurs: Guus Meeuwis en Dick Middelweerd Prijs: € […]
  • ¡Cordero asado estilo Segovia!¡Cordero asado estilo Segovia! Lamsbout uit de oven in Segovia-stijl 6-8 personen 1 lamsbout van ca. 1 1⁄2 kg zout […]
  • ¡Bocadillo de tinta de calamares!¡Bocadillo de tinta de calamares! Inktvisinktburger met inktvisringen 6 burgers - Inktvisinktbroodjes - 3 zakjes inktvisinkt à 4 g 125 ml […]
  • ¡Zarzuela!¡Zarzuela! Spaanse visschotel La Zarzuela is de plaats waar het paleis van de koning van Spanje staat. […]
  • KREEFTENBISQUEKREEFTENBISQUE EEN ‘BISQUE’ IS EEN SCHAALDIERENSOEP EN DE PERFECTE MANIER OM HET ‘AFVAL’, DE SCHALEN EN KOPPEN, TE […]
  • Heerlijke én gezonde pancakesHeerlijke én gezonde pancakes Healthy Pancakes: Dit heb je nodig: • 500 ml havermelk • 250 gram speltbloem • 3 eieren • scheutje […]
  • Hete Bliksem van Guus en DickHete Bliksem van Guus en Dick Recept afkomstig uit: Het lekkerste van Guus en Dick Auteurs: Guus Meeuwis en Dick Middelweerd Prijs: € […]