Adembenemend Zambia | JAMBO

Adembenemend Zambia | JAMBO

Ruig en nog onontgonnen …

Zambia is een relatief onbekend, maar prachtige safaribestemming, waar u geniet van ongerepte gebieden waarop massatoerisme nog geen greep heeft gekregen. Hier deelt u de natuur nog hoofdzakelijk met wilde dieren!

De drie grootste rivieren in het land, de Luangwa, Kafue en de Zambezi vormden de levensaders van haar meest bekende nationale parken: South Luangwa, Kafue en Lower Zambezi. Jambo Safari Club, dé Zambia autoriteit, biedt unieke reizen naar dit unieke land. 

Leopard Country

South Luangwa National Park is naar onze mening één van de mooiste parken van zuidelijk Afrika, met een gevarieerd landschap van bossen, savannes, open vlaktes en rivieroevers. In de kronkelende rivier Luangwa wemelt het van de krokodillen en nijlpaarden – met naar schatting zo’n 20.000 exemplaren de grootste concentratie in Afrika – die hier fel hun territorium en harems bewaken.

Bijna alle dieren van het Afrikaanse continent komen in South Luangwa voor, met uitzondering van de neushoorn. Een kudde olifanten die de Luangwa oversteekt en de oever beklimt, is een o-zo-typisch beeld voor South Luangwa. Ook vindt u hier de endemische Thornicroft giraf en de Cookson’s gnoe. Het park is bovendien één van de beste plaatsen in Afrika om luipaarden te zien.

Dit ongrijpbare roofdier is doorgaans moeilijk te spotten, doordat het over het algemeen in het donker actief is. In South Luangwa is de kans zeer groot dat u dit fraaie dier ook overdag en met een beetje geluk zelfs in actie ziet!

Spannende kanosafari’s

Lower Zambezi National Park in het zuiden van Zambia, wordt gedomineerd door de Zambezi. Deze rivier biedt, in tegenstelling tot de Luangwa in South  Luangwa, de mogelijkheid voor een ontspannende boottocht, vissen of een avontuurlijke kanosafari op een van de zijrivieren of kanalen. De diversiteit aan dieren is in dit park misschien niet zo groot als in South Luangwa, maar de mogelijkheid om vanuit een kano dieren van dichtbij te zien is uniek en spannend!

Grote zoogdieren als de olifant, de buffel en diverse antilopen leven in het park, evenals roofdieren zoals de luipaard en de leeuw. Bovendien is het vogelleven langs de rivieroevers uitzonderlijk. De kenmerkende roep van een Afrikaanse visarend is van ver te horen. Groene en karmijnrode bijeneters nestelen in holletjes in de zanderige oevers en vormen een fotogenieke wolk van groen, rood en blauw wanneer zij massaal het luchtruim kiezen.

Ongerepte wildernis

In het westen ligt het oudste en grootste nationale park van Zambia: Kafue NP. Het park is circa tweeënhalf keer zo groot als South Luangwa. Toch wordt dit park minder vaak bezocht. Onterecht, want dankzij de omvang van het park vindt u hier een verscheidenheid aan leefgebieden en een grotendeels onaangetaste, pure wildernis.

Door het park loopt de rivier de Kafue met een groot aantal zijrivieren. Het landschap bestaat uit dichtbegroeide oevers en graslanden, waar antilopen zoals de puku en roofdieren zoals de leeuw en de luipaard voorkomen. Kafue is in Zambia bovendien het enige park – naast het zeer afgelegen Liuwa Plain NP – waar u cheeta’s kunt tegenkomen. De lodges aan de Kafue in het meer centrale deel van het park zijn het hele jaar door open.

Ontspannen en spannende activiteiten

Naast afwisselende landschappen en een indrukwekkende diversiteit in wilde dieren biedt Zambia ook zeer gevarieerde safari-activiteiten. Gamedrives, waarbij u in een open 4×4 safarivoertuig op zoek gaat naar wilde dieren, kunt u afwisselen met andere manieren om de natuur te beleven. De Kafue en Zambezi nodigen uit voor een bootsafari, waarbij u op een ontspannen manier geniet van nijlpaarden, vogels en een lunch aan boord of van een fraaie zonsondergang tijdens een sundowner!

De smalle zijrivieren en kanaaltjes van de Zambezi bieden uitstekende mogelijkheden voor een avontuurlijke kanosafari, waarbij u in rustig tempo en onder begeleiding van een gids langs de oevers peddelt, terwijl u scherp in de gaten wordt gehouden door krokodillen. In Zambia ligt bovendien de oorsprong van de hedendaagse wandelsafari. Ontdek de natuur te voet en zet zo al uw zintuigen op scherp!

Een wandelsafari draait in de basis niet om het afleggen van afstanden, maar om het zien van kleine details, waarbij de kans dat een wild dier uw pad kruist niet is uitgesloten!

 


JAMBO Safari Club

Dé Afrika en Safari autoriteit

Tel: 020 – 2012740

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN