Home » Modern wonen in authentieke boerderijsferen

Modern wonen in authentieke boerderijsferen

Door Aty Verschuren

“De vloeren in de woning waren minder vlak dan een gemiddelde tuin en mensen groter dan 1,70 meter moesten in verband met de lage plafonds en doorgangen gebukt door de boerderij wandelen”, kijkt architect Bas Spanjers terug op zijn eerste kennismaking met de historische boerderij – een beschermd dorpsgezicht – in het Brabantse land. De woning ging tegen de vlakte – enkele nog bruikbare items zijn bewaard gebleven – en daarvoor in de plaats ontwierp de eigenaar van Spanjers Architect een tot in het kleinste detail kloppende langgevelboerderij, die perfect opgaat in de landelijke omgeving en aansluit bij de overige boerderijen in de straat. Ook het royale bijgebouw is door de creatieve vakman ontworpen.

Spanjers buitenzijde

“Van de dikte van de kozijnen en het deurbeslag tot de gevelindeling, de plek van de schoorsteen en de combinatie van de toegepaste materialen: over elk detail is nagedacht om de authentieke uitstraling van een historische boerderij te realiseren”, aldus Bas, die wijst op de paar rijen dakpannen in het verder uit riet bestaande dak. “Vroeger waren de daken van boerderijen een afspiegeling van het succes van de boer. Bestond het dak volledig uit riet, was je niet succesvol, want dat was toen de goedkoopste oplossing. Een paar rijen met dakpannen was al heel wat en had je een volledig pannendak, had je als boer heel goed geboerd. Volgens de overlevering betekent het gezegde ‘onder de pannen zijn’ dan ook dat je zeer succesvol bent. De keuze om op deze woning beide materialen – de gebruikte pannen lagen op het dak van de gesloopte boerderij – toe te passen, is dus een knipoog naar vervlogen tijden en geeft charme aan het totaalplaatje.”

Spanjers stalen deur
Spanjers keuken

Strak en landelijk

Aan de binnenzijde zien we een fraai contrast tussen modern en landelijk wonen. Heldere zichtlijnen, strakke afwerkingen en trendy stalen deuren smelten samen met historische spanten, robuuste materialen en hergebruikte tegeltjes op de vloer van de bijkeuken. “Dat krijg je als de ene bewoner houdt van strak en modern wonen en de ander een voorkeur heeft voor landelijke sferen. Als je die twee smaken samenvoegt, levert dat een prettig en – nog belangrijker – een juiste afspiegeling van de wensen en de dromen van de opdrachtgevers weer”, geeft Bas aan. Geheel naar wens staan de bewoners via de vele glaspartijen overal in contact met de landelijke omgeving, tot aan het bad aan toe. “Als de bewoners bij lekker weer de openslaande deuren in de keuken openen, zorgt dat natuurlijk voor een romantisch en vrij gevoel. Aangrenzend aan de woning is een terras gerealiseerd en heeft de tuin aan weerszijden van de ‘catwalk’ een gestileerd karakter. Achter het schapenhek rondom het oude kippenschuurtje is de tuin weelderig en landelijk, waardoor ook buiten een fraai contrast tussen modern en landelijk wonen zichtbaar is.”

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Tekst: Sander Lemmens

Fotografie: Patrick Meis

Spanjers Architect V.O.F.

Het Kolkven 3

5688 XN Oirschot

Tel: 0499-846821

Bouwbedrijf Pijnenburg

Broekstraat 4F

5688 JW Oirschot

Tel: 06-48494047

Landelijk Interieurbouw

Brieltjenspolder 8

4921 PJ Made

Tel: 06-42123049

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief