Moderne woning in het levendige Utrecht

Woning met een knipoog

Op een smalle en relatief kleine kavel in Utrecht bouwde Broos de Bruijn Architecten een moderne, wit gestucte woning die ruim aanvoelt. De kavel was onderdeel van een plan waarbij meerdere jaren 30-woningen zouden worden gebouwd. Het plan is stopgezet, maar het bestemmingsplan bleef gehandhaafd.

Het gevolg: “Eigenlijk moesten we binnen het bestemmingsplan voor een jaren 30-woning een eigentijds gebouw ontwerpen”, aldus Vincent de Bruijn, verantwoordelijk architect voor dit project.

Dat bestemmingsplan bracht regels en restricties met zich mee, maar zorgde er uiteindelijk juist voor dat het een uniek huis werd: hedendaags, maar geïnspireerd op het modernisme van de jaren 30.

Een knipoog naar de jaren ’30

“We wilden in de architectuur graag een knipoog verwerken naar een typische jaren 30-woning. Dit hebben we gedaan in de vorm van het stenen muurtje aan de voorkant van het huis”, vertelt de architect enthousiast.

Het hele huis bestaat uit wit stucwerk met zwarte kozijnen, op dat muurtje na, dat van rode bakstenen is gemaakt. Een bijzonder detail, waarvoor de juiste steen gevonden moest worden. “De steen moest de authentieke jaren 30-uitstraling hebben. Het ging maar om een klein muurtje, maar het is de enige plek waar je wat anders doet, dus het moest er echt goed uitzien.”

Aandacht voor detail

Deze aandacht voor detail zien we in het hele huis terug. Alle plafonds, randen en gevels sluiten perfect op elkaar aan. Dit geeft het gebouw een rustige uitstraling.

“Dat ziet er eenvoudig uit, maar in werkelijkheid is het een enorme technische uitdaging”, legt de ervaren architect uit. “Bij deze woning zie je geen naden of kieren, het is strakker dan strak. Ook de overgangen van binnen naar buiten zijn naadloos.”

Strenge selectie

De opdrachtgevers, die De Bruijn leerden kennen op een woonbeurs in Utrecht, wisten heel goed wat ze wilden. Ze stelden zelf een plan op met doelen, een programma van eisen, een budget en meer. Ze lieten ook bij meerdere architectenbureaus een vrijblijvende offerte opstellen. “Juist omdat ze zo’n goed beeld hadden van hun eisen en streng waren in hun selectie, wilde ik deze opdracht graag binnenhalen. Ik zag dat als een uitdaging.”

“Toen we de opdracht kregen, voelde dat als een overwinning”, vertelt de architect trots.

Connectie tussen binnen en buiten

Realisatie dankzij Michel Oprey & Beisterveld … 

Het door Michel Oprey & Beisterveld geleverde keramische materiaal is van binnen naar buiten doorgelegd. Zo is de leefruimte optisch vergroot en krijg je echt het binnen-buitengevoel, waarbij je in de zomer de schuifpui opent en binnen en buiten één wordt.

Het ervaren kwaliteitsbedrijf is specialist in het toepassen van de juiste materialen op de juiste plekken. “In onze showrooms en bij onze projectadviseurs kun je volop inspiratie opdoen en advies inwinnen op het gebied van design, gebruiksgemak en het doorleggen van de materialen van binnen naar buiten. Zowel voor utiliteitsbouw en horeca alsook voor woonhuizen. Daarnaast selecteren wij ieder jaar de nieuwste collecties”, aldus het bedrijf.

Ruimte en licht

De opdrachtgevers wensten een ruimtelijke woning. Tegelijkertijd wilden ze niet dat het een overdadig groot gebouw zou worden. De Bruijn: “Om hiervoor te zorgen, hebben we de drie lagen op speelse wijze boven elkaar geplaatst. De tweede verdieping steekt iets uit boven de eerste, waardoor je mooie overstekken krijgt.”

“De bovenste verdieping is juist kleiner dan de eerste twee. Hierdoor voelt het gebouw niet massief aan.” Daarnaast wilden de opdrachtgevers ook een lichte woning. Maar hoe zorg je voor voldoende lichtinval op een smalle kavel? “De entreezijde hebben we vrij gesloten gelaten, maar de achterkant en zijkant zijn open. Deze zijden zijn voorzien van grote ramen en een vide. Hierdoor komt er voldoende licht naar binnen.”

Een speciaal cadeau

Ook bijzonder is het interieur, dat de opdrachtgevers in eigen beheer hebben gedaan. Een blikvanger binnen dit ontwerp is de grote hangende lamp in de vide. Dit was een cadeau, dat de man des huizes samen met de aannemer voor zijn vrouw maakte.

“In zo’n ruimte moet je echt een eyecatcher hebben, dat had de opdrachtgever goed door”, zegt de architect gepassioneerd.

Geweldige samenwerking

Voor dit project werkte Broos de Bruijn architecten samen met het bouwen aannemersbedrijf De Wit uit IJsselstein. De Bruijn had nog niet eerder met De Wit samengewerkt, maar was zeer tevreden over deze partij.

De Bruijn: “De Wit was al vanaf het voorlopige ontwerp bij het project betrokken. Zij hebben dan ook een grote rol gespeeld in de totstandkoming van dit huis. Mede door hen is het zo’n succes geworden.”

Strakke maatvoering

Realisatie dankzij Bouwbedrijf De Wit …

Bouwbedrijf De Wit verrichte de technische uitwerking van het voorgelegde ontwerp en de volledige uitvoering van de bouwwerkzaamheden, inclusief de installaties.

“Voor de start van de bouw zijn alle aansluitingen van materialen – zoals bijvoorbeeld kalkzandsteen, het gevelstucwerk en de aluminium kozijnen – tot in het kleinste detail uitgewerkt”, geeft Sander de Wit aan.

De eigenaar van het in 1979 gestarte familiebedrijf vervolgt: “Zo voorkomen we verrassingen bij de uitvoering. Verrassingen leiden altijd tot een compromis en dat willen wij te allen tijde voorkomen. De strakke maatvoering op de bouwplaats alsmede het werken met minimale speling zorgen er verder voor dat alle aansluitingen en hoeken strak zijn afgewerkt.”

“Door deze manier van bouwen is het mogelijk geweest een woning te creëren die de door de architect ontworpen strakke en gladde overgangen heeft. Oog voor detaillering, een goede samenwerking met Broos de Bruijn architecten én het vertrouwen van de opdrachtgever heeft deze werkwijze mogelijk gemaakt.”

Prachtig exterieur

Realisatie dankzij Alument … 

Het in Oirschot gelegen Alument is verantwoordelijk voor de levering en de montage van de aluminium gevelelementen en de beglazing. Het bedrijf paste kozijn-, schuifpui- en vliesgevelprofielen toe van kwaliteitsmerk AluK. De zipscreens zijn van het merk Roma.

De jarenlange ervaring en het feit dat Alument de productie in eigen beheer heeft, maakt het mogelijk dat de meest ingewikkelde constructies toch kunnen worden gerealiseerd. En dus genieten de bewoners van een prachtig exterieur én van de royale lichtinval, die het interieur verwarmt en verrijkt.

Gevelisolatiesysteem

Realisatie dankzij Strikolith … 

Het op de gevel aangebrachte gevelisolatiesysteem van Strikotherm – toegepast zijn de producten Strikotherm gevelisoliatesysteem COMFORT en Strikotherm Spachtelpleister Orion O2 1,5 mm – is geleverd door het bedrijf Strikolith. Strikolith is fabrikant en leverancier van gevel-, wand- en plafondafwerkingen.

“Wij zijn trots op onze producten en de mogelijkheden die ze bieden. Daarom staan wij ook het liefst naast de verwerkers bij het maken van de juiste productkeuze, de toepassing van het product en de nabehandeling. Heel simpel: vier ogen zien meer dan twee. Zodoende staat Strikolith je in iedere fase bij met goed advies, uitstekende service en de beste producten”, aldus het bedrijf.

Hoogwaardig eikenhout

Realisatie dankzij Timmerbedrijf Bluemink … 

“Voor dit woonhuis maakten wij als Timmerbedrijf Bluemink twee trappen. Er is gekozen voor een zogenaamde Z-trap. Het bijzondere hieraan is dat de stootborden onder een schuine hoek met de treden worden verlijmd. Dit is vervolgens gemonteerd op een keepboom, waardoor de trap een zwevend effect krijgt en alleen de eiken delen eruit springen”, aldus directeur Jan van Selm, die aangeeft dat de trappen zijn vervaardigd van kwalitatief hoogwaardig eikenhout.

“Het productieproces begint met het uitzoeken van de mooiste stukken hout. Het hout wordt verlijmd om mooie gladde treden te krijgen, maar daarvoor is wel een kundig oog nodig. Vorig jaar vierden wij ons 50-jarig jubileum. De ervaring die we al deze jaren opdeden, gebruiken we nu nog elke dag.”

Fotografie: John van Groenedaal.