Home » Ontwerpen zonder de handrem erop

Ontwerpen zonder de handrem erop

Esther Rooijackers

Door Aty Verschuren

Er zijn huizen die aan de buitenkant niet prijsgeven hoe mooi de binnenkant is. Dat is ook het geval met een huis in Nuenen dat door Esther Rooijackers Interieur volledig is getransformeerd. Slechts de oversized taatsdeur die toegang tot het pand biedt, is een voorbode van wat zich daarachter bevindt. “De eigenaar van deze woning is in een nieuwe levensfase. Hij kwam bij me met het verzoek om het interieur te restylen. Uiteindelijk is het bijna een complete renovatie geworden.”

Voor de opdrachtgever is de keuken een belangrijke plaats in huis. Daar wordt gezellig gegeten, gedronken, gepraat en het leven gevierd. Esther: “Om de keuken tot een echte leefkeuken te maken, heb ik gebruikgemaakt van de lengte van deze ruimte. Een keukentafel van in totaal maar liefst 7,5 meter, waarvan 3,5 meter in marmer is uitgevoerd, biedt een combinatie van zitplaats en kookfaciliteiten. Het marmeren blad ligt als het ware op de 7,5 meter lange eettafel. Het is een functioneel en esthetisch eiland geworden.” Vanuit de keuken is het overdekte terras bereikbaar. “Om het terras bij de keuken te betrekken en de overgang van binnen naar buiten vloeiender te maken, hebben we ervoor gekozen om de overkapping dicht te maken met glazen schuifdeuren. Zo ontstaat er een eigen ruimte, buiten, die het hele jaar door kan worden gebruikt. Ook leuk voor de kinderen, die vanwege hun leeftijd behoefte hebben aan een stukje privacy. Onder de overkapping kunnen ze met hun vrienden heerlijk ‘chillen’. Een opvallend maar onzichtbaar detail vormen de deuren van de keuken naar de garage en de bijkeuken. Die zijn op een fraaie manier in de keuken geïntegreerd en opgenomen in een groot wandmeubel.”

Kijklijnen die de ruimte eer aandoen

De opdrachtgever woont nu acht jaar in deze woning. Esther legt uit hoe het idee voor een volledige transformatie van de woonruimte tot stand kwam: “Alles begon met een plan voor restyling. De routing in huis was verre van ideaal. Ik had een sterk beeld over hoe het beter, mooier en praktischer kon. Een paar schetsen later had ik de klant volledig mee in het plan: hij was overtuigd. De wens om alles luxe en mannelijker vorm te geven bleef bestaan. Verder kreeg ik carte blanche om mijn gang te gaan. Dergelijk vertrouwen genieten kan alleen wanneer er sprake is van een echte klik tussen opdrachtgever en ontwerper. Ik ga dan ook nooit ‘blanco’ een opdracht aan, maar praat met de klant over diens leven en werk. Zo bleek deze man veel te reizen en veel hotels van binnen te zien. Hotelinterieurs gaan vaak net een stap verder dan wat je gewend bent en dat is dan ook het vertrekpunt voor mij geweest om dit interieur dat ‘wow-effect’ te geven.”

Kijklijnen zijn van groot belang in de ontwerpen van Esther Rooijackers. “Daarom is er veel gedaan om de routing aan te passen. Vanuit elk deel van de woonkamer en de keuken kan worden genoten van de fraaie tuin. Die verbinding leggen tussen binnen en buiten vind ik belangrijk. De renovatie die heeft plaatsgevonden strekt van entree tot dak. In goed
vertrouwen heb ik de sleutel van het huis gekregen, zodat ik vrijelijk toegang had tot de woning, om inspiratie op te doen en mijn ideeën in uitvoerbare plannen om te zetten.”

Beslist geen showroom

De inrichting is inderdaad luxe, mannelijk en zeer functioneel geworden. Door toepassing van ‘volle’ materialen, zoals fluwelen stoffen, een mix van kleden, tactiele wandbekleding met zachte texturen gecombineerd met koperen elementen, heeft Esther in lagen kunnen werken. “De opdrachtgever moest zelf behoorlijk uit zijn comfortzone komen, maar vindt het prachtig. De vertaling van zijn wensen is gelukt”, aldus Esther. “Het is overigens beslist geen showroom geworden, maar een uitermate leefbare en functionele ruimte, kleurrijk en luxe, met een indrukwekkend effect. De inrichting is dan ook geen concept dat op de plank lag, maar een nieuw verhaal dat is voortgekomen uit de interactie met de opdrachtgever.”

Het contrast in de toegepaste materialen zorgt voor de mannelijke sfeer. “Daar is wel durf voor nodig, maar het interieur heeft daardoor een eigenheid gekregen. Wie de opdrachtgever kent, zal hem herkennen in het interieur.” De combinatie van zachte materialen, hout, marmer en metaaleffecten maakt alles spannend. Tevens is op de bovenverdieping het nodige gebeurd: “De badkamer is voorzien van prachtige wandbekleding in vinyl en ook de slaapkamers zijn opnieuw gedecoreerd. Ook boven is het beoogde effect zeer geslaagd.”

Tot in detail kloppend

Esther Rooijackers werkt graag gedetailleerd. Zo zijn de handgrepen in de keuken volledig maatwerk. Esther: “Standaard beslag paste gewoon niet mooi. Daarom hebben we eigen keukenbeslag ontworpen, om alles echt af te maken. Datzelfde geldt voor de lampen boven de lange keukentafel, daar is geen standaardoplossing voor. In overleg met de leverancier is dat maatwerkverlichting geworden. Daar houd ik zelf enorm van: oplossingen bedenken die nog niet bestaan en dan met leveranciers de grenzen opzoeken van wat mogelijk is. Geloof me, dat is niet altijd een romantisch proces, maar af en toe een veldslag. Maar met uiteindelijk altijd een fantastisch resultaat, en daar draait het om. Heerlijk.”

Teskt: Jan Mol – Draekensteijn Media

Fotografie: Serge Hagemeier

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief