Home » Ook de komende jaren nog besparen met zonnepanelen

Ook de komende jaren nog besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen

Door Lisette Trinthamer

Inflatie hoog opgelopen

De inflatie is de afgelopen maanden in rap tempo opgelopen. In maart waren de prijzen gemiddeld zelfs bijna twaalf procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het gaat het hier om de grootste stijging van de afgelopen vier decennia. De stijging is vrijwel geheel te wijten aan de stijgende energieprijzen. Om te voorkomen dat je energielasten te veel oplopen kun je twee dingen doen: je energieverbruik verlagen, of zelf energie opwekken. Dit laatste doen intussen al ruim anderhalf miljoen huishoudens met behulp van zonnepanelen. Is dat vanaf volgend jaar ook nog wel interessant?

Afbouw van de salderingsregeling

Met zonnepanelen op het dak wekt je woning zelf energie op. Een gedeelte van de in elektriciteit omgezette energie gebruik je thuis direct. Bijvoorbeeld om de wasmachine te laten draaien, of de vaatwasser. De elektriciteit die je niet gebruikt (je overschot) gaat het energienet op. Om de plaatsing van zonnepanelen te stimuleren, heeft de overheid in het verleden energieleveranciers verplicht om de elektriciteit die je teruglevert te verrekenen met de elektriciteit die je afneemt. Dit heet salderen. Eerder had de overheid besloten deze salderingsregeling in stapjes vanaf 2023 af te bouwen. Onlangs kwam naar buiten dat de afbouw waarschijnlijk pas zal starten in 2024. Dit geeft je de mogelijkheid een jaar langer maximaal te profiteren van de energieopwekking door de panelen. Bovendien kun je ook tijdens en na de afbouw nog steeds besparen met zonnepanelen.

Nog steeds besparen + andere voordelen

Hoe dat in zijn werk gaat? Nu je nog kunt salderen, streep je je verbruik weg tegen de opgewekte energie en betaal je alleen belasting over de netto afgenomen stroom. Met de afbouw van de salderingsregeling zal het salderingspercentage ieder jaar een beetje minder worden waarschijnlijk. Je betaalt dan voor het totaal aan afgenomen elektriciteit zowel het afgesproken tarief als de belastingen. Voor het gedeelte van de elektriciteit dat je niet zelf gebruikt en teruglevert, krijg je een bepaalde terugleververgoeding per kWh. Dit zorgt dus alsnog voor een besparing op je energielasten. Zonnepanelen bieden overigens nog meer andere voordelen. Ten eerste krijgt je woning een hoger energielabel. En dat vertaalt zich al snel terug in een waardevermeerdering en snellere verkoop. Daarnaast draag je zelf een steentje bij aan een beter klimaat. Tien zonnepanelen geven al gauw jaarlijks een CO2-reductie van wel 1500 kilo.

Tips om je zonnepanelen maximaal te laten presteren

 

– Zorg voor een goede installatie. Zo blijft de spanning op hetzelfde niveau, en blijft de afname in vermogen zo klein mogelijk.
– Laat de zonnepanelen op de juiste plaats en onder de juiste hoek op je dak plaatsen, om zoveel mogelijk zonne-uren zo effectief mogelijk te kunnen benutten.
– Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden. Omdat zonnepanelen optimaal presteren bij een temperatuur van 25 graden, is het belangrijk te zorgen voor ruimte zodat de wind ertussendoor kan blazen om de panelen te koelen.
– Laat je zonnepanelen jaarlijks reinigen, of doe dit zelf.

Op zoek naar nog meer tips om energielasten te verlagen? In een eerder verschenen artikel lees je nog meer tips om je woning te verduurzamen.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief