Oude en nieuwe interieur-elementen

Echt thuis

Een nieuwe woning inrichten gaat niet alleen over het aanbieden van smaakvolle meubels en het adviseren van de juiste materialen en kleuren. Voor Interieur Paauwe betekent het mogen inrichten van een nieuwe woning, het creëren van een echt ‘thuis’ voor de klant.

Zo ook voor de nieuwe bewoonster van een schitterende appartement in Zwijndrecht uitkijkend over de Oude Maas.

Warm ontvangst

Steven Marteijn, adviseur bij Interieur Paauwe uit Zonnemaire, vertelt hoe er van een casco opgeleverde ruimte een sfeervolle woning is gemaakt, waarbij oud en nieuw op een subtiele manier in elkaar overlopen. “Onze klant heeft haar jaren 30-woning verruild voor een nieuw appartement in Zwijndrecht.

Slechts de voor haar belangrijkste antieke meubelstukken stonden op de lijst om mee te verhuizen. Aan ons werd de dankbare taak toebedeeld om ook deze mee te nemen in het totale plan, zodat zij een prominente rol konden spelen in de inrichting.

Daar zijn we in geslaagd. In plaats van ‘een nieuwe woning te betrekken’, draaide onze klant de sleutel om van een echt ‘thuis’, een warme ontvangst.”

Al vanaf de bouwtekening betrokken bij het project

Interieur Paauwe is door de klant al vanaf de bouwtekening betrokken bij het project.

“Dat is belangrijk om tot het mooiste eindresultaat te komen”, schetst Marteijn. “De indeling van de ruimte werd bepaald, zodat we ook een bijpassend lichtplan konden maken. De 240 m2 metende woning is eind vorig jaar opgeleverd, het totale traject heeft zo’n 2 jaar geduurd.

Samen met onze klant hebben we vooraf dus de indeling bepaald, waarbij we de woonkamer in vier spreekwoordelijke blokken hebben verdeeld.

Al snel werd duidelijk dat de familietafel een centrale rol zou gaan vervullen. Zittend aan deze tafel – van Riva – kan er worden genoten van een spectaculair uitzicht richting oude Maas en Dordrecht.  ’s Avonds zorgen de twee ‘Twiggy Egg’-lampen van Ay Illuminate voor de juiste sfeer en verlichting boven de tafel.” Aan de kant van de eetkamertafel werd een zithoek gecreëerd met een favoriet meubelstuk en schilderijen uit het oude huis.

“Dat betekende een uitdaging voor de andere zijde van de kamer, waar een zithoek en televisie stonden gepland. Het laatste wat we wilden, was twee soortgelijke zitgroepen waardoor er een soort meubelshowroom zou ontstaan. Dat is slim opgelost door een roomdivider te plaatsen van Yomei.”

“Daarmee werd het open karakter van de ruimte bewaard en ontstonden er toch twee aparte woonzones. Een rond kleed met twee mooie loveseats van Gelderland geeft de bewoonster de mogelijkheid om lekker met de kleinkinderen weg te kunnen kruipen, om bijvoorbeeld samen televisie te kijken. De televisie is, wanneer deze niet in gebruik is, netjes opgeborgen in een meubel met tv-lift”, aldus Marteijn.

Wie wil genieten van een riant uitzicht, kan plaatsnemen in de comfortabele draaistoel bij het raam, om zo de bedrijvigheid van de scheepvaart gade te slaan

De deur is een prachtige creatie van De Rooy Metaaldesign.

Strakke en vriendelijke uitstraling

De verbindende factor tussen alle ruimtes wordt verzorgd door de in visgraatmotief gelegde eiken whitewash vloer. Marteijn: “Deze vloer is letterlijk de basis geweest en ook het eerste element waarmee we zijn gestart na de casco oplevering. Het hele appartement oogt strak en vriendelijk.

Als basiskleuren zijn overal zachte tinten toegepast, in bruingrijs en zand. Daardoor krijgen de antieke meubelstukken de kans om hun eigen verhaal te vertellen. Onze klant beschikte over een prachtige oude secretaire, die een prominente plek verdiende in de woonkamer. Deze is gepositioneerd tussen de Poliform-kast, die is uitgevoerd in zachte, neutrale kleuren.

Door op deze manier de balans te zoeken tussen kleurgebruik en de oude meubelstukken, heeft de woning een zeer sprekende eigen identiteit gekregen. Voor de bewoonster benadrukt dit nog eens extra het gevoel dat deze plaats haar nieuwe thuis is.”

Interieur Paauwe heeft zorg gedragen voor de vloer, het behang, het meubilair, maatwerk elementen, raamdecoratie en verlichting.

“De samenwerking met deze klant was perfect. Dankzij goed en intensief overleg, in combinatie met een stuk creatieve vrijheid die ons werd gegund, konden we een ontwerp neerleggen dat van dit appartement een bijzondere woning heeft gemaakt”, licht Marteijn toe.

“Meubelen, wandbekleding, raamdecoratie en lampen zijn qua vormgeving en kleurgebruik afgestemd op de totale sfeer die we wilden bereiken. Zo tref je in de hal behang aan van Carlucci, met een lichte structuur. Dit behang vormt weer de perfecte ondergrond voor de Catellani & Smith-lampen die zorgen voor sfeervol licht. In de woonkamer is zorgvuldig gekeken naar de kleur van de stoffering voor de Montis-bank: niet te opvallend, maar wel gedistingeerd aanwezig.”

Rust, ruimte en uitzicht

Ook aan de slaapkamer is alle aandacht besteed. Daar werd gekozen voor tapijt, dat op een mooie manier aansluit bij de houten vloer. “Tapijt in de slaapkamer is prettig voor de akoestiek. Bovendien stap je met tapijt toch comfortabeler uit bed ’s morgens.

De kleur van het tapijt is zo gekozen, dat er een zachte overgang van houten vloer naar tapijt plaatsvindt. Alles draait tenslotte om het vinden van de juiste balans”, legt Marteijn uit.

“In de slaapkamer staat een dressoir uit de oude woning, nota bene een meubelstuk dat wij in het verleden mochten leveren. Vanwege dit prachtige dressoir hebben we notenhouten details laten terugkomen in de Hulsta-kasten en bijpassende tinten in de gordijnen.”

“Al met al kunnen we zeggen dat de woning een eigentijds interieur heeft gekregen, met respect voor het verleden door de combinatie van kunst en antiek met de nieuwe elementen. Rust, ruimte, openheid en een voortreffelijk uitzicht. Onze klant voelt zich thuis.”

Fotografie: Alexandre Verrier 

Deze realisatie dankzij Interieur Paauwe en De Rooy Metaaldesign.