Home » ‘Out of Office Forever’ – Een ode aan vrijheid

‘Out of Office Forever’ – Een ode aan vrijheid

Door Veerle van Heertum

Het is al jaren zijn lijfspreuk en een ‘way of life’ voor hem. Kunstenaar Selwyn Senatori is 48 jaar en laat zich niet in een keurslijf dwingen. De in Pallanza (Italië) geboren vrijbuiter laat zich niet meer tussen de muren van een kantoor vangen en geniet van het feit dat zijn geest de vrije ruimte heeft. Dat zie je terug in zijn werk, waaruit zijn non-conformistische lifestyle straalt. “Ik maak ambivalente kunst, positief, soms met een rouwrandje”, zegt hij er zelf over. “Natuurlijk moet ook ik me soms conformeren, ik heb een gezin en een hypotheek. Maar ik leef met dat typische ‘pensionado‘ gevoel. Binnen de kaders en verantwoordelijkheden die ik als familieman in acht neem, leef en werk ik vrij. Daar past een corporate kantooromgeving niet bij. Alhoewel je ook je vrijheid kunt pakken als je op kantoor zit, als je maar wilt.” 

Metaforisch werk 

Zijn nieuwe collectie kunstwerken draagt de naam ‘Out of Office Forever’. Werk met een meervoudige boodschap. “Mijn eigen ‘Out of Office’ gevoel heb ik al heel lang, maar dat zag je tot nu toe vooral terug aan mijn stijl. Deze nieuwe collectie draagt de boodschap direct uit. Door Corona en alle daaruit voortvloeiende maatregelen werd ‘Out of Office Forever’ ineens een realiteit, die niet vanuit een gevoel is ontstaan, maar iedereen letterlijk werd opgelegd. Een aangrijpende werkelijkheid, die menigeen heeft doen inzien wat werken op kantoor eigenlijk betekent. Out of Office Forever is dus kunst met een vraagstuk. De kunstwerken zijn metaforisch van karakter en laten je niet alleen zien wat de gevolgen zijn van Corona, maar geven je ook te denken over het stereotype kantoorleven waaraan iedereen zich conformeert. Nu blijkt ineens dat het anders kan. Ga je nog terug naar kantoor, als het weer kan, of blijf je ‘Out of Office Forever’?” 

Een symbiose tussen vrijheid en business art 

Samen met Salem Samhoud, ondernemer en organisatieadviseur, heeft Selwyn onderzoek gedaan naar de psychologie achter de gevolgen van Corona op het kantoorleven. Dat heeft geresulteerd in de prachtige kunstwerken die enerzijds corporate aandoen, maar anderzijds overduidelijk het vrijbuitersgevoel weergeven. “Het is een symbiose tussen vrijheid en businessart”, legt Selwyn uit. Als voorbeeld bespreken we de kast waarin alle mokjes van het kantoorpersoneel, met daarop hun namen gedrukt, hangen. De kast zit op slot. “Dat is een sterk beeld. Een typisch kantoordingetje, iedereen een mokje met eigen naam, zodat niemand zich vergist als er collectief koffie gehaald wordt. Dat mokje is door het thuiswerken ineens overbodig. Door dit sterke beeld realiseert de kijker zich dat het kantoorleven vol zit met dit soort stereotype dingen. Het feit dat de mokjes achter slot en grendel zitten, geeft krachtig weer dat ze niet meer nodig zijn. Out of Office Forever. Of ga je weer braaf terug naar kantoor, om je mokje weer te laten vullen met koffie, op de daarvoor ingerichte tijdstippen?” 

Vrijheid moet genoten worden 

De gebruikte technieken binnen de Out of Office Forever serie zijn zeer divers. “Ik ben altijd bezig met compositie, materiaal en kleur”, vervolgt Selwyn. “Het moet lekker aanvoelen, als ‘fur for the eyes’. Tegelijkertijd vind je er mijn temperament in terug. De Italiaan in me is licht ontvlambaar en stijlvol. Kijk je naar mijn werk, dan komt dat tot uiting in krachtige affirmaties. Positief, maar met een ondertoon. Het is harde taal, die zacht verpakt is.” 

Bij Out of Office Forever is geluk de verbindende factor, de boodschap die moet beklijven. “Het hele werk vertelt veel, over wat ons is opgelegd, het doet je inzien waaraan je je tot Corona altijd blindelings hebt geconformeerd en het laat je voelen wat vrijheid is. Vrijheid komt niet vanzelf, die moet je echt pakken. Dat is mijn motto en tevens mijn advies. En vergis je niet: vrijheid meet je in kwaliteit, niet in kwantiteit. Toen ik een baantje had in een postsorteercentrum, pakte ik een kist mee in de pauze en ging ik in mijn eentje buiten zitten. Met mijn eten en drinken, genietend van het alleen zijn, het weer en het uitzicht. Alleen met mijn gedachten. Een half uurtje. Dat kleine moment, dat ervoer ik als ultieme vrijheid. Mezelf even losbreken van al het voorgeschrevene binnen de muren. Kleine momenten tellen dus net zo hard mee.”  

‘Don’t kill your dream’ 

Voor Selwyn is het duidelijk, geluk moet je najagen. “Ik ben nu met kussens bezig. Op één daarvan staat ‘Don’t kill your dream’. Vrijheid komt in diverse gedaanten en je moet echt de momenten leren herkennen en jezelf toe-eigenen. Geluksromantiek maakt het leven interessant en heeft helemaal niets met geld te maken of een bepaalde successtatus. Wees creatief daarin, want ook al denk je soms dat je vastzit, besef dat er altijd meer opties zijn dan je denkt.” 

Mis niets van het werk van Selwyn Senatori en volg hem op Instagram: www.instagram.com/selwynsenatori 

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief