Palletkachels

Wanneer kiest u voor een pelletkachel?

Een pelletkachel: dit is een soort houtkachel, alleen wordt er in plaats van met hout met pellets gestookt. Pellets zijn houtkorrels die geperst zijn. Pelletkachels stoten weliswaar fijnstof uit, wat u als nadeel kunt zien.

De andere kant van het verhaal is alleen wel dat het minder fijnstof is dan bij een houtkachel. Daarnaast is het ook minder bevuilend voor het milieu dan het gebruik van aardgas. Omdat we straks met z’n allen van het gas af moeten, zal u op zoek moeten naar alternatieve manieren om te gaan stoken. En dan zijn er situaties dat juist de pelletkachel de uitkomst is!

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel verwarmt op zich 1 ruimte, maar u kunt ook gaan voor een pelletkachel-cv (pelletketel). Hiermee worden dan de radiatoren in uw hele huis verwarmt. Natuurlijk zult u ervoor moeten zorgen dat het reservoir voorzien blijft van pellets. Maar u bent zo wel van het gas af.

Een ventilator moet voorkomen dat de rook en het fijnstof het huis inkomt. Dit wordt op deze manier naar buiten getransporteerd. Houtpellets kopen is niet moeilijk, dat kan gewoon online

Wanneer is een pelletkachel dé oplossing?

Voor huizen die buitenaf staan kan een pelletkachel de oplossing zijn. Omdat er niet in een dichtbevolkt gebied gewoond wordt, is de afvoer van het fijnstof minder bezwarend. Daarnaast kan het zomaar zo zijn dat u te ver van de bebouwde kom afwoont waardoor het warmtenet niet voor jou is weggelegd.

Woont u in een oud huis wat nog slecht geïsoleerd is, dan kan ook een warmtepomp niet direct het gewenste resultaat opleveren. Om deze goed zijn werk te laten doen moet u huis namelijk goed geïsoleerd zijn. Een pelletkachel aanschaffen en houtpellets bestellen is dan een relatief goedkope oplossing.

De voordelen op een rij

Even in het kort de voordelen van een pelletkachel:

  • Betaalbaar
  • Geen schoorsteen nodig
  • Minder vervuilend dan aardgas
  • Minder fijnstof dan een houtkachel
  • Ook te gebruiken bij minder goed geïsoleerde huizen
  • Pellets worden gemaakt van afvalhout, dus geen onnodige houtkap
  • U kunt kiezen voor een automatische pellet invoer, waardoor vullen langer uitgesteld wordt