Passie voor buitenmeubilair

Gepassioneerd levensgenieter

Als kleine jongen droomde hij van een succesvolle carrière als profvoetballer. Spelen in volle stadions en finales beslissen. Dat leek hem wel wat …

 Succesvol werd hij, maar dan in een andere tak van sport. Frank Bogaers verblijdt de mensen niet met prachtige doelpunten, maar met luxe en stijlvol buitenmeubilair.

Al dertig jaar is hij actief in het door zijn vader in 1977 gestarte familiebedrijf en onder zijn bezielende leiding groeide Borek uit tot een begrip én een trendsetter in de wereld van het hoogwaardige buitenmeubilair.

Het werd een merknaam die synoniem staat voor kwaliteit, comfort en oogstrelend design.

Familiebedrijf

Toen de familie Bogaers eind jaren ’70 en begin jaren ’80 van de vorige eeuw richting de Italiaanse zon trokken voor een welverdiende vakantie, was het vaste prik dat pa Bogaers allereerst de auto richting de fabriek stuurde waar de parasols van familiebedrijf Borek werden gemaakt.

Omdat een dergelijk bezoek makkelijk enkele uren kon duren en rondhangen in de auto of op de parkeerplaats nou ook niet superleuk was, liep de jonge en nieuwsgierige Frank Bogaers al snel achter zijn ouders aan door de fabriek.

“Ook ging ik al op jonge leeftijd mee naar diverse buitenlandse beurzen, dus de interesse in het bedrijf was er al op redelijk jonge leeftijd, maar over een eventuele toetreding tot het bedrijf dacht ik in die tijd nog niet na. Dat verandert als vader Bogaers zijn dan 19-jarige zoon Frank meldt dat hij hem in de zaak nodig heeft.

“Ik had net mijn MEAO-diploma behaald en dacht erover na om aan de HEAO te beginnen. Ik koos echter voor het familiebedrijf en draaide al snel lange dagen in het magazijn en ging meteen de weg op. Dat is nu dertig jaar geleden en ik heb er nog geen dag spijt van gehad.”

Familie

In die dertig jaar groeide de organisatie, de naamsbekendheid én het assortiment.

“Nog steeds vervaardigen we prachtige parasols, maar we maken ook al vele jaren naam met ons buitenmeubilair en accessoires. Iedere meubellijn die wij ontwikkelen, presenteren we als één familie. Het ligbed, de stoel, de tafel, de bank en de accessoires hebben dezelfde look-and-feel. Ze horen bij elkaar”, aldus Frank, die sinds het einde van de jaren ’90 de scepter zwaait in het familiebedrijf, waarvoor ook zus Inge sinds 1995 werkzaam is.

Zij is onder meer verantwoordelijk voor de marketing en de communicatie. Niet alleen groeide zoals gezegd het assortiment van Borek, ook kreeg het luxemerk in 2013 een klein broertje. “Waar we met Borek de high-end markt bedienen, richten we ons met MAX&LUUK, vernoemd naar onze twee zoons, meer op het middensegment. De kwaliteit en de uitstraling van de meubelen zijn uiteraard van een hoog niveau – voor minder gaan wij immers niet –, maar de prijzen zijn voor meer mensen toegankelijk.”

Trots in Oisterwijk

Met gepaste trots vertelt Frank over zijn bedrijf, het succes, de prachtige producten en de imposante showroom, die Borek twee jaar geleden in Oisterwijk – het dorp waar het bedrijf al sinds 1977 is gehuisvest – betrok.

“Nog steeds voel ik blijdschap en voldoening als ik hier ’s ochtends arriveer of ik als ik klanten, leveranciers of relaties in de showroom rondleid. Dat gevoel proef en zie ik ook bij het twintigtal mensen dat bij Borek werkzaam is. Als directeur prijs ik me erg gelukkig met de betrokkenheid en het enthousiasme waarmee het team dagelijks aan het werk is voor het bedrijf. Ik ben geen allesbepalende baas die alleen maar beveelt. We doen het samen.”

“Ze krijgen verantwoordelijkheid en nemen en dragen die gelukkig ook. Als we bijvoorbeeld op een voor ons belangrijke meubelbeurs staan in Parijs of Milaan en er op logistiek gebied onverhoopt iets misgaat, weet ik dat bijvoorbeeld de boekhouder actie onderneemt en de zaken oplost. Dat is als eigenaar een fijne en geruststellende gedachte.”

Voor de muziek uitlopen

Op de vraag hoe het komt dat een qua arbeidskrachten relatief klein bedrijf zo’n grote en bepalende rol speelt in de wereld van het buitenmeubilair, heeft Frank Bogaers een duidelijk antwoord. “Innoveren, durven en doen. Of anders gezegd: kansen zien en grijpen. Als je vooruit wil, moet je van je stoel afkomen en ervoor gaan.”

“Hard werken, elke dag. Door te reizen en om me heen te kijken, ben ik tot veel ideeën gekomen. En daarvoor hoef je echt niet naar de uithoeken van de wereld te gaan. Binnen vier uur zit je in Parijs aan de lunch. Een stad waar zoveel gebeurt. Daar maakte ik bijvoorbeeld voor de eerste keer kennis met low dining, het concept dat loungen en comfortabel dineren op een prettige wijze combineert. Wij gingen er direct mee aan de slag en liepen zodoende in onze branche voor de muziek uit. Net zoals we als eerste met ropes – open vlechtwerk met de uitstraling van touw – werkten”, aldus Frank Bogaers, die ook de langdurige samenwerkingsverbanden met topdesigners als een belangrijke pijler onder het succesverhaal van Borek beschouwt.

“Met Marcel Wolterinck werken wij al sinds 2010 samen, zijn eerste meubellijn presenteerden wij in 2012. Maar ook absolute toppers als Eric Kuster, Bertram Beerbaum en Remy Meijers ontwierpen in opdracht van – en in samenwerking met – ons prachtige collecties. Ook in de toekomst blijven we samenwerken met deze topspelers uit de designwereld.

Andere toekomstplannen? De focus ligt al enkele jaren op het buitenland. Stapje voor stapje boeken we succes. Dat succes willen we in de toekomst verder uitbouwen. Maar het leven is natuurlijk veel meer dan werk alleen. Genieten van het leven is ook belangrijk en dat doe ik dan ook volop. Als trainer van het voetbalteam van mijn jongste zoon, tijdens een boswandeling met mijn vrouw, een lunch in Parijs of tijdens onze vele reizen door het Verre Oosten.”

“Ook vind ik het heerlijk om op zondag uitgebreid te eten met het gezin, familie en vrienden. Het liefst bij de Chinees. Rond de klok van vier uur beginnen en dan lekker lang tafelen. Dat is voor mij pas echt ontspannen en dan ben ik volmaakt gelukkig.”

Buitenmeubilair met dank aan:

MAX&LUUK | Borek 

Fotografie | Elvis Nederlof