Home WonenExterieur Perfecte balans tussen openheid en geborgenheid

Perfecte balans tussen openheid en geborgenheid

Tom Kneepkens

Door Veerle van Heertum

Aan de rand van een Brabants dorp ontwierp Tom Kneepkens Architect een aantrekkelijke nieuwbouwwoning, waarin privacy, oogstrelend vakmanschap en luxe wooncomfort elkaar liefdevol omarmen. De positionering van de woning op de kavel en de glaspartijen in de zij- en achtergevel zorgen ervoor dat de bewoners optimaal genieten van de verwarmende zonnestralen én dat ze aan de achterzijde het heerlijke gevoel van vrijheid ervaren.

“Een belangrijke wens van de opdrachtgevers was, dat ze in alle privacy konden genieten van een stijlvolle woning, die geborgenheid en warmte biedt én uitstraalt”, geeft architect Tom Kneepkens aan. “Door de diepte van de kavel te benutten – de woning ligt zo wat verder van de straat en wordt aan alle kanten omgeven door de tuin – en met een passende gevelcompositie, natuurlijk materiaalgebruik en een lage dakrand hebben we dit doel bereikt.” In het exterieur paste de ervaren architect een stijlvolle gevelsteen, grote glaspartijen, ranke kozijnen, riet en hout toe. “Deze materialen zorgen samen met de vormentaal van de woning voor een eigentijdse en ingetogen weergave van traditionele huizen in deze regio. De royale schoorstenen vormen eveneens een knipoog naar die oudere bouwstijl. De sfeerverhogende houten lamellen voegen warmte toe aan het totaalbeeld, dragen bij aan de gewenste privacy en zorgen op stijlvolle wijze voor zonwering.”

Aantrekkelijk totaalbeeld

Om tot deze maatwerkwoning te komen, startte Tom met het ontwerpen van het interieur. Op basis van de leefwijze en de wensen van de opdrachtgevers creëerde hij een multifunctioneel houten volume in het hart van de woning waaromheen het gezin leeft. Zo dient het maatwerkobject in de sfeervolle living – gelegen aan de straatzijde – als kasten- en televisiewand en vormt het in de leefkeuken aan de tuinzijde de achterwand waarin de apparatuur en kastruimte zijn opgenomen. De heldere zichtlijnen en stalen schuifdeuren zorgen ervoor dat de diverse leefruimtes op fraaie wijze met elkaar in verbinding staan. Het zachte kleurenpalet, de natuurlijke materialen en de tot op de millimeter kloppende afwerking bevorderen de aantrekkelijkheid van het totaalbeeld.

Prachtig uitzicht

Vanuit de maatwerkkeuken en de eetkamer hebben de bewoners een prachtig zicht op de achtertuin – voorzien van een zwembad en door Tom in samenspraak met Fons Linders Tuinmeesters ontworpen – en de landelijke omgeving. Ook bereiken de bewoners via de tuindeur het uitnodigende terras met buitenhaard. De slaapkamer bevindt zich eveneens aan de achterzijde en dus kijken de opdrachtgevers door de horizontale lamellen in alle privacy uit over de landerijen.

Tekst: Sander Lemmens

Fotografie: Peter Baas

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Tom Kneepkens Architect | Quooker

Laat een reactie achter