Home » Hoe ontwerp je thuis een koffiebar station in jouw keuken?

Hoe ontwerp je thuis een koffiebar station in jouw keuken?

Door Lisette Trinthamer

Maak koffie drinken nog fijner

Wanneer je een echte koffieliefhebber bent heb je thuis vast een mooi apparaat staan met alles wat daarbij hoort. Maar, is het niet veel leuker om een echte koffiecorner te maken? Vaak wel, en dit hoeft helemaal niet veel ruimte in beslag te nemen. Kies voor een leuke plek waar je alles kwijt kunt voor het perfecte koffiebar station in je eigen huis. Daarmee wordt koffie drinken nog fijner, en breng hetzelfde gevoel wat je normaal gesproken krijgt bij een koffietent nu zelf naar binnen. Hieronder kijken we naar alles wat belangrijk is voor de ideale koffiehoek.

Een echte eigen koffiecorner

Het creëren van een koffieruimte in de keuken of ergens anders in huis, kan op allerlei manieren. Het zal er bovendien voor zorgen dat je alles op een centrale plek hebt, zodat je in de ochtend lekker snel kunt genieten van je eerste kop koffie. En of je nu een volautomatische koffiemachine, een standaard koffiezetapparaat of een percolator gebruikt, elke koffiehoek kan leuk worden ingericht, ongeacht de beschikbare apparatuur.

Hoe richt je een koffiehoek in?

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om thuis een koffiehoek in te gaan richten, is de eerste stap om te bepalen waar deze precies komt. Mocht je een klein plekje over hebben in huis, tegen een lege wand of in de keuken, dan is dit ideaal geschikt. Een echt koffiestation moet namelijk wel opvallen, en op een plaats terechtkomen waardoor je gelijk weet waarvoor deze bedoeld is, heerlijke koffie zetten dus. Ook weet je elke ochtend precies waar je naartoe moet struinen als je naar je welverdiende eerste bakkie verlangd.

Zorg voor bijpassend meubilair

Een eigen koffiestation in de keuken of woonkamer is voor veel koffieliefhebbers een droom die uitkomt. Met goed en bijpassend meubilair wordt het nog stukken leuker. Er zijn eigenlijk talloze manieren waarop je een koffiehoek zo leuk mogelijk in kunt richten. Soms wordt er bijvoorbeeld gekozen voor een trolley. Dat heeft een aantal voordelen. Zo zie je gelijk echt dat het om een koffiehoek gaat, maar kun je deze ook makkelijk en ten alle tijde verplaatsen. Om je nog verder te helpen met het opdoen van een aantal geschikt ideeën, zie je hieronder nog meer leuke tips voor de inrichting van je eigen koffiehoek.

Ga voor vintage

Een onvervalste vintage look is op veel plaatsen helemaal in. Deze kun je daarom zeker ook gebruiken om een koffiehoek zo leuk mogelijk in te gaan richten. Kies bijvoorbeeld voor een salontafel die hierbij past, het zal je koffiecorner veel meer persoonlijkheid geven en een wat rustieke stijl. Daarbij heb je momenteel veel mogelijkheden om ook de rest van de decoratie hierop aan te passen, waardoor het veel eerder een leuk en samenhangend geheel zal worden. Denk bijvoorbeeld ook aan het toevoegen van leuke vintage kopjes, en ander serviesgoed wat hier moeiteloos bijpast.

Kies voor een professionele look

Hoewel de vintage look helemaal in is en in steeds meer huizen terug is te zien, is de keuze voor een meer professionele look er ook een die we steeds vaker terugzien. Het hangt natuurlijk ook een beetje af van hoe de rest van je huis eruit ziet. Vooral wanneer je een zeer professioneel koffiezetapparaat hebt is het vaak een aanrader, omdat alles op die manier goed bij elkaar zal aansluiten. Hiermee haal je het gevoel van een echte brasserie of een grand cafe zodoende nog makkelijker in huis.

Houdt het simpel

Nog een optie die we vaker gebruikt zien worden, is een wat meer minimalistische stijl. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om het gewoon simpel te houden, en ziet er nog leuk uit ook! Vooral in veel keukens die iets moderner zijn zien we deze stijl steeds vaker terugkomen. Er wordt gekozen voor neutrale kleuren en tinten voor de inrichten en de accessoires zoals de kopjes. Zeker als je een bepaalde hoek op een plank over hebt in de keuken, kan de meer minimalistische inrichting een heel leuk alternatief zijn.

Keukentrolley of een plekje op het aanrecht?

Dit is een keuze waarbij je goed na moet denken. Het ligt er vooral een beetje aan hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Is er bijvoorbeeld een heel groot ongebruikt stuk op het aanrecht waar verder niets mee gebeurd? Dan is dit de ideale plaats om te beginnen met het inrichten van je eigen koffiebar. Wanneer je echter over minder ruimte beschikt, vergt dat iets meer creativiteit. In dat geval is een trolley vaak een goede oplossing. Hiermee kun je namelijk het koffiestation verplaatsen en hoeft het dus niet veel ruimte in beslag te nemen als deze er niet direct is.

De perfecte decoratie

Als je alle moeilijke bovenstaande keuzes hebt gemaakt, is het misschien wel tijd voor het leukste gedeelte van het inrichten van je eigen koffiecorner: het decoreren. Hiermee kun je de echte sfeer toevoegen, waardoor dit speciale plekje dezelfde leuke ambiance ademt als je favoriete koffiebar. Kies bijvoorbeeld voor een paar leuke bordjes met daarop quotes over koffie, of verschillende soorten koffie. Een ander leuk idee is om de mokken of kopjes op te hangen, of vakjes te maken voor diverse smaken, toevoegingen als melk en suiker en het bijbehorende serviesgoed.