Betonnen huis is een geometrisch genot voor het oog
Architectenburo De Vries & Theunissen
In het midden van ons land is een bijzonder huis verrezen. Kubistisch vormgegeven, opgetrokken uit beton en volledig contrasterend met de groene omgeving waarin het gebouwd is. Dat laatste is allesbehalve storend: midden in het rustgevende groen staat een object dat juist door het contrastrijke karakter in vorm en materiaal balans brengt. Een knap staaltje werk, zowel exterieur als interieur, van Karin Vermaat en Bart Theunissen, respectievelijk ontwerper en architect van ABdVT. Zij nemen ons mee op reis, langs het eerste idee tot aan de oplevering.
Een samensmelting van ideeën
De opdrachtgevers gaven aan van moderne architectuur te houden, maar verder was het blad met ideeën nog onbeschreven. “Voor ons is dat het mooiste uitgangspunt”, schetst Karin. “Het ontwerp voor dit huis is ontstaan uit een samensmelting van ideeën.” Daar voegt Bart aan toe: “De keuze voor beton als bouwmateriaal kwam tijdens het proces in beeld. We hebben als architectenbureau ons best gedaan om de kwaliteit van beton maximaal in te zetten. Niet alleen wat betreft materiaalsterkte, maar ook in esthetisch opzicht. Zo hebben we gebruikgemaakt van de natuurlijke houtnerf van de bekisting, die zich nu als structuur aftekent in het beton. Dat maakt het harde beton ineens tactiel: je wilt het aanraken en kunt de nerf voelen.” Karin: “Om het beton een frisse uitstraling te geven, hebben we het lichter gemaakt met kalksteenmeel.”
Vloeiende overgang van buiten naar binnen
Het contrastrijke beeld van betonbouw in een natuurlijke omgeving wordt binnen voortgezet. Er is echt sprake van een vloeiende overgang van buiten naar binnen door de strategische keuze voor natuurlijke houten elementen binnen. Bart: “Dat geeft een warme sfeer. Wederom een verrassing: je verwacht dat misschien niet in een betonnen woning. Dankzij het contrast tussen de houtelementen en het lichte beton komt het hout heel mooi tot zijn recht in het geheel.”
Een centrale rol is weggelegd voor de imposante trappartij, eveneens geheel uit beton opgetrokken. Wie voor de stijlvolle taatsvoordeur staat, ziet hem al. Boven het trapgat bevindt zich een grote glazen pui, die zorgt voor een vloed aan natuurlijk licht. “Dat licht benadrukt niet alleen de mooie trap, maar valt ook door de houten lamellen naast de trap”, vertelt Karin. “Dat levert beneden een dynamisch spel van licht en schaduw op. De trap heeft in het strakke lijnenspel van de bouw ook de functie van roomdivider, doordat hij de ruimte in verschillende hoeken indeelt. Dat levert overal knusse plekken op en maakt de ruimtelijke indeling spannend. Bart benadrukt hoe fijn het is dat ABdVT zowel de buitenkant als de binnenkant mocht ontwerpen. “Een scheidslijn tussen architectuur en interieurontwerp is er daarom niet.”
Uitdaging voor de aannemer
Wanneer op dit niveau met beton wordt gewerkt, dient alles in één keer goed te gaan. “Ontwerpen en bouwen met beton dat niet alleen functioneel wordt ingezet, maar ook esthetisch een rol speelt, vraagt om bijzondere expertise. De bouw bestaat uit prefab elementen die ter plekke gestapeld zijn. De naden moeten perfect aansluiten, welhaast onzichtbaar. De aannemer heeft de naden steeds ‘om de hoek’ gepositioneerd, zodat ze uit het zicht vallen”, licht Bart toe. “Een pluim dus voor aannemer Van Middendorp uit Wekerom. Overigens hebben we wel de ondersteuning ingeroepen van betonadviseur Henk Oude Kempers, om niets aan het toeval over te laten.” Kijk je naar de basis van het bouwwerk, dan kun je zeggen dat er sprake is van ‘betonnen dozen’ die gestapeld zijn. De overkragingen maken de aanblik sensationeel: achter kraagt het beton van de eerste verdieping maar liefst vier meter over de begane grond heen. Karin vertelt over de ramen: “We hebben bewust gekozen voor verdiepingshoog glas, op de bloemkozijnen na. Daar zit het beton als een passepartout om de vensters heen. De sparingen hiervoor zijn al in de gietmal meegenomen.”
‘The bare naked truth’
Het gehele project ademt de expertise van ABdVT, tot in detail. Alle vaste interieurelementen, keuken en badkamers horen ook bij het interieurontwerp van de architecten, alsmede de maatwerkkasten. Over de routing binnen is goed nagedacht, van voorgevel tot achtergevel: je loopt over marmer dat alleen wordt onderbroken door de voornoemde trappartij. “Het is echt ‘the bare naked truth’ bij deze bouwstijl”, schetst Bart. “Je kunt niets verbergen.” Ook de tuin, die lineair perfect aansluit op de architectuur, is op basis van een voorzet van Karin en Bart vormgegeven door tuinarchitect Janine ten Horn, met onder andere tegels van travertin. “Dit zorgt mede voor een naadloze integratie met de omliggende natuur”, aldus Karin.
De visuele integratie van binnen en buiten vindt binnen ook nog eens zijn weg dankzij het balkon bij de hoofdslaapkamer: het kozijn vormt een sierlijke lijst om het uitzicht naar het groen buiten heen, als bij een mooi schilderij. Karin en Bart zijn het erover eens: het huis voelt lekker in alle opzichten. Het is gebruiks- en onderhoudsvriendelijk, en dynamisch maar toch ook rust verschaffend. “Een echt toevluchtsoord voor mensen die graag thuis genieten van geborgenheid.”
Tekst: Draekensteijn Media
Fotografie: Maarten Noordijk
De volgende partijen werkten mee aan dit project:
Architectenburo De Vries & Theunissen | Bouwbedrijf Van Middendorp BV | Soetendaal Trappen | Tuinaanleg Abbing | Quooker