Creative, moderne gerechten met subtiele Griekse invloeden

Restaurant Elea

Met restaurant Elea is het Noordeinde in Den Haag een toprestaurant rijker. Eerder dit jaar openden gastvrouw Bibi Kuyp en chef Takis Panagakis de deuren van hun fine-dining-restaurant, dat eerder in Rijswijk gevestigd was. Op een steenworp afstand van Paleis Noordeinde laten zij Den Haag kennismaken met hun creatieve, moderne keuken met subtiele Griekse invloeden. “We zijn heel blij met de stap die we gemaakt hebben en met deze mooie ruimte, waar we onze gasten optimaal in de watten kunnen leggen.  

De nieuwe locatie op het adres Noordeinde 142 is 300 m² groot. Het restaurant biedt plaats aan 55 personen en beschikt over een open keuken en een chef’s table. Restaurant Elea staat bekend om de creatieve en innovatieve Franse keuken met subtiele Griekse invloeden, die verwijzen naar de Griekse afkomst van chef Takis Panagakis. Zo combineert hij langoustine met Griekse suneli-specerijen, geeft hij een subtiele Griekse touch aan uit Nederland afkomstige yellowtail kingfish en serveert hij als dessert een lichtzoete variant op tzatziki. 

restaurant
eteb kaneel bloemen
eten
Serene sfeer 

Voor het interieurontwerp tekende Manon de Groot. Het tijdloze, lichte interieur ademt een serene sfeer en is uitgevoerd in natuurtinten zoals beige en zacht olijfgroen. Bibi Kuyp (33): “Net als in de gerechten hebben we in het interieur subtiele verwijzingen naar Griekenland toegepast. Olijfboompjes verwijzen naar de naam Elea, dat in oud-Grieks ‘olijf’ betekent. Eyecatchers zijn de authentieke glas-in-loodramen in het plafond, de akoestische olijfvormige wandpanelen en het werkstation met een Grieks rechtlijnig meanderpatroon.”  

kassa
Griekse topwijnen 

Bibi Kuyp en sommelier Marios Lamprianidis zijn trots op de wijnkaart, die veel Griekse wijnen bevat. Bibi Kuyp: “Naast wijnen uit landen als Frankrijk, Italië en de Nieuwe Wereld, telt de wijnkaart evenzoveel Griekse wijnen. Allemaal kwaliteitswijnen van de absolute top van Griekenland. Een heel bijzondere wijn is gemaakt van assyrtiko-druiven, geoogst op het eiland Santorini en vervolgens vijf jaar lang op fles gerijpt in de zee bij Santorini. Jessica Wiltenburg is assistent-maître en fromager. Zij is tevens verantwoordelijk voor de cocktails, die we ook in alcoholvrije varianten serveren.” 

keuken
eten

Fotografie: Alieke Eising

Restaurant Elea