Eén met de natuur
Studio Hans Kuijten
Boven op de duinen in Bloemendaal aan Zee vormt het onlangs geopende boetiekhotel Blendin Bloemendaal een ware eyecatcher, die het ontdekken meer dan waard is. Studio Hans Kuijten ontwierp, in samenwerking met RH Interieurs, het uitnodigende interieur van het luxe verblijf, waarin warmte, comfort en de aanwezige link naar de natuur in de omgeving én naar schrijver en natuurliefhebber en -beschermer Jac. P. Thijsse elkaar omarmen en versterken.
De dieren in de vitrines, de typemachine en de verrekijker in de suites en op de kaft van de menukaart: in het gehele hotel vind je kleine verwijzingen naar het werk en het leven van de in 1945 in de gemeente Bloemendaal aan Zee overleden Jac. P. Thijsse. Dit unieke concept is bedacht door Roemer Overdiep, creatief directeur van hotelorganisatie Blendin. De schrijver Thijsse schreef tal van boeken en artikelen over de natuur en was onderwijzer aan – onder meer – het Kennemer Lyceum in Bloemendaal. Thijsse’s Hof in de badplaats is naar hem vernoemd. In combinatie met het aantrekkelijke interieur is een geheel ontstaan dat net als de natuurrijke omgeving het ontdekken meer dan waard is.
Op maat ontworpen lichtplan
Het ontwerpbureau dEP de Sfeerontwerpers is gespecialiseerd in het ontwerpen van licht-, beeld- en geluidsplannen en elektrotechnische installaties. Boetiekhotel Blendin Bloemendaal gaf dEP de opdracht om voor het hele hotel – van de lobby en het restaurant tot de kamers – het licht- en geluidsplan te ontwerpen. Robert Burgstad is Sfeerontwerper en samen met het ontwerpteam verantwoordelijk voor de ontwerpen en creativiteit binnen dEP. Hij vertelt: “De verlichting die wij hebben toegepast, is op maat ontworpen en volledig geïntegreerd in het interieur van het gehele hotel. Echte eyecatchers zijn de speciaal ontworpen vitrinekasten, waarin de verlichting zo is geplaatst dat de taxidermische kunst perfect uitkomt. Ook de op maat gemaakte lichtspecial in het restaurant met verschillende formaten glazen bollen in de kleuren van de zee, lucht, duinen en strand is een prachtige blikvanger.”
Eenheid binnen en buiten
In het luxe boetiekhotel zijn natuurlijke materialen toegepast en is gekozen voor een kleurenpalet dat aansluit bij de tinten die in de omgeving zichtbaar zijn, waardoor een fraaie eenheid tussen binnen en buiten ontstaat. De veelvuldig toegepaste ronde vormen – zowel in de openbare ruimtes als in de suites – geven het interieur een vriendelijke en uitnodigende touch. De op maat ontworpen roomdividers in de lobby en de bar geven de begane grond een geborgen karakter, waarbij het hout waarmee de ronde, constructieve pilaren zijn bekleed extra warmte aan het geheel toevoegt.
Serene rust
Tijdens de ontwerpfase van de begane grond van het boetiekhotel werkte Studio Hans Kuijten samen met RH Interieurs, het bedrijf dat tevens voor de uitwerking van het ontwerp en de projectbegeleiding tekende. Ook ontwierp RH Interieurs het prachtige sfeerbeeld in de luxe suites, waarin de blauwe tegeltjes bij het vrijstaande bad de eyecatcher vormen en waarmee op stijlvolle wijze een link wordt gelegd met het paradepaardje van het hotel: de zee, die altijd dichtbij en in beweging is. “De goede samenwerking tussen de diverse partijen zorgde voor een prettig traject en een prachtig eindresultaat”, aldus Arno van den Berg van RH Interieurs. “Alle onderdelen van het interieur zijn in harmonie met elkaar, waardoor je een serene rust ervaart als je het hotel binnenstapt.
Fotografie: Peter Baas
De volgende partijen werkten mee aan dit project:
Studio Hans Kuijten | Inleisure B.V. | RH Interieurs | dEP de Sfeerontwerpers | Blendin BLoemendaal | diederendirrix architectuur & stedenbouw