Eigenwijze kookstijl in heerlijke sferen

Restaurant YANO in Rotterdam

Onlangs openden Britta en chef-kok Yuri Wattimena de deuren van hun restaurant YANO in Rotterdam. Het finediningrestaurant is gevestigd aan de Straatweg 114 in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Het is de eerste eigen zaak van het (echt)paar dat ruime ervaring heeft bij Rotterdamse restaurants in het topsegment. Het restaurant onderscheidt zich door de eigenwijze, wereldse kookstijl waarin internationale smaken als die van de Indische Archipel en Zuid-Amerika worden gecombineerd met de Franse keuken.

Restaurant YANO biedt plaats aan veertig gasten en kijkt aan de voorzijde uit over het water van de Bergsche Plassen. De naam YANO is een samenvoeging van Yara en Noah, de kinderen van Britta en Yuri Wattimena. Yuri: “We zijn ontzettend trots dat onze droom in vervulling is gegaan en dat we onze gasten in de watten kunnen leggen volgens onze eigen filosofie. En we zijn blij met de enthousiaste reacties van de gasten die we sinds de opening kregen. Ze geven ons vertrouwen in de toekomst.”

Eigenwijze wereldse kookstijl

Onderscheidend is de eigenwijze, wereldse kookstijl die zijn basis heeft in de Franse keuken en die gecombineerd wordt met internationale invloeden, waarbij de chef ook zijn Molukse afkomst laat spreken met de rijke smaken uit de Indische Archipel. Yuri: “Een voorbeeld hiervan is mijn dessert van cendol met kokos, gula djawa en pandan. In het vegetarische menu combineer ik Hollandse spitskool en bloemkool met tempé en laos. Ook Zuid-Amerika is een van mijn inspiratiebronnen. Zo geef ik langoustine een Zuid-Amerikaanse touch met pipián verde, jalapeño’s en de zwarte muntsoort huacatay.”

Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ
Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ
Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ
Interieur in japandi-stijl

Voor het interieurontwerp tekende Jeroen Smeele van SMEELE Design, die interieurs voor diverse toprestaurants ontwierp. Britta: “We hebben bewust gekozen voor een elegant, maar ingetogen interieur, omdat alle aandacht moet uitgaan naar wat op het bord ligt en wat in het glas zit. De stijl is ‘Japandi’, een mix van Japanse en Scandinavische invloeden. Eyecatcher is de muur met de houten panelen die zijn bevestigd op een akoestische achtergrond van vilt dat is gemaakt van gerecyclede petflessen. Een andere eyecatcher worden de zwart-witte trapezelampen die in de nis komen te hangen. Die verwachten we in december. Als contrast voor het gebruik van zwart staal in de armaturen van de plafondlampen en de wijnklimaatkasten zijn de stoelen en de bank bekleed met een zachte stof.”

Langoustine, pipián verde, jalapeño, huacatay

Bereiding van diverse soorten ui en knoflook (vegatarisch)

Daikon, zeewier, kikkererwtenmiso (vegatarisch)

Paarse Lamborghini Urus met Patrick Russ
Over Britta en Yuri Wattimena

Britta en Yuri Wattimena hebben ruime ervaring opgedaan bij Rotterdamse toprestaurants. Britta werkte als gastvrouw bij sterrenrestaurants als FG Restaurant, Food Labs by François Geurds en Amarone. Vlak voordat restaurant YANO zijn deuren opende, bekwaamde ze zich een half jaar bij kaasspeciaalzaak De Kaashoeve in Rotterdam in de wereld van kaas. Yuri heeft FG Restaurant, Food Labs by François Geurds, Amarone en The Millèn op zijn cv staan. Bij de laatste drie werkte hij als sous-chef.

Fotografie: Emma Groenenboom