Hedendaagse schoonheid in rijksmonument

‘t Klooster Interieurmakers

Het interieur van het aangekochte rijksmonument was niet meer van deze tijd en voldeed niet aan de wensen en de dromen van de opdrachtgevers. ’t Klooster Interieurmakers ontwierp een compleet nieuw interieur, waarbij niet rigoureus naar de sloophamer werd gegrepen, maar waar het kon op duurzame wijze werd omgesprongen met bestaande elementen. Het resultaat van de grondige metamorfose is een hedendaags, warm en uitnodigend interieur dat de bewoners past als een maatpak.   

woonkamer
eetkamer

Op de begane grond paste ’t Klooster Interieurmakers een gietvloer van microcement toe, die boven op de bestaande vloer met vloerverwarming is geplaatst en voor een sfeervolle basis zorgt. Via de stijlvolle entree bereiken we de ruime living van de boerderij, waarin twee fraaie zitplekken zijn ontworpen. Bij binnenkomst zien we een uiterst comfortabele ruimte, waar de bewoners op de royale bank plaats kunnen nemen om televisie te kijken. Wanneer we verder naar achteren lopen, bereiken we de gezellige en sfeervolle zitgelegenheid bij de haard. Hier plaatste ’t Klooster Interieurmakers een organisch gevormde bank, een rond karpet en twee comfortabele fauteuils. De genoemde haardpartij geldt als een van de eyecatchers in het interieur. In het imposante maatwerkobject integreerde designer Mathijs van Diepen de bestaande bedstede, die de bewoners bereiken via de toegepaste houten traptreden. Deze verrassende oplossing krijgt extra beleving door de prachtige combinatie van de blauwe wandafwerking en het fraai aangelichte groenaccent in de bestede, waarin een matras en kussens voor een cozy plek zorgen.  

keuken

’t Klooster Interieurmakers is in 1995 opgericht door Hans en Ingrid van Diepen. Het voormalige nonnenklooster in Bovenkarspel is door de jaren heen stijlvol ingericht en ontwikkelde zich tot een inspirerend woonconcept. De stijlkamers van ’t Klooster zijn het decor van creativiteit en vakmanschap. Na zijn studies Bouwkunde en Interieurarchitectuur deed zoon Mathijs bij diverse bureaus ervaring op in high-end design en trad vervolgens toe tot het familiebedrijf. Door de jaren heen ontwikkelden Hans, Ingrid en Mathijs een concept van advies en ontwerp tot realisatie en styling. Een krachtige samenwerking, waarbij de drie elkaar versterken op alle creatieve vlakken. Dit doen zij echter niet alleen: met een team van interieuradviseurs, meubelmakers, schilders, installateurs en een uitgebreid netwerk van leveranciers heeft ’t Klooster het talent en de expertise in handen om ieder project creatief in te vullen. Door hun aanpak kunnen ze een project geheel naar zich toe trekken, maar ook gemakkelijk schakelen als de aannemer uit de koker van de klant komt. Het ontwerp van Mathijs blijft de leidraad. ’t Klooster is vaak vanaf het begin betrokken bij het bouwproces, levert de smaakbepalende materialen aan en vervaardigt in de eigen werkplaats de keuken. Altijd op maat. Door de korte lijnen biedt het bedrijf een prettige ondersteuning in het maken van cruciale keuzes, maar ook in de kleinste details die uiteindelijk het verschil maken. 

gang
woonkamer bedstede
keuken

Via de met een fraaie kleur geaccentueerde doorgang achter het zitgedeelte bij de haard bereiken we de leefkeuken, waarin ook de eettafel staat. In de sfeervolle ruimte paste ’t Klooster Interieurmakers onder meer notenhout en natuursteen toe. Ook ontdekken we er – net als in de rest van de woning – ‘reclaimed wood’. Dit eeuwenoude hout krijgt in dit interieur een tweede leven. Een bijzonder detail is de eiken balk bij het schiereiland. Een historisch element dat de bewoners tijdens het slopen van de bestaande keuken tegenkwamen. Mathijs nam de eiken balk op in zijn keukenontwerp, waarbij de bronzen stangen die de wandplanken verbinden een link leggen met de in een bronzen kleur afgewerkte Quooker 

badkamer
badkamer

Ook een verdieping hoger bleef de bestaande vloer behouden en koos Mathijs voor een afwerking met betonstuc. Met het toepassen van notenhout en hetzelfde natuursteen dat we al in de keuken zagen, wordt op prettige wijze een link gelegd met de begane grond. Het koperkleurige stucwerk en de oceaanblauwe tegels – waarin een koperader zichtbaar is – aan de zijkant van het bad, achter het toilet en de fraai verlichte spiegel verhogen de sfeer in de unieke badkamer.  

Fotografie: Pieter Prins

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

‘t Klooster Interieurmakers | Bouwcomponist | Jan Reek Natuursteen | Quooker