“Interieurdesign is een reis die je samen met de klant aflegt”
Linn Geertsma
Begonnen als styliste bij een wooninrichter (in 2007), maakt Linn Geertsma de stap naar interieurstyliste. Doordat zij steeds grotere projecten op haar bureau kreeg, die zij van a tot z in de breedte onder haar hoede nam, sloeg het ‘ondernemersvirus’ toe. De wens om alle opgedane kennis als zelfstandig ondernemer in de praktijk te brengen, groeide met de dag en mondde in 2013 uit in een bezoekje aan de Kamer van Koophandel. In de elf jaar tijd dat Linn als interieurdesigner onder eigen vlag werkt, heeft zij een volledig eigen stijl ontwikkeld. In de evolutie is Linn Geertsma beland in het high-end segment van interieurdesign. We spreken haar over misschien wel haar grootste project ooit: het vormgeven van het interieur in haar eigen woning.
“De lat ligt nergens zo hoog als thuis”
Iedereen die op welke manier dan ook een creatief proces als dienst aanbiedt aan een ander, heeft er wel mee te maken gehad: zodra je iets voor jezelf wilt doen, kost het extra veel moeite om tot een eindresultaat te komen. “De reden daarvoor is simpel: wanneer je met opdrachtgevers werkt, krijg je toch kaders waarbinnen je je dient te bewegen. De wens van de klant is de basis voor je werk. Je krijgt feedback op je ideeën en de klant denkt mee. Er worden afspraken gemaakt over de mate van vrijheid die je krijgt als designer binnen het creatieve proces. Doe je het voor jezelf, dan is er ineens geen grens meer. Je moet je eigen werk beoordelen en daarmee komt de lat steeds hoger te liggen”, legt Linn uit. Het eindresultaat in haar nieuwe woning mag dan ook gezien worden en haar signatuur is overduidelijk aanwezig.


Invoelen, aanvoelen en tot de kern doordringen
Terug naar het creatieve proces met de klant: wat zijn absolute voorwaarden om tot het beste eindresultaat te komen? Linn: “Voor mij is het enorm belangrijk dat ik een band opbouw met de opdrachtgever of opdrachtgevers. Als interieurdesigner wil je tot de kern doordringen om te achterhalen waar mensen gelukkig van worden. Dat kan alleen als er over en weer vertrouwen is. Als die band ontstaat, kun je invoelen en aanvoelen wat er onderhuids leeft. Samen verkennen we de ruimte waar alles moet gebeuren en zoeken we de perfecte kleurmatch. Ook de toegepaste materialen worden bepaald door die ruimte; we willen dat de ruimte wordt versterkt. Daarnaast is het belangrijk dat duidelijk is waarvoor de ruimte gebruikt gaat worden. Dat is ook bepalend bij de keuzes die worden gemaakt.” Vaak zijn klanten zelf al vastgelopen in hun eigen creatieve proces. Aan Linn dan de taak om tot op de bodem uit te zoeken waar nu de echte behoeften en wensen liggen. Dat levert af en toe heel verrassende dingen op, vertelt Linn. “Met de uitkomst van de zoektocht neem ik de klanten dan mee op een creatieve reis, om tot een interieurontwerp te komen dat perfect past bij wie zij zijn.”



Comfort is alles
Het proces dat Linn omschrijft, kan alleen plaatsvinden bij echt contact. “We moeten elkaar ervaren van mens tot mens”, schetst zij. “Face to face sta ik het meest in mijn kracht en door ook de ruimte live te ervaren, kan ik in het interieurontwerp gaan voor maximaal wooncomfort. Esthetisch moet alles in orde zijn, maar de comfortfactor is net zo belangrijk: je moet er leven tenslotte, het is je thuis en je wilt een gevoel van geborgenheid ervaren. Thuis is waar je moet ontspannen. Als je mijn werk doet, moet je van mensen houden. Dan haal je voor de klant het maximale uit de inspanning die je samen doet.”
Linns werk beperkt zich niet tot residentiële omgevingen. Steeds vaker wordt haar hulp ingeroepen om werkplekken leefbaar te maken. “Logisch ook, want je spendeert een heel groot deel van je leven buitenshuis, op kantoor. Gelukkig zien werkgevers in dat ook daar echt geleefd mag worden en dat een mooi interieurontwerp met het nodige comfort zorgt voor blije werknemers, minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit.”



“Dit ben ik helemaal!”
Een uitspraak over haar eigen kersverse interieur thuis. “Het was pittig om voor mezelf een interieur te ontwerpen, maar ik ben er blij mee. Dit past bij me. Ik heb natuurlijke, aardse kleuren gebruikt, met veel natuurlijke materialen. Een mooi voorbeeld vormen de tegeltjes bij het aanrecht. De kleur is volledig natuurlijk, omdat het pigment bestaat uit vulkanische as.” Het uitgangspunt bij alles is een rustige basis, waaraan Linn contrastrijke details heeft toegevoegd. “Zie het als een eclectische knipoog naar de jaren ’70, met alle bijbehorende geometrische vormen en aardse tinten”, legt Linn uit.
In het gesprek over haar interieur valt de term ‘brutalisme’ door het gedoseerd toepassen van bombastische vormen. “Die spelen een prominente rol. De uitwisselbaarheid in dit interieur is groot; elementen zijn eenvoudig te vervangen om een andere sfeer te creëren. Dat maakt het ontwerp tijdloos. Voor de juiste dynamiek is afstylen in het proces erg belangrijk. Het is zaak om de rustige basis te bewaren en dit te bewaken op elke verdieping in het huis. De toegevoegde en uitwisselbare elementen spreken dan hun eigen taal.”


“Met de ogen dicht beleef je net zoveel als kijkend”
In haar ontwerpen spelen texturen een belangrijke rol. “Die geven diepte en leven”, schetst Linn. “Je kunt met de ogen dicht op de tast door de woning lopen en dan net zoveel beleven als wanneer je met open ogen door het huis loopt.” Voor Linn is met de verhuizing van Amsterdam naar Amersfoort de cirkel gesloten. “Ik kom oorspronkelijk uit Amersfoort en het is fijn om hier weer te zijn, in een huis dat niet alleen fysiek op mijn naam staat, maar ook qua woonbeleving.”
Fotografie: Wesley Bergen
Tekst: Draeckensteijn media
De volgende partijen werkten mee aan dit project: