Wanneer alles klopt

Restaurant Alma

Tijdens de laatste uitreiking van de Michelinsterren was het twee keer feest voor Restaurant Alma, dat is gelegen in het historische pand De Swaen in Oisterwijk. Het toprestaurant van chef-kok Wouter van Laarhoven en gastvrouw en sommelier Malou Hagenaars werd bekroond met een ster en Malou mocht de Sommelier Award 2022 in ontvangst nemen. “Ik was met stomheid geslagen. We waren net aan het bijkomen van de bekroning van ons restaurant toen ik mijn naam hoorde. Onwerkelijk en natuurlijk onvergetelijk. Het is een grote eer.” 

In een verder verleden kookte de legendarische kok Cas Spijkers maar liefst twee sterren bij elkaar in het Oisterwijkse pand. Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars geven het restaurant sinds 2019 opnieuw de grandeur die het verdient. Op de begane grond zit Alma Bodega, een toegankelijk concept, bekroond met een Bib Gourmand. Op de verdieping daarboven bevindt zich het ‘fine dining’-restaurant Alma, dat dus is bekroond met een Michelinster.

In het rapport van Michelin lezen we: “Chef Van Laarhoven legt zijn ziel (alma in het Spaans) op het bord. Hij koppelt inventiviteit aan technische beheersing. Authentieke finesse zorgt voor samenhang, speelse idee.n brengen leven op het bord. Deze chef balanceert met gevoel tussen verschillende smaakindrukken. De diepgang van zijn sauzen geven elk bord een verleidelijke push, subtiele citrustoetsen geven de smaken een boost. Kies gerust voor de aangepaste wijnen, want de vondsten van de gastvrouw – die een voorkeur heeft voor Duitse wijnen – zijn telkens een schot in de roos.” En over Malou: “Ze weet steeds de juiste frisheid, volheid en intensiteit te vinden om de finesse van chef van Laarhoven elegant te begeleiden.” Malou zelf: “De wijnen komen uit de voor ons relatief ‘directe’ omgeving, de prijzen zijn nog redelijk en er zitten heel mooie parels tussen.”

Om de uitverkiezing extra kracht bij te zetten en het nieuws extra glans te geven, zette Malou haar kennis over wijnen in voor het goede doel. “Net als zoveel anderen ben ik in mijn persoonlijke kring geconfronteerd met de ziekte kanker: mijn moeder heeft buikvlieskanker. In het UZ in Gent is een speciale behandeling die het leven van mensen met deze ziekte kan verlengen. Helaas worden deze behandelingen niet vergoed”, aldus Malou, die na haar onderscheiding drie exclusieve wijnboxen met de naam Time for Wine samenstelde, waarvan de opbrengst ten goede komt aan mensen die de dure behandeling ondergaan.

Malou: “Zelf ben ik een groot Riesling-fan. Als er nog maar ..n druif voor mij zou mogen bestaan, dan is het de Riesling. Het is voor mij een druif met de meest eerlijke spiegel. Je proeft en ruikt vaak heel kenmerkend een Riesling: zijn soms wat petroleumachtige neus, met daarnaast nog zoveel andere spannende geuren en smaken. Je proeft bij een Riesling, in mijn optiek, vaak snel en goed waar hij vandaan komt. Bijvoorbeeld hoeveel zon hij dat jaar heeft mogen genieten, welke ondergrond er is geweest en voor welke gistsoorten er is gekozen. En al dat soort antwoorden vind ik persoonlijk het meest eerlijk in een Riesling. Het leek me dan ook erg leuk om een combinatie van gerechten te kiezen voor deze prachtige wijn. Ik weet goed dat niet iedereen de luxe heeft van een sterrenchef thuis, dus ik heb mijn partner Wouter van Laarhoven gevraagd een receptuur te delen van onze Bodega die ik zelf ook thuis kan maken.”

Fotografie: Pieter D’hoop