Tijdloze elegantie: een samensmelting van klassiek en modern

Interior Studio van Maanen x Kiek Concepts

In een monumentaal herenhuis uit 1894 creëerden Interior Studio van Maanen en Kiek Concepts een uitnodigend familiehuis waar de opdrachtgevers en de kinderen heerlijk in wonen, werken en ontspannen. Het warme, verrassende interieur sluit volledig aan bij de smaak, de wensen en de levensstijl van de familie. Een uniek totaalconcept dat van a tot z klopt. Persoonlijke luxe in het levendige Amsterdam Oud-Zuid. Overtroffen verwachtingen aan de rand van het Vondelpark.  

Om dit warme, luxe en oogstrelende rustpunt voor de familie te kunnen realiseren, ging allereerst de gehele indeling van het royale herenhuis op de schop. “Geen muur staat meer op zijn oorspronkelijke plek. De indeling, de routing, de lay-out: het hele huis is volledig aangepast aan de wensen van de klant. Het pand is smal en diep en heeft vijf etages, inclusief een kelder, kleine tuin en dakterras”, aldus Sebastiaan van Maanen. De eigenaar van Interior Studio van Maanen vervolgt: “De indeling is niet standaard. In verhouding creëerden we veel leefetages. In de kelder richtten we een gym en game-/tv-kamer in, op de beletage de keuken en dining, op de eerste verdieping een woonkamer en kantoor en op de tweede en derde verdieping de slaapkamers en badkamers. Dit herenhuis past dankzij de hulp van Anniek van Kiek Concepts nu qua bouw en stijl perfect bij de familie. Het heeft veel warmte en karakter.” 

Details als sfeermaker 

“Om een warm gezinshuis te kunnen creëren, heb je een goede mix nodig van verschillende materialen en kleuren. Van daaruit kun je met verschillende structuren werken. Zo zorgt het mooie hennepbehang in de zitkamer voor meer gelaagdheid. Bijna elk raam kreeg gordijnen van plafond tot vloer. Voor elke ruimte kozen we een andere mooie stof voor gordijnen en meubels. We maakten een mix van high-end merken en laagdrempeligere items, van compleet nieuw of door mij en Sebastiaan op maat ontworpen  tot vintage gescoord in het buitenland”, geeft eigenaar van Kiek Concepts Anniek de Pont aan. Sebastiaan: “Voor elke klant denken we mee tot in de finesses. Want elk klein detail heeft impact op de complete look-and-feel. De sfeer zit in veel details: in de oude lambrisering onder de ramen tot de nieuwe gipsen lijsten in oude stijl op de muren en plafonds. We bepaalden zorgvuldig welke ruimtes die mooie klassieke wand- en plafondlijsten konden gebruiken en hoe ze eruit moesten zien om bij dit huis en de gewenste sfeer te passen.” 

bank, haard, veel kleuren, stenen, stoel
Luxe en warme materialen 

In de royale woning vormen het notenhout, het massieve parket – in een Weense punt gelegd – en het marmer de sfeerverhogende, luxe en warme materialen. Sebastiaan: “Het parket past goed bij het 19e-eeuwse huis; het is al wat ‘geleefd’ gelegd, enigszins verouderd en gerookt, dus niet te perfect glad. Wat betreft het marmer zochten we heel specifiek op de kleur en de adering. De basistoon moest niet te zwaar zijn en de structuur niet te druk. Ook moest het passen bij de rest van het kleurenpalet en het notenhout van het meubilair. Voor de keuken kozen we een Emperador Brown die qua textuur perfect aansluit op de warme stijl die we voor ogen hadden. De badkamer bij de hoofdslaapkamer kreeg Emperador Grey en de andere badkamers kregen een witte marmersoort. De zwarte marmeren haarden zijn origineel. Wel hebben we ze gedemonteerd en verplaatst om ze nog beter tot hun recht te laten komen.” 

Juiste balans tussen klassiek en modern 

Hij vervolgt: “De familie heeft een bourgondische inslag en houdt van koken. De keuken moest gezellig zijn en een centrale plaats innemen. Een absolute vereiste was het iconische AGA-fornuis in hoogglans zwart. Een prachtig centerpiece. De bar in de keuken nodigt uit om aan te schuiven tijdens het koken. Het barblad heeft nét even een ander randje in plaats van een platte, ietwat ‘oubollige’ hoek. Zo’n speels randdetail houdt precies de juiste balans tussen klassiek en modern. De gashaard op hoogte kan ook even snel aan en uit: gezellig en praktisch.” Anniek: “De Gubi-barkrukken gaf ik een wat dikkere, rijkere stof. Naast het warme bruin van het Emperador-marmer en het notenhout wilde ik graag een lichte, frisse kleur op de muur gebruiken om het geheel niet te zwaar te maken.” 

Verlenging van de slaapkamer  

Anniek afsluitend : “Elke slaapkamer heeft een eigen badkamer. De klant wilde de badkamer bij de hoofdslaapkamer betrekken. Daarom ligt deze en suite en lieten we de houten vloer doorlopen. Zo voelt het als een verlenging van de slaapkamer. We plaatsten een bankje en hingen kunst aan de muur, zodat je vanuit bed niet in een badkamer kijkt, maar naar het verlengde van je kamer. Voor het meubel kozen we dan ook bewust een wat modernere stijl en lieten we sierlijsten achterwege.” 

 Fotografie: Flare Department / Mart Goossens

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Interior Studio van Maanen | Kiek Concepts | Echtparket | Het Schippertje ornamenten | Hotbath | Quooker