Transformatie van kapel naar duurzame en stijlvolle woning
Taanbaas
Architectenbureau Taanbaas transformeerde de Wilhelminakapel aan de Vecht in Maarssen, een gemeentelijk monument uit 1901, tot een ruime, lichte, stijlvolle en duurzame woning. Daarbij is het bijzondere karakter van de kapel, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, behouden gebleven. De bijzondere woning ademt schoonheid, rust en comfort en heeft een lieflijk karakter. Zij omarmt je, maakt je vrolijk en nodigt uit om heerlijk in te leven. Een prachtige woning, die klaar is voor de toekomst.
Het oude (niet–monumentale) plafond is verwijderd, waardoor de originele houten spanten in het zicht komen. In het midden is een centraal blok toegevoegd waardoor op de verdieping extra ruimte is gecreëerd. Op de begane grond zijn in het object onder meer een toilet en bergruimte verwerkt. Boven op het blok bevindt zich de hoofdslaapkamer met een eigen kleedruimte en badkamer. Het blok is grotendeels vrijgehouden van de wanden en door middel van een nieuwe stalen trap met bordes verbonden met de andere twee slaapkamers. Hierdoor blijft de vrije hoogte van de ruimte goed aanwezig in de volledig verduurzaamde woning.
Een bijzonder detail is dat de voormalige vloerbalken van de begane grond hergebruikt zijn in de nieuwe verdiepingsvloer en zichtbaar zijn in het plafond van de eetkamer. Aan de voorzijde van de woning situeerde Taanbaas de sfeervolle keuken, van waaruit de bewoners zicht hebben op de Vecht. Aan de tuinzijde ontdekken we vervolgens de living. Voor een goede connectie met de tuin is in de niet-monumentale achtergevel een boogvormige pui met dubbele deuren geplaatst, die royaal licht de woonkamer in laat. Door de gevel te stuken, heeft Taanbaas nog eens extra benadrukt dat het hier een aanpassing van het monument betreft. Achter in de tuin maakt het nieuwe bijgebouw het geheel nog aantrekkelijker.
Er valt meer te zien dan het oog doet vermoeden
Studio KAP+BERK heeft op elk vlak meegedacht over het interieur en alles ‘aangeraakt’. Marjolein: “Door het verlichtingsplan al vroeg te berde te brengen, kon in de ontwerpfase van Schoots Architecten rekening worden gehouden met de beoogde lichtlijnen en stroompunten. Een echte highlight vind ik zelf de vide boven de eetkamer, die door Jeroen bedacht is. Van beneden kijk je naar de verdieping erboven en op de overloop kun je contact houden met de eetkamer en keuken. Over verbinding gesproken!” Alle interieurelementen komen heel vanzelfsprekend over, maar zijn dit niet. “Ook de deuren zijn niet standaard, maar verdiepingshoog maatwerk. Het hele interieur is weliswaar gedefinieerd, maar wel met behoud van het open karakter van de woning. In alle opzichten geldt voor deze woning: er valt meer te zien dan het oog doet vermoeden. Je kunt buiten en binnen echt op ontdekkingstocht. Ook het bijgebouw buiten is er gekomen op ons aanraden en ontwerp. Schoots Architecten voegde daar een overdekte corridor aan toe, met mooie groene beplanting erbij. De gezamenlijke zorg die Studio KAP+BERK en Schoots Architecten hadden, was dat het huis moest kloppen tot op detailniveau. Daar zijn we in geslaagd, getuige ook de mening van de bewoners: we hebben hun verwachtingen overtroffen.”
Fotografie: Mooigoed Ontwikkelaars BV
De volgende partijen werkten mee aan dit project: