Vier bijzondere kunstenaars in de spotlights gezet
ModerneKunst in Leiden stelt hun bijzondere kunstwerken voor
De galerie van ModerneKunst in Leiden mag gezien worden als een schatkamer. Arnoud Bennink en Raymond Hakemulder zijn dan ook terecht trots op de zeer diverse collectie kunstwerken die tentoongesteld wordt. Op verzoek van Excellent Magazine zetten de heren vier kunstenaars in de spotlights, die onderling zeer verschillend werk maken. De rode draad is echter het onbetwiste vakmanschap en de geheel eigen stijl van ieder van deze kunstenaars.
Nissim Men – de stad als inspiratiebron
Rond 2004 startte de oorspronkelijk uit Israël afkomstige Nissim Men (Amsterdam) zijn serie kunstwerken die historische steden als inspiratiebron hebben. Daarbij onderscheiden we twee typen kunstwerken: panorama’s en ronde kunstwerken. We spreken Nissim over zijn passie voor steden: “Er is niets mooiers dan in een historische stad een wandeling te maken en te genieten van de mix aan oude en nieuwe architectuur. Tijdens deze wandelingen maak ik veel foto’s. Besluit ik om een kunstwerk te maken van een stad, dan duik ik de historie in en vind je me in het stadsarchief, waar ik foto’s maak van oude historische prenten. In mijn kunstwerken laat ik de historische afbeeldingen samenvloeien met de hedendaagse, om zo een verbinding te leggen. Je kijkt als het ware naar een tijdmachine.” Is een kunstwerk gereed, dan drukt Nissim dit meestal af op een aluminium drager, waarna er een beschermende, glossy finish overheen komt. ‘Liquid Gloss’ noemt de kunstenaar dit.

Heel anders dan de panoramawerken zijn de ronde kunstwerken. “De ronde kunstwerken hebben ook de factor tijd in zich, alleen anders afgebeeld. Daar bevindt zich het oude historische deel van de stad in het midden van de cirkel en waaiert het uit naar de periferie, het nieuwe deel van de stad. Zelf zie ik de transformatie die zo wordt uitgebeeld als ‘jaarringen van een boom’. Het oudste deel in het midden, het jongste aan de buitenkant”, aldus Nissim. Je hoeft niet per se iets met een bepaalde stad te hebben om Nissims werk te waarderen, maar de ervaring leert dat wie trots is op zijn of haar stad, dat op geen mooiere manier kan tonen dan met een werk van Nissim aan de muur. Of dat nu thuis of op kantoor is. Nissim voegt toe: “De ronde kunstwerken worden gedrukt op vierkante panelen en zijn ook nog eens interactief: het maakt niet uit welke kant boven, onder, links of rechts is. Alles mag en het is nog leuk om mee te variëren ook!”

Hilversum

Zaanstad
Tessa van Thienen – glass art
De Belgische Tessa van Thienen voert haar kunst uit als mozaïeken in glas. Kenmerkend is de dynamiek in de kunstwerken: de afbeelding lijkt te bestaan uit heel grote ‘pixels’. Sta je er heel dichtbij, dan zie je hoe verfijnd de glazen mozaïektegeltjes zijn; zodra je afstand neemt, ontvouwt zich de afbeelding tot een herkenbaar geheel. In 2020 pakte Tessa haar passie voor kunst weer op na een inactieve periode. Tijdens de lockdown puzzelde zij veel, hetgeen haar inspireerde om kunstwerken op basis van mozaïek te gaan maken. Een zoektocht naar de juiste materialen eindigde in het toepassen van speciaal ovenglas, waaruit ze haar eigen glasstukjes snijdt, in verschillende maten, kleuren en structuren. Hiermee creëert zij een palet van glaspixels door verschillende soorten glas te combineren en in verschillende lagen in een glasoven samen te smelten. Dit heet glass fusing, de oudste techniek die in de glaskunst wordt gebruikt. Deze samengestelde pixels worden vervolgens op een zijdemat mdf-paneel (HPL) gelijmd. Haar portretten kennen een geheel eigen en bovenal eigentijdse stijl.
Dirk Van Thienen, de vader van Tessa, werkt mee aan de kunstwerken van zijn dochter, door onder andere het zwaardere of technische werk (zoals het vervaardigen van gereedschap, het op maat zagen van de panelen, het inlijsten van de werken, het verzendklaar maken van de werken, enzovoort) uit te voeren. Daarnaast richt Dirk zich ook op het maken van andere glaskunstobjecten, waaronder hedendaagse glazen schalen en vazen. Qwartz.be is dus een mooie collaboratie binnen de familie.



Diederik van Apple – fantasie en werkelijkheid lopen in elkaar over
Kunstenaar Diederik van Apple heeft zijn werken hangen in een eigen expositieruimte op de benedenverdieping bij ModerneKunst in Leiden. Arnoud Bennink: “Dat moet je echt komen beleven. Daar wordt de bezoeker meegenomen in een wereld waarin tussen fantasie en werkelijkheid geen scheidslijnen meer bestaan.” Van Apple heeft als inspiratiebron de favoriete tekenfilms uit zijn jeugd en legendarische films die wereldfaam genieten. Het werk van Van Apple valt onder de noemer ‘mixed media’, omdat hij gebruikmaakt van aluminium- en goudfolie, holografische elementen, glitter, Swarovski-stenen en handgemaakte voorwerpen. Raymond Hakemulder schetst: “Het unieke 3D-effect dat Van Apple daarmee creëert, is zeer kenmerkend voor zijn stijl.”
Nitra – hypnotiserende kleurenpracht
Als jongetje van negen jaar kwam de in Rwanda geboren Nitra in 1985 naar België. De mix aan culturen die zo bepalend was voor zijn jeugd heeft ervoor gezorgd dat Nitra twee werelden met elkaar verbindt in zijn kunstwerken. De liefde voor de flora en fauna van zijn geboorteland brengt hij in contact met de moderne architectuur in Europa. Dit zien we onder andere terug in schitterende abstracte werken waarin hij kleurrijke Afrikaanse vlinders verbindt met het architecturale van het westen. Nitra gebruikt speciale technieken die de schilderijen tot leven wekken: zij veranderen onder invloed van temperatuurverschillen. “Een kunstwerk van Nitra trekt je aan door de kracht van de toegepaste kleuren. Het werk heeft een hypnotiserend effect en roept meteen een gevoel van geluk op bij de kijker. De kunstwerken van Nitra zijn net zo bijzonder als de man zelf”, aldus Arnoud Bennink.

Tekst: Jan Mol – Draekensteijn Media
Fotografie: Nissim Men, Tessa van Thienen, Diederik van Appel, Nitra