Vorstelijk wonen in de dorpskern van Bergambacht
Bongers Architecten
Een braakliggend terrein binnen de dorpskern van Bergambacht was het canvas dat als basis diende. Bongers Architecten ‘schilderden’ op dit blanco canvas een woning, die meteen werd omarmd door de opdrachtgevers. Het eindresultaat: een waar kunstwerk om in te wonen. Voor de opdrachtgevers, die een uitgesproken idee hadden over hun toekomstige woonsituatie, was de samenwerking met Bongers Architecten de juiste keuze. Sander Bongers vertelt erover: “De opdrachtgevers waren er in een eerder ontwerptraject niet in geslaagd om tot een ontwerp te komen dat helemaal voldeed aan wat zij zelf voor ogen hadden. Gelukkig konden wij hen helpen om tot het juiste ontwerp te komen, waarbij er over en weer goed geluisterd werd.”
Van twee kappen naar één kap met platte uitbouw
Oorspronkelijk wilden de opdrachtgevers een woning met twee kappen op het perceel laten bouwen. “Wij adviseerden om dat niet te doen, omdat naar onze mening de kavel dat niet toeliet. Het braakliggende terrein was onderdeel van een ontwikkelplan van drie percelen en er diende rekening te worden gehouden met de omgeving. Door met een ontwerp te komen met één asymmetrische kap en een platte aanbouw, wisten we op een mooie manier toch voldoende leefruimte te creëren”, legt Sander uit. “De opdrachtgevers waren zeer uitgesproken over de uitstraling die hun nieuwe woning moest krijgen.” Het ontwerp dat Bongers Architecten maakte, was meteen raak. Een woning met een statige belijning, die het oog op een subtiele manier meevoert langs de geometrie van het huis. Karaktervol, zonder te schreeuwen, met een eigentijdse uitstraling die volledig in harmonie is met de omgeving.
Smaakvolle contrasten
Er is een mooie contrastwerking tussen onderlinge kleuren en toepassing van verschillende materialen. Overal keren details in hout terug, zowel binnen als buiten. Dat zorgt voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten. Alles sluit goed bij elkaar aan. Buiten vindt een visueel samenspel plaats tussen de antracietgrijze, gemêleerde langformaat betonstenen, het rijkelijk toegepaste en zeer duurzame Accoya-hout, dat warm oogt, en het cleane witte stucwerk. Sander: “Het tuinontwerp, gemaakt door VDK·VDW, doet eer aan de stijl waarin het huis ontworpen is. Elementen die kenmerkend zijn voor de binnen- en buitenkant van het huis zijn daarin doorgezet. Qua stijl is het tuinhuis, op onze aanwijzing, vormgegeven in de stijl van de platte aanbouw.”
Natuurlijk licht binnen
Bongers Architecten staat bekend om zijn visie op daglichttoetreding. Zo ook bij dit huis, waar de lay-out en indeling binnen zodanig door het architectenbureau is ontworpen, dat overal natuurlijk daglicht toegang heeft. “Dat hebben we bewerkstelligd door schakeling van verschillende ruimtes en het gebruik van scheidende elementen in het ontwerp. Op basis daarvan is de interieurarchitect aan de slag gegaan met de meubels en de afwerking van de ruimtes”, licht Sander toe.
Breed uitzicht op de riante tuin
Het zicht vanuit het huis naar de tuin is maximaal, een bewuste keuze in het ontwerp. De hele achtergevel biedt vanuit de leefkeuken en de zithoek een breed panorama op de fraai aangelegde tuin. “Een mooi detail is dat er zowel vanuit huis als vanuit de tuin een pittoresk zicht is op de oude molen in Bergambacht. Een zeer kenmerkend element voor de omgeving en een prachtig stuk verbinding tussen het besloten woongenot en de omgeving waarin het huis staat. Het is echt een landelijke beleving binnen de dorpskern.”
Het overdekte terras beschikt over een lamellendak met kantelbare lamellen. Dit maakt het mogelijk om onder bijna alle weersomstandigheden beschut buiten te zitten en te genieten van de tuin. “We zien de lamellen ook terugkomen als zonwering in de kopgevel, in de punten. Naast zonwerende eigenschappen hebben deze lamellen ook verduisterende eigenschappen. Multifunctioneel dus”, zegt Sander.
Integrale uitbouw verbindt boven- en benedenverdieping
Een echte eyecatcher vormt een uitbouw die vanaf de begane grond naadloos overgaat in een dakkapel. Deze is stoer en robuust uitgevoerd in aluminium felsplaten. Sander vervolgt: “Deze uitbouw stopt niet op de begane grond. De integratie gaat door tot op kelderniveau; vanaf het maaiveld naar beneden is er een inwendige ‘koekoek’ gerealiseerd. Dit betekent dat zelfs in de kelder kan worden genoten van rijkelijk invallend daglicht. In de kelder bevindt zich een wellness- annex relaxruimte, met sauna, stoomdouche, fitnessgelegenheid en bioscoop.”
Uiteraard voldoet de woning aan alle hedendaagse duurzaamheidseisen. “Zo vindt energiewinning plaats via geïntegreerde zonnepanelen, die onopvallend hun werk doen tussen de mooie vlakke keramische dakpannen.” We kunnen ter afsluiting de conclusie trekken dat Bergambacht een ‘echte Bongers’ rijker is. Een huis dat overduidelijk de signatuur van het architectenbureau draagt. Dat de opdrachtgevers aan Sander Bongers en zijn team carte blanche hebben gegeven en in het proces zelf meedachten om uiteindelijk de staat van luxe te bereiken die het huis nu heeft, geeft blijk van wederzijds vertrouwen.
Sander Bongers werd als architect bijgestaan door projectleider Markus van Dongen, die de coördinatie deed met aannemer Duym uit Tienhoven aan de Lek. “De aannemer heeft topwerk geleverd. Die begreep exact wat de bedoeling was”, aldus Sander.
Tekst: Draeckensteijn Media
Fotografie: Robert Koelewijn
De volgende partijen werkten mee aan dit project: