Wanneer een woondroom werkelijkheid wordt

ZOUT Ontwerphuis

Rust en klasse. Oogstrelend en persoonlijk. Een woning die de bewoners op elk moment van de dag omarmt en waarin de juiste balans tussen harde materialen en zachte stoffen voor een eigentijdse uitstraling zorgt. Een prachtig totaalbeeld, dat ZOUT Ontwerphuis in samenwerking met de bewoners en diverse topbedrijven uit de high-end woonwereld creëerde. Een thuis om van te houden. 

Ruim zes jaar geleden schakelden de bewoners het bureau van eigenaar en Head of Design Jeff van Riel al eens in voor een ontwerp op een andere locatie. De samenwerking met ZOUT Ontwerphuis beviel, net als het eindresultaat, dusdanig goed dat ze na het vinden van hun droomlocatie wederom naar Oisterwijk togen om woonperfectie te bereiken. “Het is altijd een speciaal proces om samen met opdrachtgevers het interieur van hun huis vorm te mogen geven. Het is een intensief en zelfs een intiem proces dat je samen aangaat. Als ontwerpbureau creëer je immers een totaalplaatje, waarin ze dag in dag uit wonen. Als ze dan na een paar jaar weer terugkomen voor een nieuwe droom en woonplek, geeft dat echt een enorme voldoening”, aldus Jeff. “Daarnaast heb je elkaar inmiddels best goed leren kennen en zorgt dit ervoor dat het ontwerpproces de tweede keer een stuk sneller verloopt.” 

Ingrijpende metamorfose

“Bij ons eerste bezoek aan de prachtig gelegen droomlocatie zagen we al snel dat we niet alle woonwensen van de opdrachtgevers konden verwerken in de bestaande boerderij op leeftijd. Ook was de woning door de jaren heen beetje bij beetje verbouwd zonder een goede visie, waardoor het totaalbeeld rommelig was. Tevens zorgden de kleine raamopeningen voor een gesloten karakter en voor weinig toetreding van natuurlijk licht”, aldus Jeff.  

Imposante entree

Wat volgde was een ingrijpende – en oogstrelende – metamorfose. “Door mijn bouwkundige achtergrond zijn we als kantoor in staat om echt de gehele woning qua indeling te optimaliseren. Zo zijn bij deze woning enkel de buitenmuren blijven staan, hebben we de hoofdconstructie aangepast én is in het hart van de woning een nieuwe architectonische ingreep gedaan”, geeft Jeff aan. “Doordat we een nieuwe ‘tunnel’ in de oude boerderij hebben geschoven, zorgen we voor een duidelijke routing richting de voordeur als je het perceel op komt – iets wat vaak bij boerderijen ontbreekt – en zorgt het open karakter van de maar liefst zeven meter hoge tunnel voor extra daglicht in de woning. Over een imposante entree gesproken … 

 

Spannende contrasten 

In de riante leefkeuken vormt het zes meter lange kookeiland van natuursteen de grote eyecatcher. Het prachtige, kleurrijke marmer is door de bewoners zelf uitgezocht in een groeve in Italië en door creatieve vakmensen verwerkt tot een unieke droomkeuken. Het marmer contrasteert op fraaie wijze met de in brons gespoten fronten, waardoor een spannend spel in de ruimte ontstaat. Vanachter het imposante eiland staan de bewoners in contact met de eetkamer en een comfortabele setting voor de haardpartij, die door een ontworpen roomdivider van elkaar worden gescheiden. Ook hier creëerde ZOUT Ontwerphuis door de combinatie van twee materialen een spannend contrast. Jeff: “De organisch gevormde eettafel en een groot deel van de vloer in het leefgedeelte zijn met een microtopping afgewerkt. Dit matte, harde natuurproduct combineerden we met een donkere, verouderde houten vloer onder de eettafel en de bank bij de televisie. De lamp boven de eettafel versterkt de bijzondere setting. In het handgeblazen glas herken je de kleuren van het natuursteen in de keuken.” 

Naast de royale leefkeuken en de sfeervolle living ontwierp ZOUT Ontwerphuis vervolgens nog een intieme en sfeervolle espresso en wijnbar. Een heerlijke plek waar de bewoners in de ochtend in prachtige sferen kunnen genieten van een espresso en waar ze ’s avonds met vrienden een aperitief kunnen drinken. Via een glasplaat in de vloer hebben ze een doorkijk naar de wijnkelder en kunnen ze de volgende fles wijn al uitzoeken. De eerdergenoemde tunnel is de belangrijkste verkeersader die naar de hoofdfuncties van de woning leidt en herbergt de trap naar boven, het toilet en de garderobe. Boven leidt de glazen loopbrug je naar de hoofdslaapkamer, waarin de nok van de woning zichtbaar is en die is voorzien van een vrijstaand bad en haardpartij. Een slaapkamer waarin je heel de dag kunt verblijven. 

Fotografie: Studio Bourgeat

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

ZOUT Ontwerphuis