Home » Rauw, modern en één met de omgeving

Rauw, modern en één met de omgeving

Studio Bennie Jansen

Door Stagiair

Toen ontwerper Bennie Jansen – eigenaar van Studio Bennie Jansen – de woonboerderij uit 1932 voor de eerste keer bezocht, raakte hij enthousiast over de authentieke elementen die de woning rijk was en zag hij mogelijkheden om het historische pand middels een renovatie zodanig te moderniseren dat de klassieke charme niet zou verdwijnen en de woning een eenheid zou vormen met de omgeving.  

Bennie ging zorgvuldig te werk”, openen de opdrachtgevers het gesprek. “Hij nam uitgebreid de tijd om aan de hand van detailfoto’s en gerealiseerde projecten te inventariseren wat onze smaak is. Ook vroeg Bennie goed door om er zeker van te zijn dat wij het gevoel hadden dat hij onze wensen kon verwezenlijken. Die zorgvuldigheid bleef ook in het vervolgtraject. Nadat ze de woning hadden gekocht, zijn de opdrachtgevers zelf gaan schetsen om de beste indeling te creëren, maar zonder het gewenste resultaat. “Het lukte ons niet om én het perfecte plaatje creëren én alle authentieke details van de boerderij te behouden. Dat het Bennie wel is gelukt, is heel knap. Al onze wensenvan een stortkoker voor de was tot een vide die de boerderij heel ruimtelijk en transparant maaktzijn gerealiseerd”, aldus de bewoners die tevens dagelijks genieten van de charme en het warme karakter van de historische balken en gebinten in de woonboerderij.  

Twee ingrepen in het volume

Met de geslaagde renovatie van het exterieur gaat de woning een fraaie connectie aan met de moderne schuurwoning van de buren, gaat het pand op in de landelijke omgeving, blijft het rauwe en historische karakter behouden en voldoet de uitstraling in zijn geheel aan de dromen van de opdrachtgevers. Bennie: “Dat is onder meer gelukt door middel van twee zorgvuldig gepositioneerde ingrepen in het volume. Bij de entree is er middels een introvert gebaar voor gezorgd dat de royale hal baadt in het natuurlijke licht en je je in combinatie met de hoogte van de ruimte direct welkom voelt. Aan de andere zijde van de woning opent het volume zich op extraverte wijze. De eigentijdse erker zorgt voor maximale verbinding met buiten en biedt een weids uitzicht op de boomgaard. Daarnaast versterken de ingrepen het interieur doordat waardevolle elementen worden uitgelicht. De cortenstalen afwerking – tot in perfectie gerealiseerd – geeft de erker een eigentijdse rauwe uitstraling. Deze sluit moeiteloos aan bij de rauwe bestaande gevels en de tinten uit de omringende nieuwbouw. “De strakke erker van cortenstaal met de lamellen vormt voor ons echt de eyecatcher van het exterieur. Binnen springt voor ons de hal eruit, waar de oude gebinten tot in de nok zichtbaar zijn en het natuurlijke licht prachtig binnenvalt en de ruimte verwarmt”, aldus de bewoners.  

Fotografie: Jurrit van der Waal 

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Studio Bennie Jansen | Livium B.V | Jansen van de Grift Klimaattechniek

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief