Realisatie woonpaleis

High-end wereld

Interieurontwerper Stephen Versteegh metamorfoseerde een donkere en enigszins gedateerde boerderij woning to een heus woonpaleis, waar natuursteen, glas, leer en andere luxe materialen over elkaar heen buitelen. Tocht vormt het interieur wonderwel één geheel.

‘Ik toets elk idee of plan aan een vooraf vastgestelde belevingswereld.’

Nastreven van beleving

De positionering van het al aanwezige zwembad bleef, daaraan viel niet te tornen. De bewoners hielden van rijke, natuurlijke en ook kostbare materialen, dat wist hij ook. Maar voor al het overige had interieurarchitect Stephen Versteegh de handen vrij voor het nieuwe interieur in de boerderij-woning in Loosdrecht.

Centrale vraag is dan altijd welke belevingswereld er wordt nagestreefd. Omdat die de basis vormt, volgens Versteegh.

“Als je iets over mijn stijl kunt zeggen, is het dat ik er eigenlijk geen heb. Sommigen van mijn collega’s hebben hun vaste kunstje, bij mij is dat niet zo. Ik luister altijd goed naar wensen, destilleer daaruit een soort woonbeleving en werk vervolgens stap voor stap toe naar het eindproduct, waarbij elk idee of plan getoetst wordt aan die woonbeleving.”

Specialist in afwijkende afwerkingen

Realisatie dankzij Dofine

Vloer- en wandafwerkbedrijf Dofine uit Winschoten realiseerde voor het project in Loosdrecht de verschillende wandafwerkingen.

Directeur en eigenaar Hans Luiken noemt de klus als op het lijf geschreven. “We pakken alle soorten wand- en vloerafwerkingen aan, mits het maar decoratief, expressief of in elk geval in hoge mate afwijkend is. Dan kom je automatisch terecht in het hogere interieursegment. Hier was het niet anders, we konden laten zien waar we goed in zijn. Want de woning zit vol excentrieke wandafwerkingen.”

Dofine realiseerde de wandafwerkingen in samenwerking met ontwerper Stephen Versteegh. Beide maken ook deel uit van het onlangs opgezette samenwerkingsverband B Exclusive.

Bijzonder in Loosdrecht is bijvoorbeeld de wandafwerking in de keuken: zogeheten Chocolate Wall-stucwerk, waarvan het resultaat zich nog het best laat omschrijven als onregelmatige aangebrachte gepotdekselde chocoladereepjes. Ook de subtiele Perle-afwerking – stucwerk op basis van parelmoer-metallic – op de halwanden, en de Flow sculptuurwandafwerkingen in de sanitaire ruimten spreken zeer tot de verbeelding.

Luiken: “We doen niet anders, voor ons is dit niet heel bijzonder. Maar het ziet er weer prachtig uit allemaal.”

Evenwicht

En of je nu wel of niet van die (in dit geval) uitbundige stijl houdt: een rondgang door het huis leert dat het resultaat in balans mag worden genoemd.

De woning ademt een bepaalde grandeur, zonder te vervallen in kitsch. Weelderig afgewerkte wanden met leer, leem en Chocolate Wall (een soort gepotdekseld chocoladestucwerk) worden weer rustig, dankzij neutrale tegenhangers als de Travertinvloer beneden, strak en vlak stucwerk tegen de plafonds, en veel en vaak gebruik van natuurlijke kleuren.

Versteegh: “Bij een rijke en decoratieve inrichting ligt altijd het gevaar voor kitsch op de loer. Daarom kijk ik per onderdeel hoe elementen zich tot elkaar verhouden. De plafonds bijvoorbeeld zitten vol sprongen en hoeken, maar doordat ze meelopen met de vloer eronder, blijft het beeld toch in balans. Zo doe ik dat met elk onderdeel.”

Aansluiten op het hoge niveau

Realisatie dankzij Maretti Lighting 

“Als Maretti Lighting snappen wij op welk hoog niveau Stephen Versteegh zijn projecten wenst te realiseren. En omdat we al jaren samenwerken, snappen wij ook welk lichtbeeld zijn ontwerpen vereisen. Stephen werkt in zijn ontwerpen graag met hoogteverschillen.”

“Dat zie je ook terug in de prachtige woning. Voor ons zijn dat dankbare architectonische elementen om met fraaie ledverlichting aan te stralen”, aldus Marco van de Griend. De Senior Accountmanager bij Maretti Lighting stipt verder aan dat de goede klik tussen de designer en de lichtspecialist zorgt voor een prettige samenwerking tussen beiden.

“Maretti Lighting werkt al jaren samen met diverse Nederlandse ontwerpers en architecten. Wij produceren voor hen de lichtarmaturen die zij ontwerpen en leveren deze wereldwijd voor trendsettende projecten die wij gezamenlijk realiseren. Steeds vaker zien we dat ontwerpers in hun creaties door collega’s ontworpen armaturen toepassen. Ontzettend leuk natuurlijk.

Wellness

Een regelrechte eyecatcher vormt het opgeknapte zwembad, met daar nu in geïntegreerd een wellness met sauna, stoomcabine en regendouche.

Versteegh maakte het ontwerp en verzorgde de tekeningen ervan, waarop VSB Wellness / Interieur de elementen leverde en de installatieklus ook uitvoerde.

Een moeilijk onderdeel, vindt Versteegh. “Wellness vraagt altijd veel afstemming, omdat de onderdelen al tijdens de bouw moeten worden meegenomen. Leidingen moeten dikker, de regendouche al in het plafond worden opgenomen, elektra geïntegreerd. Vrijwel niets staat op zich, alles hangt met elkaar samen. VSB staat bekend als een installateur die vooral werkt in het hogere woonsegment. We werken vaker samen, ook hier is het resultaat weer prima.”

Natuursteen op hoog niveau

Realisatie dankzij SolidNature

Natuursteenleverancier en -installateur SolidNature, gespecialiseerd in vooral luxe toepassingen, voorzag de Loosdrechtse boerderijwoning van verschillende natuurstenen afwerkingen. Mooi aan deze opdracht, vond directeur David Mahyari, was dat SolidNature al bij de eerste schetsen betrokken werd.

“Onze klandizie vormt een niche markt, je kan zeggen de high-end markt. Dit soort projecten luistert extra nauw, omdat ons werk goed moet worden afgestemd op bijvoorbeeld het elektrawerk, bouwkundige ingrepen en interieurbetimmeringen. Daarnaast werkte het enthousiasme dat de bewoners hier tentoonspreidden aanstekelijk op het resultaat. Het is daarmee een echt gezamenlijk project geworden.”

SolidNature installeerde onder meer Travertin op vloeren, halfedelsteenelementen in het zwembad, de kelder en in de keuken, en marmer in zowel de woonkamer als de badkamer. De bijzonderste onderdelen zijn te zien in de keuken en de ontspanningsruimte beneden: een aanrechtblad respectievelijk barafwerking van Smokey Quartz, halfedelsteen elementen met ingebouwde verlichting. Lichtdoorval heeft nu vrij spel, bovendien ontstaat daardoor meer diepte in de Smokey Quartz-elementen.

SolidNature verzorgt installaties van natuursteen van A tot Z, dat wil zeggen vanaf de sourcing in de steengroeven, in-house productie en het projectmanagement, tot nazorg en service na installatie.

Mahyari: “Alles in eigen beheer houden maakt lijnen korter. Je krijgt er een beter product van.”

Topopdracht met topresultaat

Realisatie dankzij Gino Babel Interieurs

Soms stijgen opdrachten boven zichzelf uit. Zoals die voor de kasten en interieurbetimmeringen in de Loosdrechtse boerderijwoning. Gino Babel, van interieurbedrijf Gino Babel Interieurs, zegt nu letterlijk álles te durven aannemen.

“Als je nog niet zo lang zelfstandig werkt, is iets als dit echt een droomopdracht. Ik heb er heus weleens een nacht van wakker gelegen, maar tegelijkertijd ook zo ontzettend veel van geleerd. Ik deins nu nergens meer voor terug.” Dank zegt hij vooral verschuldigd te zijn aan zijn vader Martin Babel die met zijn aannemersbedrijf J. Boom de bouwkundige werkzaamheden uitvoerde.

“Ik heb veel aan hem gehad. Maar hij gelukkig ook aan mij.” Gino maakte voor de woning uitsluitend maatwerk meubels, kasten en betimmeringen. Naar eigen zeggen het mooiste onderdeel is de ruim twaalf meter lange kastenwand in de masterbedroom. De kast is gemaakt van metallic gespoten MDF met deuren erin die zijn bekleed met leer. Ook de massief eiken keuken, de bar in de kelder en de alom aanwezige schuine wanden noemt hij uitdagende onderdelen.

Gino: “Het is prachtig geworden allemaal. Ik ben echt trots op het resultaat.”

Alles met elkaar verbonden

Realisatie dankzij B&G Audio Video Solutions 

Een beetje luxe verbouwing of nieuw te bouwen huis kan tegenwoordig bijna niet meer zonder een uitgebreid domoticapakket. B&G Audio Video Solutions uit Barendrecht engineerde, leverde en installeerde voor de woning in Loosdrecht een domoticasysteem met werkelijk alles erop en eraan.

Directeur en eigenaar Ben van Unen: “Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erin. Verlichting, klimaat, beveiliging, zonnewering, audiocomponenten, videocomponenten. Alle mogelijke onderdelen zijn aan elkaar gesmeed tot één onlosmakelijk verbonden geheel. Bewoners hebben er geen omkijken naar.”

Er valt inderdaad heel wat te zien in de gemetamorfoseerde boerderijwoning in Loosdrecht. Zeer te spreken toont Van Unen zich over de zwart matglazen schouw boven de open haard in de woonkamer; de twee hierin geïntegreerde televisieschermen zijn alleen zichtbaar wanneer ze aan staan.

Ook de tv in de hoofdslaapkamer die verwerkt is in een lift in het plafond, noemt hij een bijzonder element. En hoewel er heus ook utiliteitswerken worden aangepakt, gaat Van Unens voorkeur duidelijk uit naar luxe woningbouw.

“Bewijzen kan ik het niet, maar ik denk dat we tot de beste systemintegrators horen van Nederland. We gaan namelijk net even verder dan de meeste anderen.”

Schouw

Zeer te spreken ook toont Versteegh zich over het woongedeelte. Voorheen was de woonkamer, zacht gezegd, niet heel gezellig – als een balzaal zo groot, waardoor het moeilijk was om ook maar een klein beetje sfeer te creëren.

De pontificale en centraal opgestelde open haard heeft echter alles anders gemaakt; de voorheen sombere woonkamer is omgetoverd naar een sfeervolle woon- en leefruimte, waarin alles op zijn plaats valt.

Versteegh: “Die open haard is echt een ding. Hij is bekleed met hetzelfde leer als enkele plafonddelen, zodat je er ook op kunt zitten. De schouw is helemaal gemaakt van glas, in elementen zo groot als ik nog nooit heb gezien. En je kunt er tv in kijken.”

Voor wie het zich niet direct kan voorstellen; de glazen schouw herbergt twee televisieschermen, een aan de keuken- en een aan de woonkamerkant. Staan ze uit, dan zie je ze niet. Maar staan ze aan, dan kijk je tv. Dwars door de schouw heen.

Kloppend

Versteegh ontwerpt al zijn projecten van top tot teen zelf. Dus bepaalt hij niet alleen het interieur en alles wat daarmee samenhangt, maar ook de ondersteunende onderdelen daarvan. De indeling stelt hij altijd centraal, vandaaruit volgen zijn wanden-, verlichtings-, installatie- en tenslotte ook interieur- en inrichtingsplannen.

Versteegh: “Ik vind het belangrijk om een proces in eigen hand te kunnen houden. Dat zie je terug in het resultaat. Vaak zie je dat ontwerpers de wat minder sexy onderdelen – installaties, plafonds etc. – graag uitbesteden aan derden, waardoor een woning uiteindelijk toch niet helemaal klopt. Hier klopt het allemaal tot en met de laatste spijker.”

Fotografie | Peter Baas

Met dank aan de belanghebbende partijen:

Versteegh Design | Dofine | Gino Babel Interieurs

SolidNature HQ | Maretti Lighting | B&G Audio Video Sultions

Daniëls Openhaarden | VSB Wellness