Home » Reflectie van de ziel

Reflectie van de ziel

Door Nicole Zaaijer
Project Jeroen van Zwetselaar - Keizersgracht, Amsterdam

STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR combineert oud en nieuw bij transformatie Amsterdams grachtenpand

“We laten de historie van het pand door het heden heen dansen. Een versmelting die soms wrijft, waardoor spanning ontstaat. Strakke architectuur ontmoet rock-’n-roll. In onze ontwerpen zie je dat de lijnen en verhoudingen kloppen en de meubels en accessoires zorgen voor een lekkere nonchalance. Zoals in het pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Dat pasten we in opdracht van de nieuwe eigenaren – een ondernemend en bereisd paar – volledig aan de behoeften van de huidige tijd aan”, aldus Jeroen van Zwetselaar.

buitenkant

“Veel van onze opdrachtgevers werken met ons samen, omdat ze op zoek zijn naar een natuurlijke stijl en een hoog afwerkingsniveau. En niet om uiteindelijk in een protserige villa te wonen. Het huis hoeft geen afspiegeling te zijn van succes, maar van de mensen zelf. Wij maken geen decor, dan krijg je een hotelkamer met leuke spullen. Ons hogere doel is om mensen thuis te laten komen bij zichzelf. Aan het interieur moet je kunnen zien wie er leeft. De ziel van de mensen wil je zien en voelen”, geeft de creatieve eigenaar van STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR aan, die tijdens intensieve sessies een goede band met zijn opdrachtgevers opbouwde. “Zonder een goede klik is het voor mij onmogelijk om een persoonlijk interieur te ontwerpen. In dit geval kreeg ik carte blanche; de eigenaren kenden mijn werk en hadden veel respect voor de manier waarop ik met oud en nieuw en met licht omga.”

keuken

Zes lagen verf

Het historische grachtenpand dateert uit de vijftiende eeuw en kende een onsamenhangend en asymmetrisch karakter. Door goed na te denken over kleur- en materiaalgebruik en bepaalde objecten meerdere malen toe te passen, is het STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR gelukt om op subtiele wijze een eenheid in het pand te creëren. “Zo zie je in verschillende ruimtes maatwerkkasten van staal en notenhout terug, die hieraan bijdragen én voor een contrast met alle barokke elementen zorgen”, aldus Jeroen, die onder meer de karakteristieke trap terugbracht in de originele staat. “De trap is volledig kaal geschuurd – we ontdekten maar liefst zes lagen verf – en behandeld met antieke was, waardoor het eeuwenoude eikenhout weer zichtbaar is.” De vloerkleden in de woning zijn door STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR ontwikkeld in samenwerking met Frankly Amsterdam.

kunst
hal

Aarde, vuur, water en lucht

“De vier elementen aarde, vuur, water en lucht bepalen het thema in de bijzondere woning. Het element aarde vinden we terug in kelder – half ondergronds en met aansluiting op de tuin. De imposante tafel is gemaakt van een aan de Keizersgracht omgevallen iep. Het element lucht voel je in de blauwe stijlkamer en de in een iets lichter blauw uitgevoerde slaapkamer. Het element water zien we vooral in het inspirerende kantoor van de opdrachtgever, gesitueerd aan de grachtzijde. De op de vloer geplaatste kussens geven de aangrenzende salon een vrij karakter. Hier pasten we veel grijsgroene oceaantinten toe. En het element vuur voel je in de keuken, het brándt gewoon”, geeft Jeroen aan. De stijlvolle en met natuurlijk licht overgoten keuken op de begane grond vormt het hart van de woning en gaat over in de dining aan de grachtenkant. Jeroen paste notenhout, staal en marmer toe in de keuken, waarin de ronde hoeken de strakke lijnen doorbreken.

Het oker op de wanden zorgt voor een warm contrast met de ‘koele’ materialen en verwijst zo naar het thema ‘vuur’. De houten vloer – prachtig in Versailles-patroon gelegd –  is ingelegd met koudgewalst staal.

woonkamer

Jeroen afsluitend: “Na de voltooiing gaven de opdrachtgevers aan dat ze op veel mooie plekken in de wereld hebben gewoond, maar dat deze woning echt voelt als hun thuis. Zelfs hun beste vrienden zeggen dat ze de bewoners in het huis herkennen. Dat is voor ons het leukste compliment.”

stoelen

De volgende projecten werkten mee aan dit project:

STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR

Verbindingsweg 36a

2061 EL Bloemendaal

Tel: 06-51845923

Ernst Baas Hoveniers

Henegouwerweg 113

2741 JZ Waddinxveen

Tel: 0182- 634742

Frankly Amsterdam

Ertskade 272

1019 BB Amsterdam

Tel: 020-7370818

Dutch Walltextile Company

Jarmuiden 7

1046 AC Amsterdam

Tel: 020-4471550

Evert Groot Étoffe Unique

Johan van Hasseltweg 18c

1022 WV Amsterdam

Tel: 020-2210694

Indivipro Netherlands B.V.

Vonderweg 39

7468 DC Enter

Tel: 0547-385007

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief