Renovatie op eeuwenoud land

Het oude en het nieuwe verenigd

Landgoed Ockenburgh is een ruim 350 jaar oud landgoed, gelegen tussen Loosuinen en Kijkduin in Den Haag. Op het landgoed liet de dichter Jacob Westerbaen ooit een prachtige, grote villa bouwen. Verscholen in de bossen vlak bij dat landhuis staat een relatief bescheiden jaren 30-woning: De dienstwoning waar vroeger de beheerder van het landgoed woonde.

In 2015 zette de gemeente Den Haag de bewoning te koop. “Zo kwam het dat de opdrachtgevers deze bijzondere woning, op deze prachtige plek, konden bemachtigen”, legt Dennis Broos uit. Als architect bij Broos de Bruijn architecten was hij verantwoordelijk voor dit project.

Een prachtige en stijlvolle keuken van Bulthaup.

Gedetailleerd trapwerk

Trappen en hekwerken is het vak van het bedrijf ‘Van Pommeren’. De ene keer dienen ze een puur functioneel doel, de andere keer zijn ze iconisch voor een pand. Trappen en hekken vormen een belangrijk deel van de algehele uitstraling van een gebouw. Een hek kan een dakterras afschermen en tegelijkertijd een pand een klassieke uitstraling geven. Een trap kan mensen van de begane grond naar de eerste verdieping helpen én een blikvanger zijn.

De prachtige gietvloer is van Senso Gietvloeren.

Oud en nieuw

De vraag is dan natuurlijk: hoe doet u dat op een mooie manier? Broos: “We wilden een aanbouw ontwerpen die niet zou overheersen, ondanks dat het volume van de woning zou worden verdubbeld. Het jaren 30-huis moest zijn karakter behouden. Tegelijk wilden we niet proberen om iets in de jaren 30-stijl eraan vast te maken.

We wilden heel duidelijk het contrast laten zien tussen het oude en het nieuwe, zonder dat het nieuwe alle aandacht naar zich toe trekt.” Om dit te realiseren, ontwierp de architect een geheel nieuwe, moderne aanbouw, die met dezelfde karakteristieke contouren van de mansardekap in het verlengde van de oude woning werd geplaatst. “Zo konden we de oude woning in haar waarde laten en toch de volumevergroting realiseren”, legt de ervaren architect uit.

Beschermd natuurmonument

Het landgoed is sinds 1990 een beschermd natuurmonument. De dienstwoning zelf was geen monument, maar werd wel zo behandeld door de gemeente. Dat deze dienstwoning aan een particulier verkocht werd, is gezien de ligging en de geschiedenis hoogst uitzonderlijk.

“Dit is echt een unieke woning, op een unieke plek”, vertelt de architect gepassioneerd. “De gemeente vond het dan ook heel belangrijk dat het karakter van de woning gewaarborgd bleef.”

Meer wensen dan ruimte

De dienstwoning was eigenlijk te klein voor de woonwensen van de familie. Op het Programma van Eisen van de eigenaren stonden onder andere drie slaapkamers voor de kinderen, twee badkamers, een grote masterbedroom, een grote leefkeuken en een grote kelder. “De woning moest twee keer zo groot worden, om aan hun wensen te voldoen”, legt de architect uit. “Daarom moesten we behalve de bestaande bouw renoveren ook nieuwbouw realiseren. Daar ontkwam u gewoon niet aan.”

Losgekoppeld en toch verbonden

Een bijzondere keuze in het ontwerpen van deze aanbouw was het loskoppelen van het oude en het nieuwe gedeelte. De bestaande bouw en de nieuwbouw zijn namelijk niet direct aan elkaar vast gebouwd. Wel zijn ze met elkaar verbonden door een lichtstraat die zich tussen de twee delen bevindt. “Dit is ook de plek waar u het huis binnenkomt en waar u ervaart dat de buitengevel van de bestaande woning nu onderdeel is geworden van het interieur. Vanuit de corridor kunt u zowel het oude als het nieuwe gedeelte in.”

Op de bovenverdieping zijn de twee delen met elkaar verbonden door een loopbrug. Belangrijk in het ontwerp waren ook de zichtassen. “Er zijn meerdere plekken waar u lange zichtlijnen hebt, waardoor u van het oude gedeelte helemaal tot in het nieuwe gedeelte kunt kijken, of andersom”, vertelt de architect trots. Hij vervolgt: “Hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen de twee delen, voelt het toch als een huis.”

Stijlvol vakwerk van Van Pommeren Las & Montagebedrijf.

Geborgenheid en openheid

Niet alleen moest er een nieuwbouw komen, ook moest de oude jaren 30-woning worden gerenoveerd. Broos: “We hebben onder meer alle kozijnen, de dakkapellen en de vloeren vernieuwd. Kortom, aan de oude woning is veel gebeurd, maar alles met het doel om de klassieke stijl te behouden.” De oude woning heeft van zichzelf een heel knus karakter. “Daarom hebben we er ook voor gekozen om daar de woonkamer te maken, omdat u er vrij beschut zit”, licht de gerenommeerde architect toe.

De nieuwbouw is daarentegen een stuk opener. Broos: “In de nieuwbouw hebben we de leefkeuken geplaatst. De schuifpui van de keuken kunt u bijna volledig openzetten. U hebt dan echt het gevoel dat u met de eetkamer en de keuken in het bos zit.” Zo wist Dennis Broos, naast het oude en het nieuwe, ook geborgenheid en openheid te verenigen in deze bijzondere woning.

Fotografie: Stijn Poelstra

Dit project is gerealiseerd door: Broos de Bruijn Architecten

Met dank aan de volgende belanghebbende partijen:

Bulthaup Den Haag | Van Pommeren Las & Montagebedrijf

Sunshield B.V. | Senso Designvloeren Amsterdam