Home » Resideren in de natuur

Resideren in de natuur

Door admin

Bijzonder moderne boerderij-woning

Al scrollend door het uitgebreide portfolio vallen de opdrachtgevers als een blok voor de gerealiseerde projecten van 123 DV Architecten, de stijl, de strakke lijnen en de verhoudingen spreken enorm aan en dat maakt dat ze het ervaren bureau als de ideale partij zien om hun droomwoning te realiseren.

Een kolfje naar de hand van de architect Liong Lie, de creatieve eigenaar van 123 DV moderne villa’s. Om de gemeente en de diverse instanties achter de plannen te krijgen was een intensief en tijdrovend proces, maar het uiteindelijke resultaat is fantastisch.

“De woning klopt en het gebouw sluit aan op de wensen, perfect passend in de omgeving.”

Stroeve start

De geuite woondroom van de opdrachtgevers laat zich het best omschrijven als een strakke, moderne villa met de uitstraling van een paviljoen. Liong Lie raakt enthousiast en de woonwensen worden in schetsvorm vertaald naar papier. Een tegenvaller is echter dat de plaatselijke regelgeving bepaalde restricties oplegt aan nieuw te bouwen woningen in de omgeving.

“In het gebied kijken de gemeente en de welstandcommissie sterk naar de bestaande gebouwen en wensen bij nieuwbouw dat het gebouw qua stijl en uitstraling aansluit op de rest. Omdat de kavel te midden van een lint van klassieke boerderijen ligt, paste ons ontwerp niet bij de overige woningen.”

“We mochten het bestaande pand wel slopen, maar er diende een boerderij-achtige woning te verschijnen. En laat het ontwerpen van een klassieke boerderij nou niet tot onze specialiteiten behoren”, kijkt Liong Lie terug op de stroeve start van het project.

Van vergaderen tot vogelhuisje

Hij verdiept zich in de kenmerken van de klassieke, Hollandse boerderij en probeert deze zaken te laten samenvloeien met de strakke, moderne architectuur waar zijn bureau zo om bekendstaat en waarop de opdrachtgevers verliefd raakten. Na vele, vele uren aan de gemeentelijke vergadertafel krijgt Liong Lie akkoord op het ontwerp van een aan de straatkant redelijk gesloten woning met duidelijke kenmerken van een boerderij.

Zo zien we veel metselwerk en massief uitziende wanden en een nadrukkelijk aanwezige daklijn, die tot ver richting de begane grond reikt. Aan de achterzijde sluit het ontwerp aan op de grote wens om te wonen in een huis met de uitstraling van een paviljoen en is het openheid troef.

De grote raampartijen zorgen voor een imponerend uitzicht op het natuurgebied, de lichte constructies dragen bij aan het vrije karakter van de achterzijde van de woning en de overgang tussen binnen en buiten voelt bijzonder prettig.

“Het achtergelegen natuurgebied staat bekend om de aanwezigheid van bijzondere vogels en trekt jaarlijks veel vogelspotters uit binnen- en buitenland. Door de paviljoenachtige achterzijde te presenteren als een zich openend vogelhuisje, past ook dit woongedeelte goed in de context van de omgeving”, legt Liong Lie uit.

Klussen in een boerenschuur

De plattegrond aan de binnenzijde van de bijzondere woning sluit perfect aan op de wensen en de leefwijze van het gezin. De grote leefkeuken staat in verbinding met de woonkamer, terwijl er in beide ruimten ook een gevoel van intimiteit heerst. Qua vormentaal is de ovalen openhaard een knipoog naar de grote hobby van de heer des huizes: zeilen.

“De openhaard is door ons ontworpen, net zoals de bijzondere trap custom made is. Hoe groot de hobby van de heer des huizes is, blijkt overigens wel uit de verrijzenis van een grote schuur ”“ een onderdeel van de geuite woonwens ”“ naast de woning.

“In het door ons ontworpen botenhuis kan hij heerlijk ontspannen klussen aan zeilboten. De uitstraling van dit gebouw past goed bij de landelijke omgeving, een typische boerenschuur die je zoveel ziet in dit gebied.”

Droomwoning als ultieme beloning

“Op het gebouw dat er nu staat ben ik oprecht trots. Als ik naar de foto”s kijk, ben ik energie die we hebben gestoken in de vele overleggen direct vergeten. Ook heb ik respect voor het doorzettingsvermogen van de opdrachtgevers. Maar gelukkig vinden zij ook dat de uiteindelijke beloning ontzettend groot is”, stelt Liong tevreden vast.

De bewoners op hun beurt: “Het ontwerp van onze nieuwe woning is een zeer intensief en ingrijpend project geweest waarbij Liong door zijn persoonlijke aanpak onze wensen haarfijn heeft vertaald. Liong’s kracht is het bewaren van de balans tussen zijn onmiskenbare eigen stijl en de wens van de klant. Zijn vermogen om het ontwerp te kantelen en naar oplossingen te zoeken is enorm groot.”

Fotografie: Marlies Wessels

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief