Home » Restaurant interieur van topniveau

Restaurant interieur van topniveau

Door admin

Alle ingrediënten

Smeele Projecten wint prestigieuze designprijs voor interieur sterrenrestaurant Fred …

“Dezelfde passie en aandacht waarmee een chef zijn gerechten maakt, stoppen wij in het ontwerpen van interieurs”, vertelt Jeroen Smeele, interieurontwerper en eigenaar van Ontwerpbureau Smeele Projecten uit Rotterdam.

Voor sterrenrestaurant Fred maakte hij een bijzonder en uniek ontwerp, waarin de eigenheid van de chef en zijn gerechten tot uiting komt. Hiermee wist hij niet alleen de chef en zijn personeel te verleiden, maar won hij ook een internationale ontwerpprijs.

Restaurant van topklasse

Restaurant Fred bestond 10 jaar; een jubileum dat ze wilden vieren met een nieuwe inrichting.

De bestaande meubelen zagen er nog goed uit, maar het restaurant was het interieur als het ware “ontgroeid”. “Door zijn eigen ontwikkeling en die van zijn gerechten was eigenaar en chef Fred Mustert toe aan een nieuwe impuls voor zijn gasten, zichzelf en zijn personeel”, aldus de gerenommeerde interieurontwerper.

“In de wereld van toprestaurants is het belangrijk dat je je kwaliteit onderstreept. Michelin kijkt niet naar het interieur, enkel naar wat er op het bord ligt en hoe het wordt geserveerd. Maar richting je gasten moet je wel degelijk laten zien dat jouw restaurant zich aan de top bevindt. Je restaurant moet luxe aanvoelen en klasse uitstralen.”

Internationale uitstraling

Het bestaande interieur was druk, klassiek en had een Franse uitstraling. Dit paste niet meer bij de gerechten die de chef serveert en moest daarom volledig op de schop. Materiaalkeuze speelde hierin een grote rol.

“Wij hebben de kwaliteit van de materialen benadrukt, in plaats van te focussen op het toevoegen van veel elementen en grote verschillen. Het interieur is daardoor rustiger voor het oog dan voorheen. Ook is het restaurant hierdoor chiquer, internationaler en moderner geworden”, vertelt de interieurontwerper trots.

Totaalbeleving

Belangrijk in het ontwerpproces was het bereiken van uniciteit tussen de verschillende elementen van het restaurant.

Smeele: “Er was een soort scheiding tussen het interieur, de chef en de gerechten die uit zijn keuken kwamen. De uitdaging lag voor mij dan ook in erachter komen wie de chef nu daadwerkelijk is en wat hem drijft. Door dat te vertalen in het ontwerp zorgen we voor een totaalbeleving. De chef, zijn personeel, zijn gerechten én de uitstraling van het restaurant zijn nu één geheel.”

Akoestische oplossing en bijzonder lichtobject

Naast rust voor het oog moest het interieur ook ontspanning voor het oor bieden. “De akoestiek was heel slecht”, vertelt de ervaren interieurontwerper.

“In samenwerking met Barri and More, specialist in spanplafonds van Barrisol, hebben we een plafond ontworpen dat het geluidsniveau in het restaurant dempt.”

Om deze plafondoplossing niet te veel te laten opvallen, heeft het bureau in samenwerking met lichtontwerper Palidos een prachtig lichtobject vormgegeven voor aan het plafond. Dit lichtobject heeft twee functies: het haalt de aandacht weg van de akoestische oplossing en geeft het restaurant een unieke uitstraling. Chef Fred Mustert:

“Het mooiste van het interieur vind ik het unieke lichtobject aan het plafond, dat mijn handtekening als chef symboliseert.”

Bijzondere elementen

Het lichtobject is niet het enige buitengewone element in het restaurant. Ook het kunstobject van leer met 24-karaats bladgoud, dat is ontworpen door Belgisch ontwerpstudio Niyona, en de wandbekleding met reliëf springen in het oog. Daarnaast zijn ook de winedome en de kaaswagen uitzonderlijke onderdelen.

In tegenstelling tot wat je vaak ziet in toprestaurants, worden de wijnen niet tentoongesteld. De wijnen bevinden zich in een strak interieurobject, dat associaties oproept met een schatkamer.

Door de lamellenstructuur kun je een glimp opvangen van de grote collectie luxe wijnen. Dit geeft de wijnkast een magisch en mysterieus gevoel. De kazen, die een groot onderdeel vormen van het menu, worden juist wél tentoongesteld. Van de kaaswagen is een vitrine gemaakt die je direct ziet als je binnenkomt.

“De kaaswagen lijkt op de etalage van een snoepwinkeltje, maar dan vol met bijzondere kaassoorten”, zegt Smeele gepassioneerd.

Twee sterren, twee interieurprijzen

Naast onderscheidingen van Michelin voor het heerlijke eten, heeft het restaurant twee onderscheidingen gewonnen voor zijn interieur. De German Design Council honoreerde Smeele Projecten met de Special Mention Award.

Volgens de vakjury getuigt het interieur van restaurant Fred van “outstanding design quality”. Voor de uitwerking van het ontwerp werkte Smeele Projecten samen met de bouwers van Sant Interiors. Sant Interiors won hiervoor een award voor het “Beste Maatwerk van 2019”: een prijs voor het spectaculairste, opvallendste, technisch uitdagendste en meest gedetailleerde maatwerk van 2019 binnen de restaurantbranche.

Kortom, bezoekers van dit restaurant krijgen zowel in smaak als in beleving een ervaring van topniveau.

Fotografie | René van Dongen

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Smeele Projecten & Exclusive Steel

Locatie:

Restaurant Fred

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief