Home » Restaurant Noor is een huwelijk tussen de beste gastronomie en de mooiste locatie

Restaurant Noor is een huwelijk tussen de beste gastronomie en de mooiste locatie

In de Theresiakapel koken Marleen en Jeroen Brouwer de sterren van de hemel

Door Veerle van Heertum

De liefhebbers van ‘fine dining’ kennen ongetwijfeld sterrenrestaurant De Loohoeve, waar chefkoks en eigenaren Marleen en Jeroen Brouwer de wereld een stuk mooier maakten op culinair gebied. Inmiddels behoort De Loohoeve voor hen tot de geschiedenisboeken. Het stel heeft onlangs namelijk een droom verwezenlijkt zien worden: een intiem restaurant op een wel zeer bijzondere locatie. De Theresiakapel in het Groningse Hoogkerk is vanaf nu het decor waarin de allermooiste gerechten met liefde worden bereid. De naam: Restaurant Noor. We zijn in gesprek met Marleen Brouwer, over deze ‘match made in heaven’.

Van bouwval naar toplocatie

“Toen ons oog viel op de Theresiakapel, wisten we meteen dat dit onze kans was om onze dromen te laten uitkomen”, begint Marleen. “Het was een bouwval waar we meer dan eens doorheen moesten kijken om de potentie van het gebouw te zien, maar het karakter van het pand verloochende zich niet. We hebben er een klap op gegeven en meteen De Loohoeve verkocht.” Een ingrijpende verbouwing van de kapel volgde. “Alles wat binnen de kaders van monumentenzorg gestript kon worden, werd gestript. De keuken bevindt zich buiten het pand en is nieuw gebouwd, met een glazen overbrugging ernaartoe. Het restaurantgedeelte bevindt zich in de kerk. Voor het interieurontwerp hebben we ontwerpbureau Dofine gevraagd, dat ons Manon de Groot stuurde. Zij heeft samen met ons het interieur vormgegeven. Dat heeft geresulteerd in verrassende elementen, zoals een wijnkast op het altaar van de kerk. Het spreekgestoelte is intact gebleven; dat draagt bij aan de beleving van dineren in een oude kerk. Voor een maximale ambiance is een lichtplan ontworpen.”

In het interieur is veel gebruikgemaakt van glas, waaronder het glazen portaal dat leidt naar de buiten het kerkje gebouwde keuken. “Drie doorgangen waren nodig in de kerkmuur, om dit te kunnen realiseren. Dat mocht nog net. Doorgangen voor de keuken, de bediening en het personeel. We beschikken dan ook over een open keuken, iedereen kan zien wat we doen. Heerlijk dat we zo transparant kunnen zijn en deze beleving kunnen bieden aan onze gasten.”

Chef’s Table in het hart van de actie

Heel bijzonder is de Chef’s Table, waar vier tot vijf personen kunnen zitten en die zich aan het begin van de keuken bevindt. “Je dineert naast elkaar zittend aan het begin van de koude keuken, waar ik de regie over heb. Je kijkt dus rechtstreeks de keuken in en geniet van onze creaties in het hart van de actie”, legt Marleen uit. De hele entourage in de Theresiakapel inspireert niet alleen de gasten, maar ook restaurant Noor zelf. “Je ziet ons nieuwe elan terug in de gerechten. Onze keuken is werelds georiënteerd, we werken met eerlijke producten en je ziet veel invloeden terugkomen in de gerechten die we brengen. We proberen zoveel mogelijk met – seizoensgebonden – streekproducten te werken en als je bij ons spruitjes op de menukaart ziet staan, dan krijg je ook spruitjes … maar dan anders.”

Natuurlijke inrichting

De meubels in restaurant Noor komen van TON design en zijn met zorg uitgezocht. Marleen: “We houden van een Scandinavische look en natuurlijke producten. Daarom zie je in ons interieur veel hout en steen terug. De stoelen en tafels die we uitkozen bij TON design passen volledig binnen de entourage en zijn minimalistisch van karakter. Maar vergis je niet, ook naar het zitcomfort is kritisch gekeken en het voelt alsof je op een gouden troon zit.”

Opvallend en erg mooi is het gebruik van Dekton (gepoederd steen, solide samengeperst) als wandbekleding en werkbladen. “Dat draagt bij aan de natuurlijke sfeer en het materiaal is ook nog eens superhygiënisch”, legt Marleen uit. “Je ziet Dekton terug op de muur in de keuken en het toilet, als werkbladen in de keuken, als tafelblad van de Chef’s Table en als werkblad in het restaurant. Dat in combinatie met de schitterende uitstraling van de Palux-keuken, zorgt voor een stuk visuele beleving. Functioneel en esthetisch.”

De ultieme beleving verzorg je samen

Marleen merkt op dat Restaurant Noor nog steeds op zoek is naar nieuw personeel. “Met extra handen kunnen we ultieme beleving nog completer maken”, schetst zij. Dineren in Restaurant Noor betekent even helemaal weg zijn, in een andere wereld. Met Marleen als chef in de koude keuken en Jeroen als chef in de warme keuken biedt het restaurant een ‘fine dining experience’ die zijn weerga niet kent. “De kaart wisselt regelmatig, maar een echt signatuurgerecht van ons is de manier waarop wij knolselderij omtoveren tot een sensatie voor het oog en de smaakpapillen. En eerlijk gezegd: kom je dit gerecht elders in het land op een menukaart tegen, ga er dan maar van uit dat wij aan de wortels hebben gestaan. We hebben nog nooit een gerecht zo vaak gekopieerd zien worden. Dat is natuurlijk het mooiste compliment dat je kunt krijgen.”

Tekst: Jan Mol – Draeckensteijn Media

Fotografie: Chantal Arnts

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Restaurant Noor | Dofine

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief