Home » Geluksgevoel in woning op maat

Geluksgevoel in woning op maat

Door admin

Resultaat van veelzijdig vakmanschap

Op zoek naar een geschikte architect die zijn droomwoning kon laten verrijzen, viel zijn oog tijdens een wandeling op een moderne en eigentijdse woning, waarvan de totale stijl en uitstraling hem enorm aansprak. Het bouwbord naast het gloednieuwe huis verraadde dat Maas Architecten voor het ontwerp had getekend.

Niet veel later volgde de eerste kennismaking tussen de opdrachtgever en Gerard Plug, Senior architect bij Maas Architecten. “Al vanaf het eerste moment had ik een goed gevoel over mijn keuze om contact op te nemen met Maas Architecten. Ik heb het hele traject als prettig ervaren en ben uiteraard zeer te spreken over het eindresultaat.”

Eigentijdse woning

Als Gerard Plug het betreffende en reeds bebouwde perceel voor de eerste keer bezoekt, ziet hij niet alleen de mogelijkheden van de kavel, maar maakt hij eveneens kennis met de omliggende woningen in het oudere villawijkje.

“De bestaande woning lag vrij diep op de kavel, waardoor weinig ruimte over was voor een achtertuin. Zonde in mijn ogen. Zeker ook omdat het een tuin op het zuiden betreft. Mijn idee was dus om de nieuw te bouwen woning een stuk meer richting de straatkant te positioneren”, aldus architect Gerard Plug.

“Maar op dat moment was het een grotere zorg of we gezien de stedenbouwkundige omstandigheden de door de opdrachtgever gewenste moderne en eigentijdse woning konden realiseren. De rest van de ruim opgezette woningen in de omgeving hadden immers een vrij eenvoudige vormgeving.”

Dit alles samen maakte dat Maas Architecten ”“ in samenspraak met de gemeente ”“ een bestemmingsplanwijzigingsprocedure startte.

Al het op maat gemaakte meubelwerk is vervaardigd door Van Lieshout Keukens & Interieur te Oudewater.

De schoonheid van een lessenaarsdak

“Vervolgens hebben we aan de hand van wensen van de opdrachtgever een ontwerp gemaakt. Alleen hebben we de woning wel in zo”n vorm gegoten dat we de afdeling Stedenbouw van de gemeente konden overtuigen om het ontwerp goed te keuren”, blikt de architect terug.

Hij legt uit: “In het straatje lagen twee woningen met een lessenaarsdak, die daardoor afweken van de rest van de woningen. Dat feit heb ik aangegrepen om ook deze woning te ontwerpen met een dergelijk dak. Zo ontstond een ensemble van drie qua vorm op elkaar lijkende woningen.”

Op basis van het mooie ontwerp en de goede argumenten van Gerard Plug keurde de gemeente de plannen goed en kon worden gestart met de verdere optimalisatie van het ontwerp van de woning. De opdrachtgever herinnert zich zijn eerste reactie op het gemaakte ontwerp nog goed.

Lachend: “Toen Gerard me de eerste schetsen van de woning liet zien, dacht ik: “als er iets is dat ik niet mooi vind, is het wel een woning met lessenaarsdak.” Maar al snel wende ik niet alleen aan het idee en snapte ik wat de achterliggende gedachte van het ontwerp was, maar zag ik ook dat een dergelijke vorm perfect bij de plek paste en onderkende ik vooral al snel de schoonheid van het ontwerp.”

De kozijnen en schuifpuien zijn afkomstig van Lieftink Geveltechniek.

Aannemingsbedrijf J. van der Windt B.V. is als hoofdaannemer betrokken bij de realisatie van deze prachtige villa.

Wit stucwerk en een imposante haard

Het toepassen van een lessenaarsdak maakt dat de voornamelijk in wit stucwerk opgetrokken woning aan de voorzijde twee woonlagen telt en aan de achterzijde uit één laag bestaat. Naast het stucwerk zijn aan het exterieur van de woning houten panelen, glaspartijen en bijzondere en warm ogende bakstenen van het Deense steenbedrijf Petersen toegepast. Deze steensoort is ook gebruikt om de openhaard te realiseren.

Het imposante maatwerkmeubel draagt uiteraard bij aan de sfeer in de woning, maar zorgt eveneens voor een juiste balans op de begane grond. “Het privéleven van de bewoner speelt zich veelal rondom deze openhaard af. Aan de tuinzijde van de woning zijn immers het eet- en zitgedeelte gelegen”, legt Gerard uit.

Hij vervolgt: “In de haard ”“ die doorloopt naar het overdekte terras ”“ is een nis verwerkt, is kastruimte gecreëerd en ook de televisie maakt onderdeel uit van het meubelstuk. Zo vormt de haard een combinatie van schoonheid, sfeer en functionaliteit.”

Op de begane grond vinden we verder onder meer de keuken en de slaap- en badkamer van de bewoner. De twee slaap- en badkamers op de eerste verdieping zijn voor de kinderen en gasten.

De haarden zijn afkomstig van Daniëls Openhaarden te Rotterdam.

Al het op maat gemaakte meubelwerk is vervaardigd door Van Lieshouit Keukens & Interieur te Oudewater.

De kracht van veelzijdigheid

Met recht kunnen we spreken van een door Maas Architecten gerealiseerd totaalproject. Het veelzijdige bureau loodste de bewoner door de gemeentelijke procedures, verzorgde de (interieur)architectuur ”“ de genoemde haard en de keuken zijn tevens ontworpen door Maas Architecten”“ én nam de opdrachtgever bij de hand om het voor hem perfecte interieur te verzorgen.

“Mijn werk slokte me in die periode op en ”“ niet onbelangrijk ”“ een compleet interieur samenstellen was ook nieuw voor mij. Dan is het bijzonder fijn als je wordt bijgestaan door creatieve mensen die er kijk op hebben. Uiteindelijk voelt niet alleen het exterieur goed, maar is ook de uitstraling van het interieur helemaal naar mijn smaak. Qua meubilair heb ik dan ook helemaal niets uit mijn oude woning meegenomen”, aldus de bewoner.

Afsluitend: “Als ik de straat in rijd en de woning zie, beleef ik een geluksmomentje. Nog steeds. Of als ik naar de brievenbus loop, me weer omdraai en het huis bekijk, voelt het gewoon goed. Mijn favoriete plekje? Ik zit graag op het terras. Lekker overdekt en als het nodig is, zet ik de buitenhaard aan. Ja, je spreekt met een gelukkig man.”

Jansen Installatiebedrijf is verantwoordelijk voor de complete werktuigbouwkundige installaties, zoals de bron gebonden Warmtepomp, heeft het ventilatiesystemen aangelegd en heeft het sanitair geleverd en gemonteerd.

Fotografie | Christiaan de Bruine

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Maas Architecten | Aannemingsbedrijf J. van der Windt

Van Tellingen Interieurs | Van Lieshout Keukens & Interieur

Jansen Installatiebedrijf | Lieftink Geveltechniek | Daniëls Openhaarden

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief