Home » Ruimte, licht en eenheid

Ruimte, licht en eenheid

Door Nicole Zaaijer

KAP+BERK is een studio voor architectuur-, interieur- en meubelontwerp en richt zich op het ruimtelijk ontwerpen en realiseren van interieurs, verbouwingen, nieuwbouw, gebouwen, buitenruimten, meubels en producten. Studio KAP+BERK staat voor ‘no-nonsense’, duurzaamheid en tijdloosheid. In de loop der jaren ontwikkelde het bureau een herkenbaar handschrift, dat het best kan worden omschreven als een krachtig en helder beeld, met aandacht voor details en comfort. Architectuur-, interieur- en meubelontwerpen dragen dezelfde handtekening en sluiten naadloos bij elkaar aan.

hal met deuren

Ruimte, licht en eenheid

“Het totaalplaatje maakt dit huis tot ons thuis. De plek, de sfeer door lichtinval, de inrichting: het past ons. Vanaf de eerste dag voelde deze plek goed en door de verbouwing is dat gevoel alleen maar toegenomen. Het huis is ruim, maar voelt niet te groot”, aldus de bewoonster van de niet alleen  verbouwde, maar tevens met een riante aanbouw vergrote woning. “Alle ruimtes hebben een functie, zodat je in heel het huis leeft. Onze verhuizing heeft nét voor de start van de coronaperiode plaatsgevonden; dat betekent al een goed jaar thuis werken én wonen. En in deze woning heeft dat nog niet één dag vervelend gevoeld. Sterker nog: het voelt als een grote luxe.”

zwarte stoel
eettafel met lamp

“We wensten een elegante, moderne en lichte woning met veel wooncomfort. Passend bij het historische karakter van de in 1860 gebouwde woning en met behoud van de nog aanwezige authentieke elementen, zoals bijvoorbeeld de trapopgang en de en-suiteschuifdeuren op de begane grond”, kijkt de vrouw des huizes terug. “Ook hadden we nog een bouwtekening uit 1926, waarop te zien was dat je toentertijd van de voordeur tot achter in de tuin kon kijken. Marjolein en Mijntje hebben deze zichtlijn weer in ere hersteld. Dit geeft een prachtig perspectief, brengt veel licht in het huis en het maakt de woning optisch ruimer.”

tv muur

Eenheid en verbinding

De lange gang, voorzien van een oogstrelende marmeren vloer, vormt een prettige kennismaking met de woning, die door studio KAP+BERK van een vrijwel geheel nieuwe indeling is voorzien. De verschillende stalen deuren in de gang zorgen voor een licht karakter bij de entree en geven toegang tot de werkkamer aan de voorzijde van de woning, de ruime leefkeuken en de woonkamer aan de achterzijde van het huis. Een bijzonder en sfeerbepalend element in de woning is de door studio KAP+BERK ontworpen kastenwand, die zich van de voorzijde van het huis uitstrekt tot de achterzijde. “In de kantoorruimte verwerkten we nissen en een haardpartij in de kast, in de leefkeuken is de apparatuur in de kast geïntegreerd en in de eetkamer aan de tuinzijde dient de kast als vitrinekast. Met deze meterslange kast benadrukken we de lengte van de woning en zorgen we tevens voor verbinding tussen de ruimtes. De kast is uitgevoerd in antraciet geolied eikenfineer”, aldus Marjolein. Mijntje vervolgt: “Op de eerste verdieping pasten we dit materiaal toe bij de wand achter het bed en het maatwerkmeubel tussen de slaapkamer en de badkamer. In het object verwerkten we de garderobe van het echtpaar en een toiletruimte. Het natuursteen van het kookeiland zie je terug in de doucheruimte. Door te kiezen voor dezelfde materialen, vertelt het interieur een verhaal.”

bad

Plezier en vertrouwen

“Ik kijk met veel plezier terug op de samenwerking. Mijntje en Marjolein zijn goed op elkaar ingespeeld. Ze weten van elkaar wat hun sterke en zwakke punten zijn en ze vullen elkaar uitstekend aan. Ze durven het ook oneens te zijn met elkaar en daardoor ontstaan de beste ideeën”, aldus de vrouw des huizes. Ze vervolgt: “Hun visie en signatuur komt heel duidelijk terug in het ontwerp, dat spreekt via duidelijke lijnen en mooi materiaalgebruik. Gelukkig was het ook mogelijk hierover in gesprek te gaan. Als huiseigenaar wil je iets soms gewoon anders en daarin werd altijd meegedacht. Tijdens het ontwerpproces wordt steeds meer ingezoomd op details: van idee naar een visie op papier en van daaruit naar een uitwerking met kleuren, materialen en dergelijke. Als huiseigenaar vind je dat best spannend en ik was weleens te ongeduldig en wilde graag al verder in het proces kijken. Dat was uiteindelijk helemaal niet nodig. Je kunt op het proces vertrouwen

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

KAP+BERK

Kattenburg 52

6651 AP Druten

Tel: 06-30457695 (Marjolein)

Tel: 06-11050778 (Mijntje)

Intra Interieurbouw BV

Kloosterweg 2

4421 PV Kapelle

Tel: 0113-344161

Vloeren Exclusief

Schutsboomstraat 61

5374 CB Schaijk

Tel: 06-53659127

GREY7

Energieweg 4A

6871 KB Renkum

Tel: 0317-201601

Van Damme Interieur BV

West-Voorstraat 6

3262 PG Oud-Beijerland

Tel: 0186-842511

Grillo Natuursteen B.V.

Handelstraat 30

6851 EH Huissen

Tel: 026-3259022

Thoonen Metaalbouw

Bedrijfsweg 9

6541 DC Nijmegen

Tel: 024-3770977

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief