Ruimtelijke beleving in luxe appartement

Woning van drie verdiepingen hoog

Verliefd op het stadse leven, gehecht aan de sociale contacten en zeker ook aan het comfort dat wonen in de stad Amsterdam hen biedt, maakt dat de nieuwe opdrachtgevers niet kiezen voor een nieuwbouwvilla in het buitengebied, maar voor een grondige renovatie van een bestaand appartement op een steenworp gelegen van het rijksmuseum om hun luxe woondroom uit te laten komen, schakelden ze designer Osiris Hertman en zijn team in.

Zo transformeert het hokkerige en door Osiris als een dertien dozijn omschreven appartement om tot een sfeervolle, hedendaagse en onnederlandse woning.

Comfort en historie

“Deze renovatie kun je best als extreem omschrijven. We zijn echt heel grondig aan het werk gegaan. Zo zijn onder meer muren afgebroken, zijn plafonds eruit gesloopt, zijn bedradingen vernieuwd en leidingen verlegd. Door het behouden van enkele oude ornamenten is de historische ziel van het pand echter niet verdwenen”, geeft de creatieve designer en eigenaar van Osiris Hertman Studio aan.

“Verder is de woning voorzien van moderne zaken als domotica en een warmtepomp en past de indeling en het interieur bij de huidige tijd. Het is een denkfout van mensen, dat oude panden niet gemoderniseerd mogen worden. Onzin, we leven in het nu. Je wil juist de kracht van de historische elementen combineren met het comfort en de warmte van nu. Dat wil je zien, voelen en beleven in je woning.”

Bijzondere elementen

Opvallend is het ruimtelijke karakter van het luxe appartement. Een duidelijk gevolg van de creatieve ingrepen van Osiris Hertman. “In de oude situatie stond je na binnenkomst in een kleine, tochtige hal zonder sfeer.”

“Door een glazen deur – een eigen ontwerp en uitgevoerd door Van Rooy Metaaldesign – tussen de hal en de gang te plaatsen, de gehele gang te voorzien van een hippe, chocoladebruine houten vloer en door moderne taatsdeuren tussen de gang en de woonkamer te realiseren, creëren we ruimtelijkheid en voelt deze ruimte bijzonder prettig”, aldus de designer, die nog meer bevlogen praat als hij ons meeneemt naar de bovenverdieping. Zijn enthousiasme is meer dan verklaarbaar als we even later het luxe privévertrek van de bewoners aanschouwen

De als één grote ruimte uitgevoerde slaap- en badkamer is van alle gemakken voorzien en kent de uitstraling van een luxe hotelsuite. In deze toch al indrukwekkende ruimte trekt de luxe roomdivider als vanzelf alle aandacht.

“Waanzinnig mooi, toch? Aan de slaapkamerkant is het meubel door Alphenberg bekleed met leer, terwijl de bewoners aan de andere zijde van het meubel gebruik kunnen maken van twee bijzondere wastafels met stoere kranen van JEE-O. Zoals je kunt zien, hebben we de roomdivider niet tot het plafond doorgetrokken, maar hebben we bewust ruimte overgelaten. Ook dit draagt weer bij aan de ruimtelijkheid op deze heerlijke verdieping.”

Sieraad aan het plafond

Ook de begane grond van het hoofdstedelijk woonparadijs is een aaneenschakeling van wow-momenten. De met leer beklede haard in de living aan de straatzijde, de bijzondere eettafel – gemaakt van eeuwenoud en geleefd hout. uit Oostenrijk en voorzien van een achttal lagen epoxy en echt een signature piece van Osiris – , de opvallende en eveneens met leer beklede afzuigkap van Wave Design boven het kookeiland, de houten muurbekleding en de luxe en door Carpentier uitgevoerde maatwerkkeuken; blikvangers te over in deze bijzondere woning.

“De lamp boven de eettafel, of beter gezegd: het sieraad boven de eettafel is costum made. Een bevriend kunstenaar van ons uit Indonesië heeft alle kettinkjes met de hand gemaakt en bevestigd aan een oude, op het strand van Bali gevonden plank. Deze plank is uiteindelijk voorzien van zwarte, matte verf en het eindresultaat is prachtig”, zegt hij bewonderend.

Stadspatio als genietplek

Aan de achterzijde van het luxe appartement is het openheid troef. Vanuit de keuken kijken de gelukkige bewoners via de stalen deur en raampartij uit op hun stadspatio. Een heerlijke plek om te borrelen, te bbq-en of om gewoon van het bruisende stadsleven om hun heen te genieten. De aan de muur gecreëerde binnentuin zorgt samen met de vloerpartij voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten, terwijl er uiteraard ook nog een gedachte zit achter het toegepaste glas in de vloer van de keuken en op het terras.

“In het souterrain heb ik een werkkamer gerealiseerd. Via het glas valt daar op een mooie wijze het natuurlijke daglicht binnen. Wat de bewoners van hun nieuwe woning vinden? Ze zijn extreem blij met het resultaat en wijzelf natuurlijk ook. Het was een ingrijpende renovatie, waaraan voorafgaand veel tijd is besteed aan diverse onderzoeken, maar uiteindelijk is het het allemaal waard geweest.”

“Dat is ook de kern van mijn bedrijf: of we nou een keuken ontwerpen, waarvoor mensen lang hebben gespaard of dat we een miljoenenproject mogen uitvoeren, de feedback van een klant die iedere dag gelukkig wordt van ons maatwerk geeft echt een kick en voldoening.”

Fotografie: Laura Hage.

Met dank aan Osiris Hertman Studio 

Alphenberg, De Rooy Metaaldesign & Carpentier